Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Saga jest OK. Zamiast wolego oka dałem zwykłe okno połaciowe, dodatkowo zlikwidowałem wschodnią lukarnę, na górze duże zmiany w ścianach działowych, na dole jedynie powiększenie pomieszczenia gospodarczego kosztem łazienki.

Do tej pory wydałem 21.2k ( okna drewniane, dachówka ceramiczna, okna połaciowe Fakro, instalacje elektryczne, komputerowe, telefoniczne i alarmowe, tynki wewnętrzne, instalacja odkurzacza centralnego, ocieplenie dachu wełną, instalacja grzewczo-kanalizacyjno-wodna - bez pieca ).

Ścianę stawiałem jednowarstwową Porotherm 25 + 12cm styropian.

Wyrzucenie wolego okna moim zdaniem wyszło bryle budynku na dobre. Poza tym pozwala zaoszczędzić na konstrukcji okna no i na dachówce - nie musisz kłaść karpiówki.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...

Podziel na dwa etapy. I-parter i II-góra to wystarczy, jak skończysz wykończenie na I.

To wole oczko jest po to by można było wyjść z tej półokrągłej wanny. Swoją drogą 3 łazienki i kibelek to chyba przesada, jak na 4 osoby.

Zamiast bawolego oczka to może jeden z kominów, ubikacja, drzwi w garażu, brama podwójna, niektóre okna, balkonik do wietrzenia pościeli.

• 4 weeks później...

Z koroną to świetny wybór. Ja kilka lat temu zobaczyłam ten projekt( jeszcze wtedy nie myślałam o budowie ) i od razu mi się spodobał i to nawet bardzo skoro teraz kiedy naprawdę jestem zainteresowana budową ponownie okazało się ,że to jedyny ładny dom ze wszystkich jakie oglądałam.

Jeśli chcesz budować piętrowy to świetny wybór.

Nam udało się kupić dość dużą działkę i jednak zdecydowaliśmy się na parterowy.

Witam!

Mnie też ten projekt bardzo przypadł do gustu. Szukamy ciekawego projektu już tak długo, że czuję się powoli tym zmęczona. Już było blisko podjęcia decyzji o wyborze projektu, ale obawiamy się trochę zbyt wysokich kosztów budowy takiego dużego domu. Jesteśmy rodziną 4 osobową. Kontaktowałam się z pracownią APA J. Charkiewicz, ale odnośnie innego projektu o nazwie AURA. Bardzo szybko dostałam szybką odpowiedź z dokładnymi rysunkami tego domu. Proponuję zrobić to samo. Ja również w Koronie zrezygnowałabym z takiej konstrukcji dachu i wolego oczka na korzyść okna połaciowego. Z jednej z łazienek można zrobić pomieszczenie gospodarcze, takich nigdy nie za wiele. Można faktycznie zrezygnować wtedy z lukarny w pomieszczeniu nr 9 i umiejscowić tam pomieszczenie gospodarcze. Jednocześnie można zrezygnować ze strychu nad garażem. Wówczas koszty budowy na pewno spadną znacznie. Co o tym sądzicie?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam!

Też buduję Koronę. trochę wprowadziliśmy zmian - likwidacja "wolego oka", więcej okien połaciowych, likwidacja lukarny w łazience na poddaszu, przedłużony dach za garażem i najważniejsze - powiększenie wykuszu i podpiwniczenie (ze względu na działkę ze spadkiem). Wiele nam dała możliwość obejrzenia już wybudowanej Korony idealnie zgodnie z projektem - dopiero wtedy widać pewne niedoskonałości projektu i mozna je usunąć. Pozdrawiam

• 3 months później...