Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak ciągu wentylacji

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mi już ręce opadają, skończyły mi się pomysły.

Mieszkanie w bloku 4p na ostatnim piętrze starej budowy. W każdym pokoju mam zamontowane wywietrzniki. Łącznie 3szt. Kuchnia, mały i duży pokój. Całkowicie otwarte 24/7 czuć i słychać jak powietrze wlatuje przy wietrze. Do tego jedno okno w dużym p. Na mikro. Ciąg w kominach przy zamkniętych oknach, ale otwartych wywietrznikach kuchnia i łazienka 0 (zero) gazowy 0,8 m/s. Przy otwartym oknie w kuchni pełny uchył - kuchnia 2,5 / łazienka 1,6 / gazowy 3,5ms.

Poniżej 6-7 stopni całe okna zachodzą parą, woda zaczyna wręcz ściekać po oknach na parapety przez noc.

Zima idzie i będzie małe dziecko. Przy

minus 15.stopnia na dworze otwieranie okna na uchył wykluczone.

Kominy w te lato zostały wyremontowane. Wydłużone o metr i zamontowane obrotowe nasady. Zero poprawy. Nie wiem już za co łapać... Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje, gdzie szukać byłbym wdzięczny

Serdecznie pozdrawiam

Michał

Tak działa grawitacyjna wentylacja. A raczej nie działa. Musi zaistnieć szereg zmiennych w jednym czasie aby ciąg się pojawił a do tego we właściwym kierunku. A i tak niewiele to da, Miałem grzyba i zaparowane okna w wielkiej płycie, miałem i w nowym z wentylacją mechaniczna na dachu plus higroskopijne nawietrzniki. mam nadziej ze rekuperacja w domu będzie wydajniejsza.

Może zainteresuj się rekuperatorem kompaktowym.

zmartwię Cie, ale aby powietrze wylatywało kominami, to najpierw musisz je dostarczyć do pomieszczenia. Niestety. Wentylacje masz sprawną pod warunkiem dostarczenia powietrza. Sam potwierdziłeś pomiarami "Przy otwartym oknie w kuchni pełny uchył - kuchnia 2,5 / łazienka 1,6 / gazowy 3,5ms."

Przerabiam to co roku. Otwierane okna przy -20 za oknem. Krocie strat na ogrzewaniu. Wiecznie lodówka nie mieszkanie. Nie wyobrażam sobie takiego mieszkania przy noworodku. Są nawiewniki i mikro w jednym lub dwóch pokojach. Grzejniki grzeją. A i tak zimno w mieszkaniu i woda też jest.