mihalski 03.10.2019 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Witajcie na rynku jest dostępne rozwiązanie studzienki przelewowo-rozsączającej (załączone zdjęcie). mam dom drewniany na płycie fundamentowej (zatem oczywiscie bez podpiwniczenia, posadowiony 10 cm w głąb ziemi , 40 cm ponad, płyta zbrojona zacnie), Dach mam dwuspadowy + kopertowy na werandą - łącznie jakies 220 m2. 4 rynny fi 90 odbierają wodę ze 190 m2 dachu i jedna rynna fi 90 z 30 m2 werandy . Dom postawiony jest na terenie piaszczystym klasa V - piaski luźne i średnio gęste , generalnie jak kopane było szambo to piach w wszystkich odcieniach , gliny brak. widziałem różne rozwiązania typu nawiercone beczki 200l z podsypką żwirowo-tłuczniową etc. moje pytanie jest więc następujące - czy takie 4 studzienki po jednej do każdej z rynien głownej połaci dachu, wystarczą aby odebrać nasze polskie nieokiełznane opady ? ile metrów od budynku na fundamencie płytowym powinno się takie studienki montować ? czy ktoś z forum ma takie rozwiązanie wdzięczny będę za wszelkie podpowiedzi i porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihalski 04.10.2019 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 oj 104 wyświetlenia i żadnej porady..... Możę eksperci jeszcze śpią , możę znajdzie się jakaś dobra dusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjuniewi 04.10.2019 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Mam takie dwie studzienki przelewowe i u mnie spełniają swoją funkcję. Do każdej studzienki są podłączone po dwie rury spustowe ( dach dwuspadowy ).Studzienki osadzone są w dole wypełnionym żwirem drenarskim o wymiarach około 1m x 1m x 1,3m w ziemi gliniastej.W przypadku dużych nawałnic - woda przelewa się górną kratką przelewową w ogrodzie, przy czym u mnie poziom kratek przelewowych jest niższy niż poziom osadnika rynnowego.Jest to ważne, gdyż układ działa jak naczynia połączone - woda wyleje tam, gdzie ma najniżej położony otwór w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts