Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie parametry dla pieca Elektromet Eko-PE Compact - problem ze stabilną pracą

zapas17

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem piec ogólnie działa bez problemu, znaczy nie staje, ale jak patrze na wykresy jego pracy to nie są dobre i spalanie peletu jest jakby większe.

W czym problem. Piec w czasie pracy powinien działać tak: czyszczenie, rozpalanie, rozrzażanie, modulacja, wygaszanie. Lecz ja niekiedy mam tak: czyszczenie, rozpalanie, rozrzażanie, modulacja, rozpalanie, rozrzażanie, wygaszenie. Próbowałem już różnymi parametrami to zmienić np. powietrze max, temperatura zadana ręcznie, ale to nie pomaga, takie sytuacje się zdarzają dalej. Wklejam wykres pracy pieca. Legenda: niebieski - czyszczenie, żółty - rozpalanie, pomarańczowy - rozrzażanie, zielony - modulacja, fioletowy - wygaszanie.

Dom to 148 m2, ogrzewanie podłogowe na całym domu. piec grzeje wodę w bojlerze. Jak jeszcze są potrzebne jakieś parametry to proszę dać znać.

chart.jpg

Screenshot_20191011-090301_Chrome.jpg

Każdy piec jest trochę inny ,ale pewne cechy są wspólne.Pierwsze co mi się rzuciło na oczy to temp.zadana 60 Nie sądzę żeby producent o tym nie wspomniał ,że minimalna to 65 tylko nie traktuj tego minimum za obowiązkową temp.Tak tak wiem zaraz będzie lament mam ogrzewanie podłogowe.Tylko ,ze to są dwa różne obiegi na jednym ma być odpowiednia temp. do spalania a na drugim taka jaka uzupełni braki ciepła w pomieszczeniu .Zawór 4d lub bufor jest?Regulator pokojowy jest?Pelet może być byle jaki lub dawka paliwa za mała.Przyczyn może być masa ciężko to rozpatrywać przez neta.

Ogólnie temp zadaną miałem 65 i 70 stopni i było to samo. na podłogówkę idzie mi mniej więcej 29 stopni (lamentu nie będzie bo akurat o tym wiem). Jest zawór 4d, buforu nie ma, regulator pokojowy jest. w salonie jest elektroniczny (resztę pokoi ma manualny). Pelet bardzo dobry Barlinek, żaden tani. Jak zmienić dawkę paliwa? Jaka powinna być i temperaturę zadaną zmienić na 70 stopni?