Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie podlogowka nie działają rotametry ??

kaemm

Recommended Posts

Witam

Mam problem ze sterowaniem ogrzewaniem podłogowym. Powoli zaczyna się sezzzon grzewczy i chciałem wyregulować pętle podłogówki za pomocą rotametrow, niestety po kilku próbach kręcenia nie ma praktycznie żadnego efektu na podzialce, rotametry nadal wskazują 0. Proszę o podpowiedz jak to ugryźć

Pozdrawiam

Witam

Mam problem ze sterowaniem ogrzewaniem podłogowym. Powoli zaczyna się sezzzon grzewczy i chciałem wyregulować pętle podłogówki za pomocą rotametrow, niestety po kilku próbach kręcenia nie ma praktycznie żadnego efektu na podzialce, rotametry nadal wskazują 0. Proszę o podpowiedz jak to ugryźć

Pozdrawiam

Jeżeli układ jest załączony i pompka "chodzi" prawdopodobnie masz zapowietrzoną podłogówkę.

• 1 year później...
Witam. Mam problem z rotametrami a mianowicie nie reaguja na krecenie. Przeplyw przez pompe jest ok 26 l. Przy zamknieciu zasilania podskocza i wracaja do swojego stanu. Ogolnie ogrzewanie dziala bo robi sie cieplo. Tak dla woli informacji mialem puszczone na podloge 37 stopni a podloga nawet nie byla ciepla ale pewnie to wina wygrzewania. 20210324_191838.jpg

Na górnej belce mam zasilanie i na nich rotametry

Skoro przepływomierze pokazane na zdjęciu są zamocowane na zasilaniu to nie mają prawa wskazywać przepływu - ich konstrukcja jest przystosowana do pracy na powrocie z pętli ogrzewania podłogowego (widać to po skali na przepływomierzach - rośnie od dołu ku górze przepływomierza).

Efekt jest taki jak Pan opisuje, instalacja jakoś grzeje ale regulacji przepływu niestety nie da się wykonać.

Są dwie możliwości, zamieniamy przewody zasilające rozdzielacz lub zamieniamy miejscami belki rozdzielacza.

Skoro przepływomierze pokazane na zdjęciu są zamocowane na zasilaniu to nie mają prawa wskazywać przepływu - ich konstrukcja jest przystosowana do pracy na powrocie z pętli ogrzewania podłogowego (widać to po skali na przepływomierzach - rośnie od dołu ku górze przepływomierza).

Efekt jest taki jak Pan opisuje, instalacja jakoś grzeje ale regulacji przepływu niestety nie da się wykonać.

Są dwie możliwości, zamieniamy przewody zasilające rozdzielacz lub zamieniamy miejscami belki rozdzielacza.

Witam. Bardzo dziękuję za tą cenną uwagę. Pozamieniam te belki i zobaczymy jak to wyjdzie. Wysłałem też wiadomość prywatną. Pozdrawiam

albo można odkręcić na full te rotametry i liczyć że nie potrzeba regulacji.

ja nie mam rozdzielacze bez rotametrów i nie widzę potrzeby regulacji.

Witam. Mam odkrecone na maxa i jakoś to chyba działa tylko wolałbym żeby ten system działał tak jak ma działać bo w tej sytuacji może się tam coś dlawic choć nie jestem fachowcem w tych sprawach.