rabarbar1 04.10.2019 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Cześć. Która z pomp jest najciszej pracującą?Rozważam Panasonic Aquarea 7kW Allinone(59 dBa), Buderus WPLS8.2 (52 dBa), Vaillant VWL75/5AS (54dBa).Niby wielkości podane w katalogach, jednak w Panasonic'u podana odległość pomiaru 1m, w innych nic nie piszą. Dla mnie to jeden z najważniejszych parametrów. Może ktoś oglądał kilka pomp i ma jakieś spostrzeżenia co do głośnej/cichej pracy którejś z pomp?Z filmów na YT najgorzej jak dla mnie wypada Panasonic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti75 05.10.2019 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2019 Witam. Ja mam Panasonica, jednostka zewnętrzna supercicha WH-UQ09HE8 i jest bardzo przyzwoicie pod względem hałasu, praktycznie mało co ją słychać. Nie mam porównania z tymi co podałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 05.10.2019 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2019 Witam. Ja mam Panasonica, jednostka zewnętrzna supercicha WH-UQ09HE8 i jest bardzo przyzwoicie pod względem hałasu, praktycznie mało co ją słychać. Nie mam porównania z tymi co podałeś. Gość pyta o mniejszą jednostkę High Performance 7kW... Te super ciche jednostki to duże pompy dwuwentylatorowe TCap. Warto spojrzeć na etykiety energetyczne ETaS danego produktu a najlepiej pojechać do właściciela takiej pompy i posłuchać jednostki na żywo, czy to Vailanta, czy to Panasonica czy jakiegoś innego producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.10.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2019 Cześć. Która z pomp jest najciszej pracującą? Rozważam Panasonic Aquarea 7kW Allinone(59 dBa), Buderus WPLS8.2 (52 dBa), Vaillant VWL75/5AS (54dBa). Niby wielkości podane w katalogach, jednak w Panasonic'u podana odległość pomiaru 1m, w innych nic nie piszą. Dla mnie to jeden z najważniejszych parametrów. Może ktoś oglądał kilka pomp i ma jakieś spostrzeżenia co do głośnej/cichej pracy którejś z pomp? Z filmów na YT najgorzej jak dla mnie wypada Panasonic. Proponuje najpierw kogos odwiedzic kto ma pompe i posłuchać na żywo a nie na YT i nie sluchac kogos z forum dla jednego to samo bedzie super glosne dla drugiego nieslyszalne ile osób na forum tyle opini. Jak dla mnie to wszystkie beda podobnie szumiec (bo w kazdej jest to samo )im wieksza tym bardziej i im pracujaca na wyzszej czestot.tym bardziej. a te dane z ulotek to se mozna wsadzic . Ja mam aquarea 7kw w domu jednostki zewn nie mam prawa uslyszec chocby nie wiem co.Slysze tylko w salonie jak jest cicho syczenie czynnika w rurkach bo biegną mi przez salon no i w odleglosci 2m od jednostki wewn burczenie pompki obiegowej poza pomieszczeniem gdzie jest pompa juz tego nie slychac. Mam grzejniki bez bufora tylko przy starcoe przez 2 min slychac po grzejnikach szum wody kiedy obiegówka chodzi na maksa potem caly czas cisza. Jak wyjde na taras to przy 50hz lekko slychac powietrze i tez lekkie cykanie sprężarki mieszkam w szeregowce sasiedzi juz musza sie nasluchiwac czy chodzi. Zima jak moze bedzie chodzic na wiekszych czestot.to nikt wtedy nie siedzi na tarasie i wszyscy maja okna pozamykane . Jakby co to jest jeszcze tryb cichy. Zeby zewnetrzna byla cicha to musiala by miec powiekszony sporo wymiennik i wolniej pracujacy wentylator a chyba nikt tak nie robi a i tak wtedy bardziej by bylo slychac sprezarke. Sprawdz u kogos na żywo a moze to juz nie bedzie najwazniejszy parametr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts