doli 29.10.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Witam, w tamtym roku w czerwcu kupiliśmy działkę budowlaną, jesteśmy na etapie przyłączy, na wiosnę będą fundamenty i tu zaczyna się problem - co dalej ? Niestety nie dysponuje gotówką aby dalej kontynuować budowę na własny koszt, więc pozostaje kredyt. I tu zaczyna się problem, łacznie z mężem mamy 4500 zł brutto dochodu na miesiąc (rodzina trzyosobowa) oczywiście jest to dochód udokumentowany nieudokumentowany jest znacznie wyższy, ale bank interesuje tylko ten więc na tym się skupię. Oprócz tego spłacaliśmy przez 5 lat (do września tego roku) kredyt na samochód i niestety z różnych przyczyn (nie ma to teraz znaczenia jakich) mieliśmy dwa razy opóźnioną spłatę raty przez okres dłuższy niż 30 dni i znaleźliśmy się w wykazie BIK. Boję się teraz straszni, że żaden bank nie pożyczy nam pieniędzy na budowę, powiedzcie czy mamy jakieś szanse ? Nadmiieniam, że ja prcuję na etacie w tej samej (dużej i znanej, prywatnej) firmie od 6 lat na stanowisku specjalisty i mam wyższe wykształcenie, a mąż ma srednie i od dwóch lat pracuje na kierowniczym stanowisku i umowę ma na czas określony 5 lat. :( Będę wdzięczna za odpowiedź ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 29.10.2004 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 doli spoko zapewniam cię że macie zdolność kredytową - z dochodów które macie, będzie (w walutach) jakieś 50-100 tys kredytu max.(tak na oko), ale piszesz że masz jakieś inne dochody - czy na jakąkolwiek umowę (np. zlecenie), może działalność, cokolwiek, banki teraz biorą te dochody też pod uwagę (ja mam zlecenia od kilku firm, nagromadziłam kilka ton zaświadczeń ) zdolność będziecie mieć w walutach wyższą, dlatego ja na wszym miejscu brałabym w CHF. Idźcie do PKOBP, BZWBK, BPH, GE, może Lukas, może Nordea. inne banki też mają niezłe kredyty - ale nie patrzą tak liberalnie na dochody jak te największe. Do tego jesteście rodziną 3 osobowa (a nie większą), oboje macie dochody - to też jest brane pod uwagę. Głowa do góry, na pewno dostaniecie kredyt, w końcu to dla banku biznes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 29.10.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Witam, w tamtym roku w czerwcu kupiliśmy działkę budowlaną, jesteśmy na etapie przyłączy, na wiosnę będą fundamenty i tu zaczyna się problem - co dalej ? Niestety nie dysponuje gotówką aby dalej kontynuować budowę na własny koszt, więc pozostaje kredyt. I tu zaczyna się problem, łacznie z mężem mamy 4500 zł brutto dochodu na miesiąc (rodzina trzyosobowa) oczywiście jest to dochód udokumentowany nieudokumentowany jest znacznie wyższy, ale bank interesuje tylko ten więc na tym się skupię. Oprócz tego spłacaliśmy przez 5 lat (do września tego roku) kredyt na samochód i niestety z różnych przyczyn (nie ma to teraz znaczenia jakich) mieliśmy dwa razy opóźnioną spłatę raty przez okres dłuższy niż 30 dni i znaleźliśmy się w wykazie BIK. Boję się teraz straszni, że żaden bank nie pożyczy nam pieniędzy na budowę, powiedzcie czy mamy jakieś szanse ? Nadmiieniam, że ja prcuję na etacie w tej samej (dużej i znanej, prywatnej) firmie od 6 lat na stanowisku specjalisty i mam wyższe wykształcenie, a mąż ma srednie i od dwóch lat pracuje na kierowniczym stanowisku i umowę ma na czas określony 5 lat. :( Będę wdzięczna za odpowiedź ! Spoko My tzn ja z żona i młodzikiem wzieliśmy w PTF kredyt na 110 tys zł i tu uwaga: żona w chwili brania kredytu na urlopie wychowawczynm a moje udokumentowane dochody to 1740 zł - biorąc pod uwage rodzine 2+1 z moimi dochodami na utrzymanie rodziny to powiem byłem w dużym szoku że dostalismy ten kredyt - 110 tys we CHF na 30 lat rata ok 420 zł/mies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vtec 31.10.2004 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 Doli: z tego co widzę, Twój problem nie polega na braku zdolności kredytowej tylko na pewnych opóźnieniach w spłacie poprzedniego kredytu. W praktyce wygląda to tak, że jeżeli opóźnienia były takie, że kredyt (nawet tylko przez pewien czas) był w sytuacji innej niż "normalna" i taki zapis znajdzie się w raporcie z BIK'u to szanse na uzyskanie kredytu w jakimkolwiek banku znacznie maleją. Banki z reguły nie są zainteresowane kredytowaniem osób, które miały wcześniej problemy ze spłatą kredytów. PS. Gwoli jasności: w BIK'u nie znajdują się tylko klienci, którzy mieli problemy ze spłatą kredytu. BIK zawiera informacje o wszystkich (z pewnymi wyjątkami) zobowiązaniach kredytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 02.11.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 ...łacznie z mężem mamy 4500 zł brutto dochodu na miesiąc (rodzina trzyosobowa) oczywiście jest to dochód udokumentowany nieudokumentowany jest znacznie wyższy... Dochód nieudokumentowany nie jest przdmiotem zainteresowania banku tylko fiskusa. Ale nie przejmuj się wszystko będzie dobrze. Zabezpieczeniem może być np. hitoteka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka 07.11.2004 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Czeć! Jeli chodzi o poziom dochodów to moim zdaniem macie całkiem niezłš zdolnoć kredytowš, choć istotnš informacjš byłaby jeszcze wielkoć innego zadłużenia w bankach - piszesz o kredycie samochodowym. Dodatkowo posiadanie samochodu niestety też zmniejsza nieco zdolnoć kredytowš (o koszty utrzymania samochodu). Ponadto piszesz, że mšż ma umowę na czas okrelony. Jeli ty również to bank nie będzie prawdopodobnie chciał Was kredytować w okresie dłuższym niż przewidujš Wasze umowy o pracę. Co do opónień w spłacie kredytu to jeli one przekraczały nieznacznie 30 dni - to kredyt był prawdopodobnie zakwalifikowany nadal jako normalny i nie powinno to mieć negatywnych skutków dla decyzji kredytowej, choć niewštpliwie bank poprosi o wyjanienie zaistniałej sytuacji (kredyt nie był objęty postępowaniem windykacyjnym bo jeli był to klapa). Inna rzecz to fakt, iż każdy bank ma swojš politykę kredytowš i swoje procedury (jedne sš bardziej liberalne inne mniej) tak więc w przypadku problemów w jednym banku należy spróbować w innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 07.11.2004 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Spoko My tzn ja z żona i młodzikiem wzieliśmy w PTF kredyt na 110 tys zł i tu uwaga: żona w chwili brania kredytu na urlopie wychowawczynm a moje udokumentowane dochody to 1740 zł - biorąc pod uwage rodzine 2+1 z moimi dochodami na utrzymanie rodziny to powiem byłem w dużym szoku że dostalismy ten kredyt - 110 tys we CHF na 30 lat rata ok 420 zł/mies Witaj, proszę Cię o kilka zdań na temat warunków tego kredytu (karencja, prowizja bankowa, rozliczanie transz, możliwość wcześniejszej spłaty i przewalutowania, itp) Dziękuję Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 08.11.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Spoko My tzn ja z żona i młodzikiem wzieliśmy w PTF kredyt na 110 tys zł i tu uwaga: żona w chwili brania kredytu na urlopie wychowawczynm a moje udokumentowane dochody to 1740 zł - biorąc pod uwage rodzine 2+1 z moimi dochodami na utrzymanie rodziny to powiem byłem w dużym szoku że dostalismy ten kredyt - 110 tys we CHF na 30 lat rata ok 420 zł/mies Witaj, proszę Cię o kilka zdań na temat warunków tego kredytu (karencja, prowizja bankowa, rozliczanie transz, możliwość wcześniejszej spłaty i przewalutowania, itp) Dziękuję Brałem go w końcówce sierpnia płaciłem prowizje coś ok 0,5% od kwoty kredytu generalnie prowizje można negocjować, rozliczenie transz - własnie jestem po pierwszej kredyt miłem rozłożony na 3 części przyjechał ich analityk z kodsztorysem napisanym przezemnie i pochodziliśmy po placu budowy tynki wew. kwota taka i taka, okna idzrwi, kwota taka i taka...generalnie jeśli jest coś zamontowane bądź wykonane na oplacu budowy nieinteresuja ich faktury ale u mnie było tak: "a tynki na sufit" mam w garażu stoja ale na budowie nie trzymam bo ukradną będe jre montował w przyszłym tygodniu dobra wierzę panu itp. Oczywiście jest możliwośc wcześniejszej spłaty bez dodatkowych opłat Generalnie polecam pojechać do jednego z ich przedstawicielstw i pogadac indywidualnie Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts