Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A co z nornicami?

Kasia385

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Karolu N

Zgadzam się z Tobą, one muszą być, tylko dlaczego na moim ogródku!!

Są malutkie, śliczne i naprawdę nic do nich nie mam, ale wyrządzają mi bardzo wiele szkód. Moje cebulki kwiatowe leżą na powierzchni, a reszta kwiatów ma korzenie w powietrzu. W ubiegłym roku tak podkopały cyprysa, że poprostu się wywrócił - no i po nim :cry:

Ja nie chcę wyżądzać im krzywdy, tylko chciałabym je przegonić, ale znane mi sposoby nie pomagają :cry: Dlatego szukam innych.

Teoretycznie, nornice czy inne gryzonie można wygonić tymi samymi preparatami co kreta. Mamy więc do wyboru np. Kretol, świece (dymmne) Anorin, Gamratox, Nortox. Problem - bo ich toksyczność do końca nie jest znana.

Osobiście polecam łownego kota (najlepiej kotkę)[/code]

Karolu N

Zgadzam się z Tobą, one muszą być, tylko dlaczego na moim ogródku!!

Są malutkie, śliczne i naprawdę nic do nich nie mam, ale wyrządzają mi bardzo wiele szkód. Moje cebulki kwiatowe leżą na powierzchni, a reszta kwiatów ma korzenie w powietrzu. W ubiegłym roku tak podkopały cyprysa, że poprostu się wywrócił - no i po nim :cry:

Ja nie chcę wyżądzać im krzywdy, tylko chciałabym je przegonić, ale znane mi sposoby nie pomagają :cry: Dlatego szukam innych.

Ja sie poddalem a mowiac jezykiem wojskowym wycofalem sie na z gory zaplanowane pozycje.

• 3 weeks później...

Na nornice i wszystkie inne tego typu najlepszy jest kot .

Wielokrotnie sprawdzony sposób w moim domu rodzinnym. Kiedy kota nie było były nornice, krety, i inne. Jednak w okresach kiedy kot był w gospodarstwie wszystkie problemy zjedzonych cebulek, podgryzanych korzeni, górek na trawniku znikały. Polecam kota :D

Na nornice i wszystkie inne tego typu najlepszy jest kot .

Wielokrotnie sprawdzony sposób w moim domu rodzinnym. Kiedy kota nie było były nornice, krety, i inne. Jednak w okresach kiedy kot był w gospodarstwie wszystkie problemy zjedzonych cebulek, podgryzanych korzeni, górek na trawniku znikały. Polecam kota :D

ja mam jedna kotke i w okolicy z 5 kocurów które regularnie u mnie wysiaduja w ogródku i nic. Kret jak rył tak ryje ( tzn teraz już nie bo go przysypało sniegiem). Ostatnio patrzylem jak koty z zainteresowaniem patrzyły na rosnacy kopiec i wreszcie jeden sie ruszył zobaczyć z bliska ale po dłubnieciu lapa stwierdził ze mokre i nie bedzie sobie futra brudził.

Teraz już nie ma takich kotów jak kiedyś ;)

O rany ! to faktycznie u Ciebie te kociaki jakies "nie takie" :D . Ja chyba mam tzw. "szczęściwa ręke" do kotów, bo to zawsze ja jakiegoś do domu sciagałam. Zawsze okazwyały sie bardzo łowne i inteligentne. Reagowaly na wołanie, przynosiły na wysieraczke (nigdy dalej do domu) upolowane sztuki.

• 1 month później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...

Przez trzy lata stworzonko mieszkało sobie spokojnie w kwiatkach. Czasem znikała bezpowrotnie jakaś roślinka,ale w tym roku to coś przeszło samego siebie.Właśnie pozbyłam się już pięciu koszyczków, w których powinny rosnąć tulipany, wszystkie były puste z wygryzioną dziurą wielkości 2 na 3 cm. W tym roku basta. Nie ma taryfy ulgowej.

AN