RobHaj 10.10.2019 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 (edytowane) Witam, jak w tytule, jaka jest różnica pomiędzy tymi trzema elementami? Rdzeń, słup a trzpień żelbetowy. Mam w projekcie wszystkie trzy elementy, zastanawiam się nad ich różnicą. Na konsultację projektu wybieram się dopiero w przyszłym tygodniu, a chcę się szybciej obeznać w tym temacie. Gdyby ktoś odpowiedział byłbym wdzięczny. Poniżej zdjęcie z projektu: Z góry dzięki! Edytowane 10 Października 2019 przez RobHaj Zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.10.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Wg mnie to co masz to błędny opis, rdzeń i trzpień to powinno "to samo", - to element nośny w ścianie. Słup to osobny element nośny nie przyklejony do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.10.2019 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Słup, trzpień (lub rdzeń) to zawsze jest słup żelbetowy ze zbrojeniem pionowym i z strzemionami.Tak jak pisze jajmar przyjęło się uznawać "trzpień" za słup w ścianie a wolnostojący za "słup".Można też przyjąć, że słup służy do przeniesienia większych obciążeń (np. od podciągów) a trzpień służy do usztywnienie ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobHaj 11.10.2019 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Dzięki, już jestem trochę mądrzejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts