Tedisan 10.10.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Cześć, Czas jakiś temu kupiłem stary domek (`89) i własnymi siłami go remontuję. Wziąłem się za bary z posadzką na parterze, warstwy, od góry, wyglądają następująco: wylewka cementowa- szlakapapa płyta żerańska A pod płytą nieużytkowa część piwnicy, połowa domu jest podpiwniczona i ogrzewana ale mam dostęp do tej drugiej części więc mogę płytę żerańską ocieplić od dołu również w części nieużytkowanej, Miejsca na nową warstwę mam 8 cm, żeby wyjść z wysokością pomieszczeń na 260 cm, chciałbym dać styro 50 mm i 30 mm zbrojonej wylewki, i tu moje pytanie, czy jest sensowne ocieplanie płyty od dołu również? wraz ze ścianami fundamentowymi po obu stronach- w przypadku nieogrzewanej części piwnicy? Wymieniam również okna na prawie-energooszczędne, Uw ~0,8 więc i z podłogą chciałbym się chociaż zbliżyć do WT2021, przykleiłbym wełnę skalną pod płytą i zrobiłbym opaskę po wewnętrznej stronie ściany fundamentowej, wysokości jednej płyty, czy to brzmi sensownie? Czy rozwiązanie- 40 mm styro + 40 mm wylewka z podłogówką ma sens w moim przypadku? Bo wszędzie mam grzejniki ale nadal zastanawiam się czy nie zmienić parteru na podłogówkę, Pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedisan 14.10.2019 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Cześć, podbijam temat, będę wdzięczny za wszelkie opinie, Myślę o podłogówce- 4 cm styropianu na stropie, 10 cm wełna skalna pod stropem, 4 cm zbrojona wylewka na podłogówce, jastrych. Nie pytam czy będzie hulać, to na pewno, pytam czy tak niewielka izolacja pod rurami nie spowoduje znacznych strat? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts