Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzyby a drzewa.

buba48

Recommended Posts

Mam trochę drzew owocowych i jestem zaniepokojony tym co usłyszałem. Podobno opieńki są bardzo niebezpieczne dla takich drzew. Co na ten temat możecie powiedzieć ? Ostatnio w trawniku zauważyłem jakieś grzyby (chyba psiaki). :cry:

Pozdrawiam

jesli to opieńki to niestety masz duzy problem. Mozna to sprawdzić. Jesli przy przekopywaniu ziemi znajdziesz grube brazowe włokna ( wygladajace jak korzenie) to jest duza szansa ze to grzybnia opieńki. z tego co wiem jest to raczej trudne do wytepienia a drzewa nią zarazone sa skazane na powolne zamieranie.

Mam nadzieje ze moze jakiś fachowiec sie jeszcze wypowie bo ja specjalista nie jestem w tej dziedzinie.

Coś za szybko, sorki.

Ich obecnoś świadczy o odczynie gleby i jej strukturze. Prawdopodobnie masz kwaśną ziemie. Możesz zbadać pH.

Trzeba zwapnować teren.

Wspomniane podrózniczki to zaraza na trawnikach tworzą tzw. czarcie kręgi, a trawa żólknie i zamiera.

Dlatego wapno najlepiej dolomitowe z magnezem i po kłopocie.

I jeszcze jedno, muszę przyznać, że w mojej pracy fitopatologa, jeszcze nie spotkałam opieniek na drzewach owocowych. W literaturze też jakoś enigmatycznie. Opieńki są natomiast na drzewach iglastych i liściastych w lesie. Jest ich kilka gatunków - najważniejsze to 3 (za prof Mańką), mają różny zakres roślin gospodarzy i rzeczywiście ze zwalczaniem tego paskudztwa jest problem.

Dlatego proszę napisz coś więcej jak te grzybki wyglądają. A najlepiej zrób fotkę.

Tak na pocieszenie opieńki (Amillaria sp.) ich owocniki tj. te kapelusze, najczęściej wyrastają na pniach lub kawałkach drewna. Sądzę, że to co masz Kasiu w sadzie to grzybki pospolicie nazywane podrózniczkami lub twardzioszkami. Są nawet jadalne i ładnie pachną. Mają jasny beżowy lub lekko brązowy kapelusz, spłaszczony z cieńką nóżką włóknistą i twardą. Kapelusz średnicy do 2 cm. Zwapnuj sad i będzie ok.

A ile lat mają Twoje drzewka, i czy sadząc pomyślałaś o zapylaczach?

Wciornastek

AAAle jesteś obcykany!! Trochę mnie pocieszyłeś, moje grzybki nie rosną na pniach tylko w trawie i są chyba podobne do twojego opisu. Mówisz, że są jadalne ( nie lubisz mnie? czy chcesz mieć więcej miejsca dla siebie na forum???) :wink:

Jeśli chodzi o zwapnowanie - właśnie to zrobiliśmy - ziemia w moim sadzie faktycznie tego wymagała.

A drzewka to przedewszystkim śliwa (renkloda biała) i grusza (chyba bera), one mają jakieś 5 lat, kwitną słabo i owoce zrzucają. Nie jestem dobrym sadownikiem, dlatego pomoc b. mile widziana. One rosną wśród 30 innych drzewek owocowych, jaki miałyby mieć zapylacz? :-?

Dzięki :D

Kasiu renkloda, często tak ma, że owocuje późno. ona w owocowanie wchodzi w 5 roku. Jeśli chodzi o zapylacze to wygląda to tak dla Renklody Uleny ona sama jest dla siebie zapylaczem, dla Renkody Althany jest Renkloda Ulena, Wegierka Dąbrowicka. Z kolei dla gruszy Bera Hardy jest Faworytka (Kalapsa), Bonkreta Wlliamsa, Konferencja, Komisówka.

Opieńka może rosnąć z dala od drzewa dręcząc jego system korzeniowy lub jakieś pozostałości tak że czasem wydaje się, że nie ma z drzewem nic wspólnego.

Na pocieszenie.

Opieńka jest pyszna usmażona z jajem. Dodaje potrawie specyficznego pieprznego posmaczku.

Lecz jeśli ktoś nie zna grzybów niech pozostanie przy pieczarkach z supermarketu :-)

Do Wciornastka.

Co prawda porzeczka to nie drzewo owocowe.

Kilka lat temu opieńka dosłownie "w oczach" zabiła mi czarną porzeczkę, podczas gdy czerwona rosnąca obok o metr "nietknięta" ma się znakomicie do dnia dzisiejszego.

Najniższe ukłony!

Grzybolubny M.J.

• 2 months później...