Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedam swoją firmę

KrzysztofMa

Recommended Posts

Witam.

Od 20 lat zajmuję się budownictwem i mam doświadczenie w wykonywaniu tego typu robót (nie ukrywam, staje się to powoli męczące).

W ciągu mojego czasu pracy wraz z partnerem biznesowym udało nam się uzbierać 6-cyfrową kwotę dochodu miesięcznego i po prostu chcielibyśmy naszą firmę spieniężyć i zacząć od nowa z czymś mniejszym.

Jak myślicie, w jaki sposób podejść do takiego tematu?

Dużo jest zabawy z szukaniem osoby chętnej do zakupu biznesu czy jednak nie ma z tym problemu?

Jak wygląda okazywanie faktur z prac i czy są one mocno restrykcyjnie sprawdzane (tj. czy po sprzedaniu firmy mogę mieć jakieś problemy ze strony US)?

Pomyślałem też, że może warto skorzystać z usług jakichś ludzi którzy zarabiają na pośredniczeniu w sprzedaży firm (brokerzy), ale nie wiem czy pieniądze stracone na coś takiego mają sens.

Jeżeli jest ktoś kto się czymś takim zajmował to dajcie znać, odwdzięczę się jakąś flachą domowego trunku przesłaną pocztą :D

Dodam, że firma zajmuje się budownictwem szkieletowym.

Edytowane przez KrzysztofMa

W ciągu mojego czasu pracy wraz z partnerem biznesowym udało nam się uzbierać 6-cyfrową kwotę dochodu miesięcznego i po prostu chcielibyśmy naszą firmę spieniężyć i zacząć od nowa z czymś mniejszym.

6-cyfrowa kwota dochodu miesięcznego to od 100.000 PLN do 999.000 PLN miesięcznie i nie stać Was na zatrudnienie fachowców do odpowiedzi na pytania ?

Może jednak nie 6-cyfrowe kwoty dochodu miesięcznego ?

Edytowane przez d7d

Nie chcę dzielić się konkretną liczbą zarobków ze względu na to, żeby było trudniej zidentyfikować firmę do sprzedaży. Przy pośredniczeniu w takiej sprzedaży z tego co czytałem (może się mylę) ludzie biorą procent od transakcji, a nie ustaloną kwotę - dlatego się zastanawiam czy warto :)