Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WYlewka garaż

tinjap

Recommended Posts

Część

Słuchajcie nie wiem czy cos się z tego uda zrobić.

Został rozłożony styropian i podłogówka w całym domu na tej samej wysokości z przeznaczeniem pod 6cm wylewki. Garaż 36m2 jest zastosowany spadek 2cm w strone bramy. Ale uświadomiłem sobie, że w garażu powinno być troche więcej betonu. Co teraz? Zrywać w garażu pex i nowy cieńszy styropian? Czy mocniejszy beton i siatka?

Część

Słuchajcie nie wiem czy cos się z tego uda zrobić.

Został rozłożony styropian i podłogówka w całym domu na tej samej wysokości z przeznaczeniem pod 6cm wylewki. Garaż 36m2 jest zastosowany spadek 2cm w strone bramy. Ale uświadomiłem sobie, że w garażu powinno być troche więcej betonu. Co teraz? Zrywać w garażu pex i nowy cieńszy styropian? Czy mocniejszy beton i siatka?

mam 7 centymetrów wylewki i nic nie peka

• 2 weeks później...
zastanawiam się czy nie zerwać pexa i zmniejszyc styropian. Chyba żeby nie robić spadku wylewki to będzie ona trochę grubsza przy bramie i po środku

Gosc co robi posadzki mowil mi tak, ze prawidlowo w garazu mniej styro, ale o ile w domu 7cm wylewki, to w garazu 10cm w najgrubszym miejscu, a ze spadek do bramy (robiony w wylewce), to przy bramie tylko 7cm, siatek zbrojacych nie daje bo rdzewieja, tylko wlokna jako dodatek ... wiec te 7 pewnie tez byloby dobrze. I to ma byc na 2 samochody takie pod 2-3 tony wagi sztuka.

Z drugiej strony mowil tez, ze spadek niewielki to woda w malej ilosci bedzie stac, bo ile spadku mozna zrobic z 10 na 7 cm na dlugosci 6 metrow? 0,5cm/m?

Edytowane przez Di.

• 2 months później...

Witam, u mnie wylewki będą robione w styczniu. W projekcie na całym parterze (garaż włącznie) mam 8cm na jastrych / ogrzewanie podłogowe. Rozmawiałem z wykonawcą i odradził siatki, tylko włókna.

Mam pytanie o upad - jak jest on robiony? poprzez ułożenie spadku na styropianie czy wylewka jest z upadem ?