Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BANKOWCY POMOCY !!!!!

doli

Recommended Posts

Witam,

w tamtym roku w czerwcu kupiliśmy działkę budowlaną, jesteśmy na etapie przyłączy, na wiosnę będą fundamenty i tu zaczyna się problem - co dalej ?

Niestety nie dysponuje gotówką aby dalej kontynuować budowę na własny koszt, więc pozostaje kredyt. I tu zaczyna się problem, łacznie z mężem mamy 4500 zł brutto dochodu na miesiąc (rodzina trzyosobowa) oczywiście jest to dochód udokumentowany nieudokumentowany jest znacznie wyższy, ale bank interesuje tylko ten więc na tym się skupię. Oprócz tego spłacaliśmy przez 5 lat (do września tego roku) kredyt na samochód i niestety z różnych przyczyn (nie ma to teraz znaczenia jakich) mieliśmy dwa razy opóźnioną spłatę raty przez okres dłuższy niż 30 dni i znaleźliśmy się w wykazie BIK. Boję się teraz straszni, że żaden bank nie pożyczy nam pieniędzy na budowę, powiedzcie czy mamy jakieś szanse ?

Nadmiieniam, że ja prcuję na etacie w tej samej (dużej i znanej, prywatnej) firmie od 6 lat na stanowisku specjalisty i mam wyższe wykształcenie, a mąż ma srednie i od dwóch lat pracuje na kierowniczym stanowisku i umowę ma na czas określony 5 lat. :( :(

Będę wdzięczna za odpowiedź !

Gość M@riusz_Radom

pomyślmy - pani X pozyczyla kiedys odemnie 1000 zł, dwa razy nie oddała mi na czas raty przez co i ja miałem kłopoty z wywiązaniem się ze swoich zobowiazan finansowych. Czy jeszcze kiedys pozycze pani X jakies pieniazki ?

niech kazdy z nas najpierw zada sobie takie pytanie a pozniej na nie odpowie :)

Tak mniej więcej działa BIK

Skoro kredyt jest już w całości spłacony, wystąp do banku o wysłanie do BIK wniosku o wykreślenie Cię z ich listy; teoretycznie bank winien to sam aktualizować, ale w praktyce różnie bywa. Dodatkowo wystąp do banku (jeśli to możliwe) o historię spłaty tego kredytu, wraz z opisem całej sytuacji (że tylko dwukrotnie w ciągu 5 lat, że tylko 2 dni opóźnienia. Pamiętaj, że dla banku dniem dokonania zapłaty jest dzień księgowania na ich koncie, a nie Twojej wpłaty). Taki papier może się kiedyś przydać.

Na przyszłość ZAWSZE pamiętaj o tym, że to bank z Ciebie żyje, i informuj go o problemach z płatnościami, w Twoim dobrze pojętym interesie. Banki wykazują czasem zaskakującą elastyczność w tej mierze.

http://www.gazetaprawna.pl/dzialy/6.html?numer=1296&dok=1296.6.3.2.1.1.0.1.htm

Powodzenia

doli - napisałam ci odpowiedź w prawo i pieniadze

nie przejmuj się BIKiem bo jak masz zaświadczenie z instytucji w której pożyczałaś/eś na samochód że jest OK, to bank to uzna. U mnie nie wykreślili z centralnego rejestru (ale to nie rejestr niesolidnych dłużników) kredytu hipotecznego (spłaconego) bo bank zapomniał...

i było OK.

BIK BIKIem ale mysle ze wiekszym problemem moze byc umowa o prace na czas okreslany meza ale o ile bedziesz miala zdolnosc kredytowa i zabezpieczenie...ty powinno sie udac a zreszta co ci zalezy idz do banku naswietl problem i popros by ci wyliczyli zdolnosc kredytowa

Gość Lana
:roll: nie powinno być poblemu ze spóźnionymi ratami, największy problem to umowa na czas określony, Twojego męża .Okres kredytowania będzie krótszy niż jego umowa, rata dużo wyższa. Moim zdaniem będzie Wam bardzo trudno otrzymać kredyt na budowę domu, może weźmiecie jedno z rodziców na współkredytobiorcę?

Miałam identyczny problem. Banki nie chcą udzielać kredytu osobom, które znalazły sie na "czarnej liscie", nawet jesli dług został uiszczony. Jedyny bank, który chciał z nami rozmiawiać to GE Bank. Jednak karą jest podwyższone oprocentowanie na kredyt. Jesli będziesz chciała napisz do mnie to podam Ci telefon do Pani, która zajmowała się nami i bardzo nam pomogła. Kredyt otrzymaliśmy. :)