Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Cieszę że jest użytkownik domu Korona. My wprowadzimy się około sierpnia tego roku - mam nadzieję. Chętnie dowiem się o koszty instalacji (co cwu kanalizacja) a także koszt ogrzewania domu w okresie zimowym oraz o zmianach w projekcie (czy je robiliście). A może jakieś udogodnienia które zrobiliście by ułatwić sobie życie.

Bedę wdzięczny za wszelkie opinie.

Pozdrawiam

Witam

Też budujemy Koronę. I też w Białymstoku (w zasadzie obok).

Przymierzam się do instalacji CO + woda wiosną, po tynkach. Mam dwie oferty. 24kpln i 31kpln Buderus i Vaillant. Piec kondensacyjny w obu ofertach, podłogówka w kuchni i jadalni, łazienkach.

Jeszcze nie podjeliśmy decyzji.

Też jestem Ciekawy jak ten etap inwestycji zamknął się u innych użytkowników Korony...

Pozdrawiam

Witam!

Link do strony z projektem www.apa-domy.com.pl

Koszt mojej Korony to 165 tyś stan surowy zamkinięty - z tym że było trochę zmian w projekcie - ściany trójwarstwowe, podpiwniczenie, powiększony wykusz, wydłużony dach za częścią garażu, likwidacja lukarny w części dachu gdzie jest łązienka, obniżenie stropu nad garażem - dzięki temu pomieszczenie nad nim jest o innej wysokości, wejście do piwnicy od tyłu domu - od ogrodu.

pozdrawiam.

• 1 month później...

Tak się poważnie zastanawiam nad Koroną - domek ma świetny układ wnętrz! :p

Mam pytanko do mieszkańców oraz przyszłych mieszkańców Korony - jak wyglądają schody na poddasze patrząc od środka? Udało mi się uzyskać od pracowni rysunki projektu i wygląda to tak, jakby na półmetku schodów (to się może nazywa spocznica) jest wysokość sufitu poniżej 1,80 m. Czy tak jest naprawdę? Czy nie uderzacie głową w ścianę przy większym rozbiegu? Czy może udało Wam się to rozwiązać jakoś technicznie (zmiana projektu schodów?).

A tak przy okazji - jak składaliście wniosek o pozwolenie na budowę - czy ogrodzenie działki było wliczane do powierzchni zabudowy i pomniejszało powierzchnię biologicznie czynną, czy nie było uwzględniane w obliczeniach? Mam działeczkę z min. 80% powierzchni biologicznie czynnej i trochę mnie przeraża wliczanie jeszcze ogrodzenia... :-?

Stokrotne dzięki za odpowiedź!

Budujący lub zamieszkujący Koronę (I lub II)!

Mam pytanie dotyczące schodów na poddasze - czy na "zakręcie" nie jest za nisko sufit? Czy trzeba się schylać, czy jest wystarczająco wysoko? A może dokonaliście jakichś zmian w projekcie schodów? Tak się zastanawiam nad Koroną II :p

Co prawda ja nie budowałam KoronyII, ale projektowałam do niej wnetrza. Schody sa w tym projekcie dobrze zaprojektowane, szerokie ze spocznikiem nie ma zadnego problemu z sufitem.

Poza tym wspolnie z inwestorem dokonalismy kilku zmian na dole i na gorze zreszta tez. Miedzy in. zmieniliśmy miejsce wc na dole, powiekszylismy nieco 2 sypialnie na gozre, polaczylismy garderobe, lazienke i sypialnie rodzicow w jedna przestrzen(ale to dla odwaznych). Niestety jednej rzeczy nie udalo sie zrobic a mianowice doswietlic hallu na gorze naturalnym swiatlem co przy jego wielkosci jest moim zdaniem duza wada projektu.

Dom jest naprawde duzy i przestronny. A Wole oko jest piekne ale takze jest problematyczne ze wzgledu na taki drobiazg jak zaslonka(znajduje sie przeciez w lazience a nie kazdy mieszka na odludziu):)

Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy Korony! :lol: Bardzo intensywnie zastanawiam się nad budową Korony II.

Jestem jednak ciekawa, jak ten dom wygląda po wybudowaniu - zwłaszcza od środka - salon i kuchnio-jadalnia. Czy może zrobiliście jakieś zdjęcia, które mogłabym zobaczyć? Niestety nie znam osobiście żadnego właściciela Korony, żeby móc zrobić wizję lokalną :roll:

• 5 months później...

Witam,

czy wątek już umarł, czy może ktoś jednak buduję Koronę

ja z chęcią bym się czegoś więcej dowiedziała niż te pare wypowiedzi, zwłaszcza ze projekt tez mi sie podoba

tylko ja mam dzialke gdzie wjazd jest od wschodu, czy to bardzo uciazliwe, czy lepiej jednak ustawic dom inaczej niz frontem, moze bokiem,

co o tym myslicie?

Ewa

Witam,

Ja też znowu powróciłam w myślach do projektu Korona II i zastanawiam się, czy nie zdecydować się na ten projekt.

Miałam okazję zobaczyć go w realu i w pierwszym odruchu stwierdziliśmy z mężem, że jest dużo za duża i nie jest aż tak fajna jak się spodziewaliśmy. Teraz jednak znowu się nad nią zastanawiam.

Dostrzeżone wady projektu:

- bardzo mały pokój na dole. Wprawdzie w innych projektach dają nawet mniejsze, ale te 11,25 to również bardzo mało. Dlatego my ewentualnie powiększymy go do 13,5 przesuwając o pół metra ścianę kuchenną.

- pokoje dziecinne na poddaszu nie są zbyt duże, ale ewentualnie powiększymy je likwidując garderoby.

- garderoba małżeńska ma niskie ściany - mało szaf się zmieści...

- łazienka małżeńska jest bardzo ciemna, bo to wole oko daje baaardzo mało światła (prawie jak by go nie było) - ale nie chcemy robić wolego oka (jakkolwiek ładnie by nie wyglądało), tylko zrobić okno dachowe.

Jeśli chodzi o ciemny hall na poddaszu, to chyba byśmy tam również zrobili okno dachowe nad schodami - może chociaż trochę rozjaśni

plus przeszklenia w drzwiach do pokojów na poddaszu.

Acha, schody rzeczywiście są funkcjonalne i nie ma żadnego problemu z sufitem.

Czy ktoś buduje teraz KoronęI lub Koronę II?

Fajnie byłoby się zintegrować i wymienić doświadczeniami :D

- łazienka małżeńska jest bardzo ciemna, bo to wole oko daje baaardzo mało światła (prawie jak by go nie było) - ale nie chcemy robić wolego oka (jakkolwiek ładnie by nie wyglądało), tylko zrobić okno dachowe.

My zmieniliśmy wole oko na lukarnę z okrągłym oknem.

Powiększyło to trochę łazienkę oraz zdecydowanie ją doświetliło.

Naszym zdaniem powierzchnia korytarza na górze była zbyt duża i faktycznie ze względu na brak możliwości doświetlenia mało praktyczna. W związku z tym ściany działowe zostały tak przebudowane, aby zmniejszyć korytarz a jeszcze bardziej powiększyć łazienkę. W ścianę tą wbudowałem od góry dwa rzędy luksferów, co doświetla korytarz światłem z okna w łazience.

Efekt, jaki uzyskałem wewnątrz to:

- duża widna łazienka (zawsze mażyłem o dużej łazience)

- więcej światła na korytarzu

Od zewnątrz dom na pewno lepiej wygląda z wolim oczkiem, ale nasza zamiana też jest całkiem OK.

Pozdrawiam

Openus

• 4 weeks później...
Witam,

podciagam watek bo chcialabym skorzystac z waszych rad, gdyz mam zamiar budowac dom wg tego projektu wiec cenne wskazowki beda mile widziane

Pozdrawiam,

Ewa

Witaj Ewa

Ruszam z korona od wiosny nastepnego roku....

Szacowaliscie koszty?

Troche pytalem tu i tam...najwiecej ponoc kosztuje dach ...

podaj jakis kontakt na priva...mozemy sie "zintegrowac" bo mamy chyba te same problemy:)))

Pozdrawiam

Pawel N

P.S. A Kwirynow jest po zachodniej stronie Warszawy (gm Stare Babice) - Ty gdzie budujesz?...

Cześć.

Ja jestem w trakcie budowy Korony II. Właśnie zaczynamy dach.

Podane przez Was koszty trochę nas przeraziły i naprawdę nie wiem skąd sie wzięły. Jak dotąd wydaliśmy:

-fundament (materiał+robocizna) 19.000

-parter, strop, poddasze (materiał +robota) 25.000+10.000

-więźba dachowa 12.000

-dachówka IBF betonowa 15.000

-robocizna dachu 12.000

-okna dachowe 4szt.+wyłaz Fakro 3.500

-rynny Gamrat 3.000

JAK BIERZECIE KOGOŚ DO DACHU TO WEŹCIE Z POLECENIA. DACH JEST TRUDNY I NIE KAŻDY RZEŹNIK DA SOBIE Z NIM RADĘ. My właśnie pogoniliśmy takiego jednego.

Najwieksze elementy z którymi mają największe problemy to krokwie koszowe o przekroju 12x20 długości 10.60.

Może ktoś buduje KORONĘ II, to prosimy o zdjęcia i pomysły.