Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

studzienka przelewowo-rozsączająca - za i przeciw w moim przypadku - poradźcie

mihalski

Recommended Posts

Witajcie

na rynku jest dostępne rozwiązanie studzienki przelewowo-rozsączającej (załączone zdjęcie).

mam dom drewniany na płycie fundamentowej (zatem oczywiscie bez podpiwniczenia, posadowiony 10 cm w głąb ziemi , 40 cm ponad, płyta zbrojona zacnie),

Dach mam dwuspadowy + kopertowy na werandą - łącznie jakies 220 m2.

4 rynny fi 90 odbierają wodę ze 190 m2 dachu i jedna rynna fi 90 z 30 m2 werandy .

Dom postawiony jest na terenie piaszczystym klasa V - piaski luźne i średnio gęste , generalnie jak kopane było szambo to piach w wszystkich odcieniach , gliny brak.

widziałem różne rozwiązania typu nawiercone beczki 200l z podsypką żwirowo-tłuczniową etc.

moje pytanie jest więc następujące - czy takie 4 studzienki po jednej do każdej z rynien głownej połaci dachu, wystarczą aby odebrać nasze polskie nieokiełznane opady ?

ile metrów od budynku na fundamencie płytowym powinno się takie studienki montować ? czy ktoś z forum ma takie rozwiązanie

wdzięczny będę za wszelkie podpowiedzi i porady

studnia-przelewowo-rozsa_18626.jpg

Mam takie dwie studzienki przelewowe i u mnie spełniają swoją funkcję.

Do każdej studzienki są podłączone po dwie rury spustowe ( dach dwuspadowy ).

Studzienki osadzone są w dole wypełnionym żwirem drenarskim o wymiarach około 1m x 1m x 1,3m w ziemi gliniastej.

W przypadku dużych nawałnic - woda przelewa się górną kratką przelewową w ogrodzie, przy czym u mnie poziom kratek przelewowych jest niższy niż poziom osadnika rynnowego.

Jest to ważne, gdyż układ działa jak naczynia połączone - woda wyleje tam, gdzie ma najniżej położony otwór w instalacji.