Michał92 07.10.2019 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Witam serdecznie. Mi już ręce opadają, skończyły mi się pomysły. Mieszkanie w bloku 4p na ostatnim piętrze starej budowy. W każdym pokoju mam zamontowane wywietrzniki. Łącznie 3szt. Kuchnia, mały i duży pokój. Całkowicie otwarte 24/7 czuć i słychać jak powietrze wlatuje przy wietrze. Do tego jedno okno w dużym p. Na mikro. Ciąg w kominach przy zamkniętych oknach, ale otwartych wywietrznikach kuchnia i łazienka 0 (zero) gazowy 0,8 m/s. Przy otwartym oknie w kuchni pełny uchył - kuchnia 2,5 / łazienka 1,6 / gazowy 3,5ms. Poniżej 6-7 stopni całe okna zachodzą parą, woda zaczyna wręcz ściekać po oknach na parapety przez noc. Zima idzie i będzie małe dziecko. Przy minus 15.stopnia na dworze otwieranie okna na uchył wykluczone. Kominy w te lato zostały wyremontowane. Wydłużone o metr i zamontowane obrotowe nasady. Zero poprawy. Nie wiem już za co łapać... Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje, gdzie szukać byłbym wdzięczny Serdecznie pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.10.2019 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Tak działa grawitacyjna wentylacja. A raczej nie działa. Musi zaistnieć szereg zmiennych w jednym czasie aby ciąg się pojawił a do tego we właściwym kierunku. A i tak niewiele to da, Miałem grzyba i zaparowane okna w wielkiej płycie, miałem i w nowym z wentylacją mechaniczna na dachu plus higroskopijne nawietrzniki. mam nadziej ze rekuperacja w domu będzie wydajniejsza.Może zainteresuj się rekuperatorem kompaktowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.10.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 zmartwię Cie, ale aby powietrze wylatywało kominami, to najpierw musisz je dostarczyć do pomieszczenia. Niestety. Wentylacje masz sprawną pod warunkiem dostarczenia powietrza. Sam potwierdziłeś pomiarami "Przy otwartym oknie w kuchni pełny uchył - kuchnia 2,5 / łazienka 1,6 / gazowy 3,5ms." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał92 07.10.2019 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Przerabiam to co roku. Otwierane okna przy -20 za oknem. Krocie strat na ogrzewaniu. Wiecznie lodówka nie mieszkanie. Nie wyobrażam sobie takiego mieszkania przy noworodku. Są nawiewniki i mikro w jednym lub dwóch pokojach. Grzejniki grzeją. A i tak zimno w mieszkaniu i woda też jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał92 07.10.2019 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Czy o takie rekuperatory, można "atakować" spółdzielnie? I tak bez ich wiedzy zamontować tego raczej nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts