Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt robocizny kompleksowego dachu krytego blachą na rąbek

twalaszek

Recommended Posts

Zwracam się z ogromną prośbą i zapytaniem odnośnie wyceny robocizny wykonania kompleksowego dachu.

Charakterystyka dachu.

• dwuspadowy, kąt 37 stopni, powierzchnia około 130 metrów, bez okapowy,
  • blacha na rąbek ruukki + rynny galeco,
  • 3 okna, 1 komin spalinowy, 1 komin wentylacyjny,
  • obrys 1 połaci dachu 6 metrów na 11

Wycena 200 pln netto w skład wchodzi :

• wykonanie i montaż więźby
  • deskowanie / łacenie, pokrycie folią ,
  • montaż okien, orynnowanie z pasem,
  • montaż blachy
  • montaż blachy na rąbek stojący
  • wykonanie i montaż obróbek blacharskich
  • obróbka kominów i stolarki okiennej

innymi słowy za taki dach jak mój wychodzi 26 tysięcy netto bez materiałów, brutto 28 tysięcy.

Wcześniej słyszałem, że dach dwuspadowy jest prosty w konstrukcji i jedynym problemem jest obróbka blachy.

Jak patrzę na średnie ceny to wychodzi mi, że koszt powinien być przynajmniej o parę tysięcy tańszy.

A może są takie ceny ?

Bardzo proszę o pomoc.

Podepnę się pod temat, bo mam podobne pytanie.

Na ile wycenilibyście położenie blachodachówki, obróbkę blacharską wokół dwóch kominów, dwa kominki wentylacyjne, montaż rynien, stopni i ław kominiarskich na dachu, który jest:

- dwuspadowy

- ma powierzchnię 100 m2

- nie ma żadnych okien czy wyłazów.

- ma zrobioną więźbę, pełne deskowanie i dwie warstwy papy.

Pytam, bo jeden z dekarzy zażyczył sobie za taki dach 23 tys z materiałem /blachodachówka Wenecja/.

Uznałam, że to za drogo i mu podziękowałam. Czy robota na tak małym dachu naprawdę musi tyle kosztować?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Im mniejszy tym droższy 1 m2. Masz prawo wyboru. Masz dach pokryty papą to możesz czekać a nuż znajdziesz tańszego wykonawcę. Pamiętaj tylko, że w przyszłym roku minimalne pensję idą w górę. Ceny usług pójdą w górę. Pozdrawiam.

Nabitka czy podbitka są to odrębne elementy podczas wyceny dachu i nigdy nie wchodzą w skład podstawowy. Co do cen za usługi to są one śmieszne, Ostatnio był temat jak inwestorka znalazła ekipę która wzięła 30zł/m2 za blachę jest to 50% tego co bierze się normalnie a w efekcie materiał do wyrzucenia + demontaż i ponowny montaż. U dentysty też mówicie że jest drogo?