Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam forumowicze, przymierzam się do budowy domu, i szukam wykonawcy, od jednego wykonawcy dostałem wycenę za SSO, 200 tysięcy + 80 tysięcy robocizna, i mam pytanie czy to nie jest cena z kosmosu za budowę stanu surowego otwartego?

O budowie mam znikome pojęcie, ale gdzie co czytam to ludzie za mniejsze pieniądze budują SSZ podobne metraże, dodam, że jest to Świętokrzyskie bo napewno ma to znaczenie.

Niżej wklejam link do bliźniaczo podobnego domu, na którym bym wzorowany mój indywidualny projekt.

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-aroniach-2-g2-m69b2375435a32

Edytowane przez Virhuan

Dom ma 160 m użytkowej i 193m całkowitej powierzchni bez kominów w dodatku ,wiec nie 220, ale firma budowlana oszacowała mi koszt na podstawie samych rzutów parteru i poddasza, bez szczegółowych danych, co mi się wydaje mało miarodajne, ale i tak jak czytam to ludzie płacą po 250 tysięcy za SSZ, a tutaj jak liczyć to SSO 280 + okna i drzwi i brama garażowa ok 45 tysięcy, dach 45 tysięcy, to wychodzi 370 tysięcy za SSZ Edytowane przez Virhuan

Dom ma 160 m użytkowej i 193m całkowitej powierzchni bez kominów w dodatku ,wiec nie 220, ale firma budowlana oszacowała mi koszt na podstawie samych rzutów parteru i poddasza, bez szczegółowych danych, co mi się wydaje mało miarodajne, ale i tak jak czytam to ludzie płacą po 250 tysięcy za SSZ, a tutaj jak liczyć to SSO 280 + okna i drzwi i brama garażowa ok 45 tysięcy, dach 45 tysięcy, to wychodzi 370 tysięcy za SSZ

Dałes linka do projektu w którym było coś pod 220m2 wiec to komentuje. Nie możesz liczyć że budujesz 160 m bo budujesz pow całkowitą. Co dałeś do wyceny sam wiesz, czemu nie dałeś całej dokumentacji? A teraz krytukujesz że to mało wiarygodna wycena.

SSO to budynek z dachem więc nie wiem czemu doliczasz jakieś 45 tyś.

Uwielbiam teksty że "ludzie cos tam" placa za 200m2 SSz -250 tyś?

A no właśnie, tu się pojawia niedobór wiedzy, myślałem ze SSO to gole mury bez okien drzwi i dachu, z dachem to już inna sytuacja się klaruje, Dzięki za wyjaśnienie

Co zawiera wycena dopytaj wyceniającego lub doczytaj. Ja napisałem co powinien zawierać SSO.

coś dużo...ja buduje też 220m2 z piwnicą i wyjdzie ssz z oknami 270netto ale w tym beton i pustaki brutto. stropy mono i na porothermie, ceramika na dachu.Sama robocizna wyjdzie 110 ze wszystkim.
Ale większość materiałów sam szukałem. Jeśli miałbym dać ci radę to startuj teraz z zerem a na wiosne muruj bo bedą tanie pustaki .Więźbe bym zamawiał teraz i zlożył jak masz gdzie pod zadaszeniem .Negocjuj i spisuj umowe szczegółowo.Ja już miałem ostrą spine z budowlańcem.
  • Like 1

No właśnie i o to mi chodzi, tobie 270 z oknami już i piwnicą, a u mnie 280 bez okien i piwnicy, ja tez porotherm i stropy mono, i do tego te 26 metrów mniej niż ty wiec wydaje mi się spora różnica, zwłaszcza ze okna i piwnica do tanich nie należą. Tez zamierzam sam za materiałami latać, bo co wytarguje to moje, a firma raczej swoją zniżka nie chętnie sie podzieli.

W SSO chyba nie ma ścian działowych, ale warto spytać wykonawcę przed wyceną, czym dla niego jest sso?

Wtedy będziesz miał czytelną wycenę.

Życzę powodzenia!

Też budujemy w Świętokrzyskim. Ceny tu również szaleją, czasami mam wrażenie, że ,, fachowcy''pogłupieli . Za układanie glazury mieliśmy wyceny od 50 zł do 210zł za 1m2 a ci z droższą wyceną, wcale nie robili wrażenia porządnej ekipy. Nadal szukamy....

Czy to zmowa cenowa czy może wynik ,,dobrej zmiany'', po której ceny wszędzie rosną, tylko w budowlance trudno je ujednolicić ?/