Ryba007 02.10.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Witam Za kilka tygodni będę miał robione fundamenty. Przed zalaniem ław wykonam uziom fundamentowy.Połączenia bednarki planuję zrobić skręcane. Czy w takim przypadku izolujecie te połączenia podobnie jak przy uziomie otokowym w ziemi?A może lepiej poszukać kogoś ze spawarką? Kolejna sprawa. Mam ok 70 m fundamentów i kupiłem kiedyś tam dwa krążki bednarki. Okazało się że jeden jest 30x4 a drugi 25x4.Planowałem w pierwszej kolejności wykorzystać ta szerszą a resztę i pionowe odejścia do gsw i odgromowki ta węższa.Czy może pionowe odejścia zrobić szerszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 04.10.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Do uziomu potrzebujesz planu, pomiarów i zdjęć gotowej instalacji. Połączeń w betonie nie trzeba izolować. Wymiary bednarki bez znaczenia, wystarcza drut 10mm2. Sam uziom "fundamentowy" nie koniecznie musi wystarczyć. Jeśli zalewasz zwykłym betonem bez dodatków to w praktyce będzie ok. W innym wypadku trzeba dodać szpilki/wąsy/otok. Zrób od razu wąsy do podłączenia odgromówki i otoku. Nawet jak nie wykorzystasz to lepiej żeby były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts