buba48 29.10.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Czy ktoś ma namiar na dobre trunki własnej roboty (nalewki, likiery itp, itd.) ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 29.10.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Mam, różnościTo niemal tradycja rodowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-450084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 29.10.2004 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Mam, różności To niemal tradycja rodowa. Klawo ! Możesz podać przepis na coś wyjątkowego. Chciałbym zasokczyć gości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-450093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 29.10.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Teraz jeszcze są żurawiny. Proponuję nalewkę z miodem. Proporcje jakie robię to tak: słoik litrowy, do tego max do 3/4 owoców, do tego zależnie od upodobania czy słodkie czy dry 2 lub więcej łyżek miodu. Zostawić do dnia następnego trochę puści sok. Zalać spirtem lub wódką zależnie od wersji damska czy męska. Jeśli zalejesz spirtem będzie ok. 40% nalewka (męska), jeśli wódką ok. 20% (damska). To powinno postać w kredensie (do tego przecież służy) min. 1 miesiąc, najlepiej i ze trzy. Teraz znowu są różne szkoły. Można się delektować już po zlaniu z owoców lub traktować jako zaprawę innych alkoholi.Smacznego. Najlepiej smakuje malutki kieliszek przy kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-450108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 29.10.2004 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Dzięki. Czeka mnie robota. Na dłuższy weekend jak znalazł. Szkoda, że trzeba tyle czekać na konsumpcję. A może jest coś na od zaraz ? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-450122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 29.10.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Czy ktoś ma namiar na dobre trunki własnej roboty (nalewki, likiery itp, itd.) ? Zrób tak: -kup butlę najmocniejszej wódki -świeże ,najostrzejsze papryczki chili. Papryczki umyj,wypestkuj,oczyść ,pokrój na połówki lub ćwiartki.Zalej to wódką na 10-15 dni.Jak nabierze koloru powiedzmy whisky,odcedź,przefiltruj przez gazę czy szmatkę. Stary,to każdego zwala z nóg lub wugania z chałupy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-450148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 02.11.2004 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 W drodze rewanżu spróbujcie to: - 1 ltr dobrej gatunkowo wódki białej, - torebka cukru waniliowego, - 1 piwo porter. Piwo podgrzać do odgazowania, wsypać i rozpuścić w nim cukier waniliowy, ostudzić. Do tego wlać 1 ltr wódki. Pozostawić na 1 dzień (niech się przegryzie). Smacznego ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-451699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marblah 10.12.2004 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Ja robie nalewke wieloowocowa.Do butli 5 litrowej wlewam 2 litry spirytusu oraz zatykam szczelnym korkiem (w czasie kiedy pojawiaja sie pirwsze owoce - truskawki). Kazdy owoc krajam na male czesci (male owoce na 2 czesci) i wrzucam w momencie gdy sa dojrzale do butli. Butle stawiam w slonecznym miejscu.Owoce :truskawki, wisnie, kiwi, greipfruty, mandarynki, pomarancze, gruszki, winogron. Po 3 miesiacach odcedzam wodke wytrawna. Owoce pozostawiam w butli w slonecznym miejscu i zasypuje cukrem. Kiedy cukier sie rozposci pod wplywem soku owocow , odcedzam owocowy slodki likier. Owoce natomiast wsypuje do sloikow - sa doskonale jako dodatek do lodow.Mozna owoce jesc same , sa bardzo smaczne, lecz uwaga mocno "kopia". Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-483758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 10.12.2004 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Czy ktoś ma namiar na dobre trunki własnej roboty (nalewki, likiery itp, itd.) ? Czy podać Ci mój adres? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-483876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marblah 14.12.2004 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Z szybszych trunków jakie robiłem i bardzo mi smakował następujący: do czystej wódki gatunkowej lub spirytusu rozcieńczonego wodą wrzuciłem kilka wędzonych śliwek (rozkrojonych i pozbawionych pestek).Pozostawiłem na jakiś czas 1 do 2 tygodni. Po tym okresie wódkę odsączyłem i była gotowa do spożycia. Oczywiście nie musze przypominać że sliwki również nadawały się do spożycia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-485644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 06.01.2005 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 ...Czy podać Ci mój adres?... ... jak podasz to przyjadę ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-502159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 06.01.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 My z małżonką kilkakrotnie próbowaliśmy zrobić coś takiego: Rozgrzewa się puszkę słodzonego mleka skondensowanego i zalewa to wódką. jak się przegryzie wychodzi gęsty krem. Niestety, zawsze kończyło się tym, że małżonka wypijałą mleko a ja rozcieńczalnik, więc nie wiemy, czy wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-502171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 07.01.2005 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 My z małżonką kilkakrotnie próbowaliśmy zrobić coś takiego: Rozgrzewa się puszkę słodzonego mleka skondensowanego i zalewa to wódką. jak się przegryzie wychodzi gęsty krem. Niestety, zawsze kończyło się tym, że małżonka wypijałą mleko a ja rozcieńczalnik, więc nie wiemy, czy wychodzi WIem o czym mowisz, moj szwagier to umie robic ( co jakis czas nas tym obdarowuje). On na szczescie nie lubi pic wiec nie lepiej mu ta produkcja idzie- bardziej efektywnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-503662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 07.01.2005 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Czy ktoś ma namiar na dobre trunki własnej roboty (nalewki, likiery itp, itd.) ? ginic z tonicem - wlasne mieszanie bacardi z lemoniada - tez wlasne mieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-503677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 07.01.2005 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Czy ktoś ma namiar na dobre trunki własnej roboty (nalewki, likiery itp, itd.) ? buba 48 wcale nie masz litosci (przy s mnie wywalilo brutalnie) dla Mdzalewskich, ktorzy sie to obok skarza na watroby Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-503679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 07.01.2005 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 AggiSpróbuj do ginu z tonikiem dodać parę kropli campari.O wiele lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-503725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 07.01.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Aggi Spróbuj do ginu z tonikiem dodać parę kropli campari. O wiele lepsze. Święta racja! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-504026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 23.05.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 To bardzo stary przepis z pożółkłej kartki. Atrament stał się brunatny. Ten przepis pochodzi od nieżyjącej już mojej ciotecznej babki. Pisane piórem. Przepis jest dla cierpliwych. Orzechówka 2 - 3 zielone, niedojrzałe włoskie orzechy, 1 litr wódki czystej (45%) 1 łyżka stołowa cukru Zielone, niedojrzałe włoskie orzechy, w których nie ukształtowała się jeszcze twarda skorupka, drobno pokrajać wraz z zieloną, zewnętrzną łupiną i wsypać do szklanego naczynia. Zalać wódką, zakorkować i pozostawić na 3 - 4 tygodnie. Po tym czasiezlać płyn znad orzechów do innego naczynia przez lejek z watą, a pozostałe orzechy zasypać cukrem i pozostawić jeszcze na 1 - 2 tygodnie, do rozpuszczenia cukru. Wytworzony syrop cukrowy zlać przez lejek z watą do naczynia z poprzednio zlanym ekstraktem, wymieszać i pozostawić w spokoju do sklarowania. Sklarowaną wódkę przelać przez lejek z watą do butelek. Patrzę na tę kartkę zapisaną ładnym, równym pismem (kaligrafia na początku XX wieku była w na pensji ważnym przedmiotem) i zastanawiam się czy obecnie, w tym pośpiechu w którym żyjemy, pokusi się ktoś by czekać nawet dwa miesiące na gotową nalewkę? Jeśli tak, dajcie znać Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-663861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 23.05.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-663894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 23.05.2005 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Patos, orzechy u Ciebie rosną? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25000-trunki/#findComment-663935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.