buba48 29.10.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Mam trochę drzew owocowych i jestem zaniepokojony tym co usłyszałem. Podobno opieńki są bardzo niebezpieczne dla takich drzew. Co na ten temat możecie powiedzieć ? Ostatnio w trawniku zauważyłem jakieś grzyby (chyba psiaki). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 29.10.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Jeśli chodzi o opieńki w lesie to są szodliwe bo to patogeny drzew. Te psiaki które widzisz w ogrodzie to prawdopodobnie tzw. podrózniczki. Ich obecnośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 29.10.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Mam trochę drzew owocowych i jestem zaniepokojony tym co usłyszałem. Podobno opieńki są bardzo niebezpieczne dla takich drzew. Co na ten temat możecie powiedzieć ? Ostatnio w trawniku zauważyłem jakieś grzyby (chyba psiaki). Pozdrawiam jesli to opieńki to niestety masz duzy problem. Mozna to sprawdzić. Jesli przy przekopywaniu ziemi znajdziesz grube brazowe włokna ( wygladajace jak korzenie) to jest duza szansa ze to grzybnia opieńki. z tego co wiem jest to raczej trudne do wytepienia a drzewa nią zarazone sa skazane na powolne zamieranie. Mam nadzieje ze moze jakiś fachowiec sie jeszcze wypowie bo ja specjalista nie jestem w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 29.10.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Coś za szybko, sorki.Ich obecnoś świadczy o odczynie gleby i jej strukturze. Prawdopodobnie masz kwaśną ziemie. Możesz zbadać pH. Trzeba zwapnować teren. Wspomniane podrózniczki to zaraza na trawnikach tworzą tzw. czarcie kręgi, a trawa żólknie i zamiera. Dlatego wapno najlepiej dolomitowe z magnezem i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 29.10.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 I jeszcze jedno, muszę przyznać, że w mojej pracy fitopatologa, jeszcze nie spotkałam opieniek na drzewach owocowych. W literaturze też jakoś enigmatycznie. Opieńki są natomiast na drzewach iglastych i liściastych w lesie. Jest ich kilka gatunków - najważniejsze to 3 (za prof Mańką), mają różny zakres roślin gospodarzy i rzeczywiście ze zwalczaniem tego paskudztwa jest problem.Dlatego proszę napisz coś więcej jak te grzybki wyglądają. A najlepiej zrób fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 29.10.2004 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 I jeszcze jedno, muszę przyznać, że w mojej pracy fitopatologa, jeszcze nie spotkałam opieniek na drzewach owocowych.../quote] Uff ! Dzięki za odrobinę pocieszenia. Co do zjęć - trochę to musi potrwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaśka 02.11.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 O rany! A ja jak zobaczylam u mnie opienki to sie tak ucieszylam... U mnie rosna w malym zagajniku olszynowym, tam jest tez sporo starych pniakow, no i wilgotna kwasna gleba. Na szczescie nie ma tam drzewek, na ktorych mi bardzo zalezy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 02.11.2004 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 I w moim ogrodzie, wśród drzew owocowych też pojawiają się grzybki, ale ja zupełnie nie znam się na grzybach , dlatego proszę: szukajcie tych zdjęć szybciej!!! Mam kilka drzewek, niby młode, ale już dawno powinny owocować i nic. Czy powodem mogą być te grzyby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 03.11.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Tak na pocieszenie opieńki (Amillaria sp.) ich owocniki tj. te kapelusze, najczęściej wyrastają na pniach lub kawałkach drewna. Sądzę, że to co masz Kasiu w sadzie to grzybki pospolicie nazywane podrózniczkami lub twardzioszkami. Są nawet jadalne i ładnie pachną. Mają jasny beżowy lub lekko brązowy kapelusz, spłaszczony z cieńką nóżką włóknistą i twardą. Kapelusz średnicy do 2 cm. Zwapnuj sad i będzie ok. A ile lat mają Twoje drzewka, i czy sadząc pomyślałaś o zapylaczach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 03.11.2004 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Wciornastek AAAle jesteś obcykany!! Trochę mnie pocieszyłeś, moje grzybki nie rosną na pniach tylko w trawie i są chyba podobne do twojego opisu. Mówisz, że są jadalne ( nie lubisz mnie? czy chcesz mieć więcej miejsca dla siebie na forum???) Jeśli chodzi o zwapnowanie - właśnie to zrobiliśmy - ziemia w moim sadzie faktycznie tego wymagała. A drzewka to przedewszystkim śliwa (renkloda biała) i grusza (chyba bera), one mają jakieś 5 lat, kwitną słabo i owoce zrzucają. Nie jestem dobrym sadownikiem, dlatego pomoc b. mile widziana. One rosną wśród 30 innych drzewek owocowych, jaki miałyby mieć zapylacz? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 04.11.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Kasiu renkloda, często tak ma, że owocuje późno. ona w owocowanie wchodzi w 5 roku. Jeśli chodzi o zapylacze to wygląda to tak dla Renklody Uleny ona sama jest dla siebie zapylaczem, dla Renkody Althany jest Renkloda Ulena, Wegierka Dąbrowicka. Z kolei dla gruszy Bera Hardy jest Faworytka (Kalapsa), Bonkreta Wlliamsa, Konferencja, Komisówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 04.11.2004 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 To znaczy, że nie jest źle , mam węgierkę i renklodę (jakąś czerwoną), jeżeli chodzi o grusze, mam Konferencję i Klapsę . Jest więc sznasa, że kiedyś zaowocują! Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2004 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Kiedy najlepiej jest wapnować trawę. Też mam te grzyby, ale nie mam ochoty ich jeść i chętnie się bym ich pozbyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 05.11.2004 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 No, teraz. Ja zrobiłam to w ubiegłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjot1 06.11.2004 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Opieńka może rosnąć z dala od drzewa dręcząc jego system korzeniowy lub jakieś pozostałości tak że czasem wydaje się, że nie ma z drzewem nic wspólnego. Na pocieszenie. Opieńka jest pyszna usmażona z jajem. Dodaje potrawie specyficznego pieprznego posmaczku. Lecz jeśli ktoś nie zna grzybów niech pozostanie przy pieczarkach z supermarketu Do Wciornastka. Co prawda porzeczka to nie drzewo owocowe. Kilka lat temu opieńka dosłownie "w oczach" zabiła mi czarną porzeczkę, podczas gdy czerwona rosnąca obok o metr "nietknięta" ma się znakomicie do dnia dzisiejszego. Najniższe ukłony! Grzybolubny M.J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 21.01.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Opieńka moze stac sie problemem i to duzym niestety. http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=366. Miłej lektury Jedyna dobra opieńka to opieńka w occie z duza iloscia róznych przypraw w postaci pieprzu, lisci laurowych itd zbierana w duzej odległosci od naszych włosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts