Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Zamierzam w marcu rozpoczac budowe Korony II. Piekna bryla, funkcjonalne wnetrze... Rozmawialem z kilkoma inwestorami, ktorzy sa w trakcie budow - koszt surowy zamkniety (bez stolarki) oceniaja w granicach 160-180k. Najdrozsza jest rzecz jasna dachowka (karpiowka najlepiej), ok 50-60 k. Twierdza tez, ze kwota podana w projekcie (350k) jest b. realna.

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

widzialem korone w szczecinie i rozmawialem z wlascicielem (sam jestem zainteresowany tym projektem). za dach zaplacil 90kpln, ale facet buduje juz sobie 3-ci dom i nie liczyl sie zbytnio z kosztami: karpiowka ukladana w koronke, wykonczenia z gornej polki cenowej.

rozmawialem tez z wykonawca dachu, mowil, ze mozna tez pokryc zakladkowa dachowka i troche zaoszczedzic.

my mamy zamiar zamiast wolego oka zrobic lukarne trapezowa, co pozwoli uzyc dowolnej dachowki na pokrycie i wowczas taki dach mozna miec za ok 60kpln (calosc wlacznie z podbitka).

pozdrawiam

Witam Wszystkich.

Zamierzam w marcu rozpoczac budowe Korony II. Piekna bryla, funkcjonalne wnetrze... Rozmawialem z kilkoma inwestorami, ktorzy sa w trakcie budow - koszt surowy zamkniety (bez stolarki) oceniaja w granicach 160-180k. Najdrozsza jest rzecz jasna dachowka (karpiowka najlepiej), ok 50-60 k. Twierdza tez, ze kwota podana w projekcie (350k) jest b. realna.

Pozdrawiam,

Czesc

jestem w trakcje budowy Korony II . Jesienia gdy zeszla ekipa z budowy koszt wyniosl mnie ok 155k (stan surowy z dachem;Brass) jedyna zmiana, to wole oczko, (karpiowka byla za droga, balem sie tez, ze fachowcy od dachu nie zrobia tego dokladnie)

zadi:

jak tą karpiówke bedziesz ukladal w koronke czy normalnie pojedynczo?

ile cie wyniosl stan surowy otwarty bez dachu?

z tego co widze budujesz pod warszawa co jest pocieszjace o tyle, ze jest tam drozej niz w szczecinie (chyba?!) wiec u nas mozna by jeszcze ciut zaoszczedzic (chyba :-)).

to co opisalem jest sytuacja troche inna, gdyz dach ten budowala jedna z bardziej renomowanych firm u nas (tak slyszalem, sa na stronie braasa) a przez to jedna z drozszych. stad takie ceny :-((

openus:

przylaczam sie do pytania zadiego, podaj wiecej szczegolow.

Gegawa,

Jak pisalem wczesniej budowe rozpoczne w marcu (kwietniu?). Poki co zbieram materialy wiec troche za wczesnie na dyskusje o kosztach. Openus pisal o stanie zamknietym za 155k... i szczerze mowiac jescze nie wiem co na to moze sie skladac. Za cegly (P25/11.5) bloczki betonowe, stal, dachowke i robocizne (calosc) zaplace gdzies 110k. Brakuje przylaczy mediow i kilku innych tam ... i caly czas nie wiem jak wyjsc na 150k+

:-?

Pozdrawiam,

Gegawa,

...Openus pisal o stanie zamknietym za 155k... i szczerze mowiac jescze nie wiem co na to moze sie skladac. Za cegly (P25/11.5) bloczki betonowe, stal, dachowke i robocizne (calosc) zaplace gdzies 110k. Brakuje przylaczy mediow i kilku innych tam ... i caly czas nie wiem jak wyjsc na 150k+

Pozdrawiam,

hej

precyzuję:

stan surowy otwarty (KoronaII) koszt ok 155k bez przyłączy (nie wiem czy to dużo???)

Wycena była ok 15% niższa

doszły koszty

- związane z piaskiem do wysypki na fundamenty

- więźba dachowa też wyszła drożej niż wstępnie było oszacowane

- zmieniłem też cegłę z P25 na 30

robocizna kosztowała mnie

8k - roboty ziemne + poziom zero

10k - parter+strop

10k - poddasze + więźba (generalnie dach - zdaniem dekarza - nie należy do najprostszych, ale też nie można określić go mianem "zemsty architekta")

12k - ułożenie dachu (dachówka Brass)

pozostała kwota to materiały

przy czym ekipa była uczciwa i na pewno wszystkie materiały zamówione "poszły w budowę"

Ja widziałem wybudowaną Koronę I koło Złotoryji (dolnośląskie)- bardzo ładna... (na górce, b. duż działka) widać z daleka, robi wrażenie! Tylko, że ktoś spartolił dachówki na tym "wolim oczkiem"...

... ale ktoś przerwał na stanie surowym otwartym kilka lat temu i niszczeje...

My z Żonką kupiliśmy wcześniej ten projekt (właściwie to Koronę II), ale powyższy fakt (im zabrakło kasy), trochę nas zniechęcił...

Kosztorysowo wychodziło 353 tys. zł, ale bez instalacji... więc razem ok. 410 tys. zł

Nas to + zmiany w VAT trochę wystraszyło i zmieniliśmy projekt na mniejszy (na marginesie zna ktoś Fiestę z MTM Styl)?

Pozdrawiam

Openus,

Dzieki za szczegolowa wycena. Tak widocznie juz byc musi i 40k gdzies utopie :cry: .

Pozdrawiam,

Nie musi być tak źle

Ja po prostu w tej materii byłem zielony i pore razy "dałem się nabrać"

np kupiłem drewno na więźbę z 22% VAT-em (bodobno przy odpowiednio sprecyzowanym zamówieniu całość def. jest jako mat. bud. i VAT wynosi 7%)

Dach też wyszedl drogawo (robocizna)

Pozdrawiam

Gegawa,

Jak pisalem wczesniej budowe rozpoczne w marcu (kwietniu?). Poki co zbieram materialy wiec troche za wczesnie na dyskusje o kosztach. Openus pisal o stanie zamknietym za 155k... i szczerze mowiac jescze nie wiem co na to moze sie skladac. Za cegly (P25/11.5) bloczki betonowe, stal, dachowke i robocizne (calosc) zaplace gdzies 110k. Brakuje przylaczy mediow i kilku innych tam ... i caly czas nie wiem jak wyjsc na 150k+

Pozdrawiam,

Witam Wszystkich! Zadi, czy masz na mysli jakąś konkretną hurtownię materiałów budowlanych? Jeżeli to chętnie bym się dowiedział, gdzie i za ile i jaką cegłe będziesz preferował. My także mamy zamiar zacząc w marcu-kwietniu i zastanawialismy się nad 30-ką.

Pozdrawiam

Koszt budowy, tego domu wprawia mnie coraz bardziej w zawrót głowy.

Cześć Zadi!

Budujemy się w Rembertowie!

Dom jest piękny i bardzo nas z żoną urzekł. Działka jest duża i warunki na ten dom super. Na chwilę obecną usiłujemy znależć niedrogą ekipę. 30-kę doradził nam architekt z Białegostoku i też nam się wydaje, że wiedział co mówi. A gdzie Ty budujesz? No i dlaczego 30-ka nie dla Ciebie? :D

Cześć Zadi!

Budujemy się w Rembertowie!

Dom jest piękny i bardzo nas z żoną urzekł. Działka jest duża i warunki na ten dom super. Na chwilę obecną usiłujemy znależć niedrogą ekipę. 30-kę doradził nam architekt z Białegostoku i też nam się wydaje, że wiedział co mówi. A gdzie Ty budujesz? No i dlaczego 30-ka nie dla Ciebie? :D

Jerzymat,

Dostales moja wiadomosc na priva ?

Mam dzialke lesna z pewnymi ograniczeniami powierzchni zabudowy. Projekt zagospodarowania dzialki wypelnij caly limit i zastosowanie 30 wiazaloby sie z ograniczeniem pow. mieszkalnej. Niby niewele ale zawsze.

Pozdrawiam,

Widzę, że przybyło zainteresowanych Sagą. Kiedy zaczynałem zbierać informacje nt. projektu ok. rok temu nie było niestety żadnych komentarzy na ten temat.

Od 4 miesięcy buduję Sagę w Szczecinie. Jestem na etapie instalacji grzewczych. Z wolego oka zrezygnowałem, w dachu zmieniłem sporo ( np. rezygnacja ze wschodniej lukarny ) a jeszcze więcej na poddaszu ( zupełnie przerobiłem pod wlasne potrzeby ). W związku ze zmianą koncepcji dachu przykryłem go dachówką ceramiczną ( Koramic dawniej Wiekor ) - i wygląda super.

Jeszcze nie wiem jak się do sprawdzi ale na razie wszystko idzie OK.

Gorzej jest z forsą, ale myślałem, że będzie zupełny disaster.

Pozdrawiam.

Marcin

Martwist,

Powazne rozwazam budowe Sagi. Martwi mnie to wole oko. Ladne to ono jest, ale z tego co widze moze zrujnowac finansowo. Bede wdzieczny jak rzucisz troche cyfr, ile Cie kosztowly kolejne etapy budowy.

Co wstawiles zamiast wolego oka i czy to nie zepsulo "uroku" tego projektu?

Pozdr.