Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to jest z serią Prismatic?

Recommended Posts

Witam!

Mam wycenę na tym profilu. Interesował mnie 7-mio komorowy, ale pan sprzedawca stwierdził, że Prismatic jest dzięki swej budowie i dodatkowej uszczelce tak samo ciepły. Tyle, że Pan z Oknoplastu twierdzi, że to profil 6-cio komorowy, a w sieci piszą, że to 5-tka. Ile w tym prawdy? I czy to się na pewno opłaca, skoro Vetrex w tej cenie daje mi prawdziwy 7-mio komorowy profil?

Mam też pytanie odnośnie szyb. Pan z oknoplastu twierdzi, że odchudzanie jest celowe, bo to dobre dla ram okiennych. W Vetrexie twierdzą, że to oszukiwanie klienta, bo standardem jest szyba 3x4mm.

Dodam, że to dla mnie manipulacja, bo w zestawie 2800x2350 PSK Vetrex proponuje swoje standardowe 3x4mm, a Oknoplast 6/4/6. I to dla mnie logiczne, bo duże okno zatem Pani z Vertexu manipuluje, tylko nieumiejętnie. Ale pytam poważnie o te szyby 3-ki. Lt będzie lepsze, okno lżejsze. Ale czy są wady? Chodzi o same fixy i drzwi balkonowe na poddaszu.

Dzięki z góry za radę :)

Adam

Edytowane przez boorys

Proszę bardzo, dwa świeże tematy:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?358973-Oknoplast-Pixel-nie-ko%C5%84cz%C4%85ce-si%C4%99-problemy

oraz opinia osoby doświadczonej pierwowzorem, czyli oknem Pixel:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?358973-Oknoplast-Pixel-nie-ko%C5%84cz%C4%85ce-si%C4%99-problemy,

przy czym ten drugi przypadek to osoba która dość mocno wałkowała na forum temat przed zakupem.

Ogólnie rzecz biorąc: okna obniżoną wysokość skrzydła uzyskują "dzięki" odchudzeniu części wzmacnianej. Nowe okna plastikowe gną się na potęgę od temperatury (żaden sprzedawca się do tego nie przyzna przed swoim klientem) a w wersji odchudzonej to dopiero może być cudo.

Szyby 3mm - są lżejsze. I słabsze. Szybciej pękną. Uderzysz czymś w szybę ? czwórka może wytrzymać. Nie musi. Trójka może pęknąć. Nie musi.

A przy wspomnianym psk szyby 6mm? Chyba to przesada / pomyłka. Albo manipulacja. Bo jasne że w większych skrzydłach stosują 4mm. Ale ten konkretny wymiar nie wymaga jeszcze grubszego szkła.

Dzięki za odpowiedź. Może to szklenie 6/4/6 to ze względu na słaby profil :D

A tak poważnie, zaczynam dochodzić do wniosku, że wolę dopłacić do winergetica, albo wziąć vetrexy. Poczytałem o tych obniżonych profilach i nie chcę tego w zestawie PSK, ani chyba nawet w drzwiach na balkon.

Ciekaw jestem jak z różnicą w cenie, bo dealer twierdzi, że to tylko 3% dopłaty. A w takim zestawieniu kogo byś polecił?

Nie wiem jak to jest z tymi pocienionymi oknami. Vetrex też właśnie wypuścił taką serię.

Moim zdaniem to może mieć sens stosowania. Ale przy bardzo małych oknach, gdzie szyba ma kilkanaście cm szerokości.. wtedy każdy cm ma znaczenie.

Szczerze mówiąc jestem ciekaw, czy w PSK też mają te odchudzone skrzydła. Bo stare dobre firmy (np profile Schueco) do przesuwek mają odwrotne podejście i stosują skrzydła podwyższone... mocniejsze.

W sumie nie zależy mi na pomniejszonych profilach. Przy drzwiach szklenie i tak jest duże, a reszta to fixy. Bardziej chodzi o współczynniki, gdzie Vertex wypada lepiej wszędzie oprócz tarasu, ale przy zestawieniu z winergeticem powinno wyjść to samo. Jest jeszcze kwestia montażu. Wiem, że Oknoplast w moim terenie prężnie działa od ponad dwóch dekad. Mają sprawdzone ekipy, a w punkcie sprzedaży pokazali wszystko. Okna, hst, psk ze wspomaganiem domknięcia, rolety, żaluzje, markizy, sterowanie Smart. Czego bym nie potrzebował mieli. W "punkcik" Vetrexu mają jedno okno pokazowe, a inne profile w kawałkach. Ja oglądałem kawałek o długości może 15 centymetrów. Gdy spytałem o wspomaganie domknięcia, mają w ofercie, ale nie mogą pokazać jak działa. Za to chętnie używają słowa "oszuści" w odniesieniu do Oknoplast. Niby okna świetne. Przynajmniej ludzie w sieci chwalą, ale ten punkt sprzedaży nie wzbudza zaufania. Nie wiem z kim współpracują i czy ekipa nie odwali fuszerki przy oknach za ponad 20k, gdzie jeszcze ciepły montaż ma kosztować krocie.

Poszukałem. Znalazłem. Udało się załatwić wycenę bez wizyty w punkcie sprzedaży, bo nie mam teraz możliwości tam pojechać. Wycenili wszystko oprócz ciepłego montażu, ale podali ceny, więc sam obliczyłem. Cena praktycznie identyczna jak w Oknoplaście. Jedyna różnica tkwi w tym, że nie ma żadnego upustu, podczas gdy Oknoplast proponuje 10% zniżki na zimowej promocji. Mam do nich jeszcze jechać jak wrócę, by to zobaczyć na własne oczy :) Podobno automat w PSK mają lepszy. Edytowane przez boorys

Na dzień dzisiejszy nie ma w Vetrexie rabatów zimowych. Jeśli nie potrzebujesz okien teraz, to poczekaj miesiąc. Okaże się, co przyniesie późna jesień. Będziesz miał porównanie cen dzisiejszych i cen " z promocją" i nikt Ci nie wmówi że w szczycie sezonu masz "promocję zimową"....

Czy top okno spełnia wymogi obowiązujących przepisów na temat Uw?

Myślę że tak skrótowo wymienione są grubości trzech szyb...

16-letnie doświadczenie nie jest złe. Zawsze lepiej to brzmi niż "niewiadomobędziemontował".

Jeszcze raz to powtórzę:

- warto zrobić wycenę już teraz. Poznamy "czystą" cenę. Mam nadzieję, że podwyżek już nie będzie do zimy (przez cały rok ich było tak dużo, że aż producenci przestali się przyznawać do ich wprowadzania..

Mając wycenę z jesieni nikt nam nie wmówi, że w listopadzie daje 45% rabatu. To niby zwykły marketing. A jednocześnie takie małe oszukiwanie które jako klienci lubimy.. bo kto by się nie skusił na duży rabat :D

Racja. To jak z samochodami od Niemca. 10 lat, 120K przebiegu, ale wszyscy wierzą, że licznik nie ruszany :D

Vetrex 19700 + 2600 ciepły montaż (wg moich obliczeń).

Oknoplast winergetic standard + ciepły montaż 21300.

7 fixów, 2x balkon pojedyńczy, 2x podwójny, PSK z automatem.

Takie to oferty :)

Rolety wycenili na ~17K.

Właśnie dostałem wycenę z pierwszego punktu Oknoplastu w którym byłem. 23500 prismatic bez ciepłego montażu :o

Czyli w sumie wyjdzie min. 26K!

Chyba ich ponosi. Albo to cena zaporowa, żebym nie zamówił u nich :D

Tutaj nawet zimowa promocja nie pomoże.

Edytowane przez boorys

Nie wiem jak to jest z tymi pocienionymi oknami. Vetrex też właśnie wypuścił taką serię.

Moim zdaniem to może mieć sens stosowania. Ale przy bardzo małych oknach, gdzie szyba ma kilkanaście cm szerokości.. wtedy każdy cm ma znaczenie.

Miałem okazję dzisiaj gościć w fabryce Vetrexu i oglądać lum'up. Z ciekawostek która nieco mnie uspokoiła (po przeczytaniu tych negatywnych opinii o pocienionych oknach) to taka że dla większych okien vetrex w lum'up zwiększył grubości wzmocnień stalowych z 1,8mm (stosowanego w vetrex v82 czy oknach oknoplastu) do 3mm a pakiety szybowe sa wklejane (czy coś w tym stylu) przez co mają dodatkowo usztywniać konstrukcje.

Czy faktycznie powinno to mieć korzystny wpływ na sztywność i trwałość?

• 3 weeks później...
Ja właśnie dostałem wycenę z jednego z punktów Oknoplastu . Na pochwałę należy uznać podejście i rozpisanie całego montażu na składowe i kosztowe :) Poprosiłem o wycenę okien do nowego domu na Profilu Winergetic i Prismatic już w promocji zimowej. I tu ku mojemu zdziwieniu Winergetic wyszedł drożej 21700, a Prismatic 20300, Montaż obu zestawów 2200 listwy parapetowe EMO, poszerzenia podprogowe w cenie + ewentualnie piana Flexi 300 zł. Ewentualny montaż ciepły dodatkowe 1500. Sprzedawca poleca profil Prismatic zapewniając o zbliżonych parametrach termicznych i większa taflą wpadającego światła do domu he:). Zastanawiająca tylko niższa cena Prismatic względem starszego produktu???? Co o tym sądzicie?

Bo winergetic to profil 7-mio komorowy, a Prismatic 5-cio. Nie daj sobie tego wcisnąć. Śpiewka o większej szybie. 10 mm na stronę. Też coś. Też mi to polecali bo nowe i duża szyba. Tylko jakie to ma znaczenie jak mam same fixy, a drzwi tarasowe i tak są duże. Jeszcze mi powiedzieli w Wadowicach, że prismatic to 6-tka. Dopiero w necie doczytałem. Ale to moja opinia.

• 7 months później...
  • 3 weeks później...
Hej, jestem Ciekaw użytkowników tej serii jak się sprawują. Czytając zauważyłem sporo odradzających opini osób które jak widać nie mieli styczności z tymi oknami. Przeglądając Internet dowiedziałem się, że ten system został nagrodzony i co ciekawe przeglądając oferty konkurencji o dziwo widać, że również wprowadzają ten system, więc jak to jest?

• 2 years później...
A ja wręcz przeciwnie. Słyszałem same dobre opinie o tym profilu.

Domyślam się, że od szwagra który je miał kupować za granicę?

Aż tak źle idzie sprzedaż firmie "O", że "spece" od marketingu szeptanego musieli sięgnąć po nicki z 5 postami :jawdrop:

Nie można wykluczyć, zwłaszcza że dorobek z 45 lat się kupy nie trzyma.

Do takich opinii podchodzę bardzo sceptycznie, ale też nie kasuję od razu..