ziutinho11 08.10.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Witam wszystkich, zwracam się z ogromną prośbą o pomoc, przeszukałem internet i nie znalazłem rozwiązania na mój problem, a mianowicie mam problem z ustawieniem podłogówki na parterze. Mój problem polega na tym, że podłogówka grzeje tylko po ustawieniu zaworów RTL na nastawę 2 i wzwyż. Po ustawieniu na 1 czy pomiędzy 1 a 2 przestaje grzać. Niestety na ustawieniach 2 i powyżej w domu jest za gorąco. Czy winne mogę być zawory RTL? czy problem leży gdzie indziej? Piec na ekogroszek, ciepłomax 25kw, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 08.10.2019 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Zawór RTL (Rear Temperature Limiter) ma na celu zamknięcie lub przymknięcie obiegu jeżeli temperatura czynnika wracającego z pętli grzewczej osiąga określony poziom. gdy obieg jest zamknięty, nastąpi wychłodzenie czynnika grzewczego i ponowne otwarcie zaworu aż do momentu gdy odpowiednio cieplejsza woda znów go zamknie. Wydaje mi się, że musisz tak dobrać ustawienie zaworu, by temperatura była optymalna. Ustawienia poniżej 2 faktycznie nie będą grzały, zawór odetnie obieg przy tak niskiej temperaturze, że podłoga się nie nagrzeje.Jeżeli 2 jest za nisko a 3 za ciepło, próbuj ustawień pomiędzy 2 a 3. Pytanie, jak dużą masz powierzchnię ogrzewaną podłogówką, ile pętli? Jaka temperatura zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutinho11 08.10.2019 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Zawór RTL (Rear Temperature Limiter) ma na celu zamknięcie lub przymknięcie obiegu jeżeli temperatura czynnika wracającego z pętli grzewczej osiąga określony poziom. gdy obieg jest zamknięty, nastąpi wychłodzenie czynnika grzewczego i ponowne otwarcie zaworu aż do momentu gdy odpowiednio cieplejsza woda znów go zamknie. Wydaje mi się, że musisz tak dobrać ustawienie zaworu, by temperatura była optymalna. Ustawienia poniżej 2 faktycznie nie będą grzały, zawór odetnie obieg przy tak niskiej temperaturze, że podłoga się nie nagrzeje. Jeżeli 2 jest za nisko a 3 za ciepło, próbuj ustawień pomiędzy 2 a 3. Pytanie, jak dużą masz powierzchnię ogrzewaną podłogówką, ile pętli? Jaka temperatura zasilania? Dzięki za odpowiedź, ogrzewam łącznie ok 30 m2, w rozdzielaczu mam 4 pętle: 1 hol, 1 łazienka i 2 na kuchnie. Temperatura zasilania 40-45 stopni. Ustawienie zaworu na 1 wg instrukcji odpowiada ok 25 stopniom i myślę że taka temp. byłaby odpowiednia, ale niestety na 1 nie grzeje. Na 2 z kolei jest za ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 08.10.2019 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 4 pętle na 30 m2 to zdecydowanie za dużo. Masz bardzo krótkie te pętle i podłoga nie jest w stanie odebrać tego ciepła, do zaworu RTL wraca zbyt ciepła woda i dlatego zawór się zamyka nawet przy ustawieniu 2.Spróbuj obniżyć znacznie temperaturę zasilania, np do 30-33 st. Powinno być lepiej. Ja mam w swoim starym domu na parterze 50m2 i 3 petle i jest ok. Czasem w duże mrozy jak chce cieplutka podłogę to ustawiam nawet na 4-5, ale najczęściej jest na 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutinho11 08.10.2019 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Z tym obniżeniem temperatury chyba będzie ciężko, bo całe piętro mam ogrzewane grzejnikami i wydaje mi się że taka temperatura może być za niska. Nie mam możliwości regulacji temperatury oddzielnie na grzejniki i podlogowke, a zawór trójdrogowy mam ogólnie na całą chatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 08.10.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 no to ciężko będzie, potrzebny jest drugi zawór mieszający obniżający temperaturę na podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutinho11 08.10.2019 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Dzięki wielkie jeszcze raz za pomoc, drugi zawór mieszający mógłbym jedynie zamontować dopiero w rozdzielaczu ale nie wiem czy jest taka możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts