massi 04.10.2019 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Cześć, chciałym się poradzić osób które budowały schody żelbetowe. Mam je w projekcie. Wyczytałem że pod schody żelbetowe musi być zrobiony fundament. W moim projekcie zauważyłem, że w tym miejscu jest ława fundamentowa ale nie ma nic o bloczkach fundamentowych ani o zbrojeniu. Dlatego zastanawiam się jak ten problem rozwiązać. Czy te schody spierają się jedynie na wylewce betonowej ?? Załączam projekt fundamentu i parteru w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.10.2019 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Możesz opierać bieg na tym co jest zaprojektowane, czyli na stopie fundamentowej + małym odcinku ławy fundamentowej.Możesz wylać pierwszy stopień biegu z betonu aż do góry tych fundamentów.Powinien być też rysunek zbrojenia tych schodów (przekrój poprzeczny).Jeżeli wymurujesz ściankę fundamentową z bloczków betonowych to też powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.10.2019 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Pod pierwszym stopniem robisz coś w rodzaju ściany fundamentowej tak na -60 od chudziaka , nie musi być ławy tylko taki wysoki "stopień". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts