Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbudowa pod bruk - glina

Recommended Posts

Witam

Czy podbudowa 40cm (gruby dolimit, drobny, i podsypka) jest wystarczający na teren dość gliniasty (mieszanina gliny i ciezkiego piachu) ?

Czesc wykonawcow mówi ze starczy 35 dobrze zagescić, inni twierdzą że lepiej dać 45cm a jeszcze inni, że może być mniejsza podbudowa ale dadzą geowłókninę i nie bedzie problemu. Rozmawialem z 3 firmami i wszystkie dają 2 lata gwarancji mimo nieciekawej gleby.

Teoretycznie taniej dać geowloknine (2 zl za metr kwadratowy niż dodatkowe 10cm podbudowy (okolo 7zł za metr).

• 2 weeks później...

Daj geowłókninę dobrej jakości (minimum 200). Tylko nie dawaj jej bezpośrednio na glinę. Podsypka 10 cm z uwzględnieniem spadków przepuszczalnym kruszywem (żwir). Ja tak robiłem u siebie.

Na taras i chodniki dawałem podsypkę 10 cm żwir, geowłókninę, 15 cm piasek z cementem (1 łopata cementu na 10 łopat piasku), i 5 cm podsypka piasek + cement (proporcja 1 do 6)

Na podjazd podsypka żwir 10 cm, geowłóknina, 20 cm tłuczeń, 5-6 cm piasek + cement (1 do 5).

Nic nie siada. 3 lata po zakończeniu budowy. Dodam jeszcze, że całość jest obudowana krawężnikiem wys 30 cm a nie 20 cm

Edytowane przez grzegomonia

Daj geowłókninę dobrej jakości (minimum 200). Tylko ni dawaj jej bezpośrednio na glinę. Podsypka 10 cm z uwzględnieniem spadków przepuszczalnym kruszywem (żwir). Ja tek robiłem u siebie.

Na taras i chodniki dawałem podsypkę 10 cm żwir, geowłókninę, 15 cm piasek z cementem (1 łopata cementu na 10 łopat piasku), i 5 cm podsypka piasek + cement (proporcja 1 do 6)

Na podjazd podsypka żwir 10 cm, geowłóknina, 20 cm tłuczeń, 5-6 cm piasek + cement (1 do 5).

Nic nie siada. 3 lata po zakończeniu budowy. Dodam jeszcze, że całość jest obudowana krawężnikiem wys 30 cm a nie 20 cm

A świstak ....

^^

Nie dziw sie,ze forgetit tak napisal. Nie robi sie tak jak piszesz , geowloknia ma za zadanie separacje kruszywa od podłoza rodzimego czyli w tym przypadku od gliny. Taka kolejnosc jaka zrobiles jest malo sensowna....

A jaka jest właściwa? Setki brukarzy + setki opisów podawanych w internecie opisuje to właśnie w taki sposób.

przepłaciłeś za ten żwir pod białym kocykiem. Uruchom wyobraźnię co dzieje się z tym żwirem na mokrej/plastycznej glinie. Zastanów sie jaka jest rola tej grubej geowłókniny

Podbudowa pod kostkę brukową - schemat na gruncie o niskiej przepuszczalności wody

1. Krawężnik, 2. Fundament krawężnika, 3. Grunt rodzimy, 4. Warstwa rozsączająca,

5. Geowłóknina, 6. Podbudowa grubości 10 cm, 7. Podsypka piaskowa, 8. Kostka brukowa

podbudowa-pod-kostke-brukowa-3m.jpg

to na suchą glinę jak dostanie wody i dostanie plastycznej natury ...... najmniej musi być sprofilowana a ten kocyk wg ciebie taki gruby to nie warstwa filtracyjna? Sądzę że mój dłużej przetrwa , twój jeśli znikoma ilość wody dostanie się do gliny z tej padającej na kostkę. Ale sposoby weryfikują lata a faktem że nie widziałem na miescie 15 letniej kostki bez zapadlisk i kałuż

Podbudowa pod kostkę brukową - schemat na gruncie o niskiej przepuszczalności wody

1. Krawężnik, 2. Fundament krawężnika, 3. Grunt rodzimy, 4. Warstwa rozsączająca,

5. Geowłóknina, 6. Podbudowa grubości 10 cm, 7. Podsypka piaskowa, 8. Kostka brukowa

[ATTACH=CONFIG]436314[/ATTACH]

No wiesz w necie rózne rzeczy się znajdzie, moim zdaniem jest to mało sensowne w przypadku podbudowy na glinie. A to dlatego, że żwir jest kruszywem zazwyczaj jednofrakcyjnym lub maks kilku frakcyjnym czyli np 8-16; 8-31,5 i takie kruszywo ma to do siebie, że jak się je da na grunt rodzimy bez osłoniecia jakby "dokoła" jest duża szansa na zamulenie tej warstwy , już nawet nie pisze o tym, że gdy glina zawilgotnieje to ten żwir będzie się w w nią wgniatał Czyli jest potenjcalne ryzyko osiadań. A geówłóknina ma włąsnie temu zapobiegać. A to że Tobie nic nie siadło przez 3 lata , wcale nie znaczy, że tak należy konstruować podjazdy ... chodniki tak sobie możesz robić, tam nie ma takich obciążeń, ale i tak się moze coś zdarzyć nawet po 10 latach ...

Co do tłucznia , to tłucznia się używa pod torowiska lub np to metracy z goesiatek , a nie tam na podjazdy , na pojazdy to bez problemu starczy mieszanka 0-63, która jest tańsza , tłucznia to możan użyć do drenu francuskiego np ....

Edytowane przez jacentyy