Lucek Mostowiak 08.10.2019 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Witam wszystkichPiec Vaillant VC 206/5-5Sterownik Multi Matic VRC 700/5 Dom jednorodzinny z poddaszem użytkowym.Dwie strefy grzewcze: Grzejniki i podłogówka na osobnych pompach Wilo.Parter - podłogówkaPiętro - część podłogówka, reszta grzejniki.Sterownik jest na poddaszu w pokoju z grzejnikiem. Zadaje temp. 21 stopni na sterowniku - uruchamia się piec, odpala grzejniki i osiąga dość szybko 21 stopni w pomieszczeniu.Jednak na parterze gdzie jest tylko podłogówka - jest 23 stopnie - za ciepło.Pytanie co ma być ustawione w pozycji obiegu podłogówki: Korekta temp. pokojowej ? Brak/Korekta/Termostat.Tak wiem, ogrzewanie podłogowe ustawia się za pomocą krzywej grzewczej - jednak co ona będzie porównywać skoro nie ma ona odniesienia do temp. wewnątrz domu. Jak dałem termostat - to podłogówka grzała tak długo na dole, aż w pokoju na piętrze osiągła żądaną temp ?Jak miałem korekte - to pracowała z przerwami, jednak było tak, że piec nie grzał nic, a pompa pompowała wodę.Jak dam brak - no właśnie co wtedy ? Kiepski jest też czas na takie ustawianie pewnie bo nie ma stałej ujemnej temp przez pare dni.Czy rozwiązaniem tematu nie byłoby zakup drugiego sterownika na dół - wówczas ustawić go jako termostat ? Jeszcze jest kwestia jedna - skoro jak wszyscy mówią, że podłogówkę ustawia się za pomocą krzywej grzewczej, to jak to się ma do możliwości ustawiania sztywno temperatury z pozycji temperatury zadane dla obiegu 2 (tu. podłogówka). Z góry dziękuje bardzo za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucek Mostowiak 09.10.2019 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 WitamNaprawdę nic nikt nie pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts