Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Cieszę się, że jest kilka osób, którym Korona II też się spodobała i niektórzy już wybudowli dom wg tego projektu. Ja z mężem jestem na etapie ostatecznego wyboru projektu, w sumie to na 99,9% będziemy budowac Koronę II.

Jest tylko jedna rzecz, której trochę się boję - to śliczne wole oko. Jest naprawdę piękne, ale obawiam się, że zrujnuje nas finansowo, dlatego też bardzo proszę osoby, które zrobiły zmiany tego elementu na inne o przesłanie zdjęć, szkiców itp. Boję się, żeby taka zmiana nie spowodowała, że dom straci swój ładny wygląd.

Poza tym chciałabym w ogóle zobaczyć jakieś fotki z realizacji tego projektu, np. środka.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy już mieszkają w Koronie II, lub niedługo zamieszkają (my też mam nadzieję dołączymy).

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my bylismy zdecydowani na Koronę, ale po zapoznaniu się uważnym z postami wybraliśmy Librę 2 z tej samej pracowni ... po prostu odkryliśmy, że tam juz są zrobione wszystkie zmiany jakie chcemy zrobić na dole w Koronie ;). Dane nam było oglądać Koronę ale tylko z zewnątrz ... Dodatkowym "+" za budową Libry jest nieco "prostsza" konstrukcja wolego oka. Przy koronie bylismy zdecydowani na 95% by je zastąpić oknem połaciowym, a tu ponieważ istnieje możliwośc krycia dachówką cementową ... nie odpuścimy tego wolego oka. Napewno bez tego dodatku dom wiele traci ze swojego "klimatu".

No i pozdrawiamy Pawła z Kwirynowa ... naszego nieco bardziej juz doświadczonego sąsiada (właściwie można tak powiedzieć :) )

wiesz, zawsze można w ramach dopytywania się, czy to maila, czy to prywatna wiadomość wysłać ... bo każdy pisze głównie o tym co go zajmuje. No tak zauważyłem ;) Jak ktoś sobie baterie do glazury dopasowuje, to głównie o tym pisze, a nie wraca juz raczej do projektów ...

Też mamy z tym problem ... ;)

Ja buduję Koronę II. Zawsze podobał mi się ten projekt. Ostatnio miałam spotkanie z p. architekt i byłam trochę załamana. Stwierdziła nie ten projekt do tej działki i wszystko tragedia. Głównym problemem dla niej było to że na dole nie ma wielkiej garderoby. I w tym momencie wiedziałam że nie skorzystam z jej usług.

Ja zmieniłam podwójne drzwi wejściowe na pojedyncze i jest więcej miejsca na szafę po lewej stronie (to rozwiązuje problem garderoby na dole). Pozatym nie robię wnęki koło łazienki. No i jeszcze w wykuszu koło kuchni nie robimy murków pomiędzy oknami. (to dlatego że zwalili nam fundament i tak wyszło - ale według mnie na korzyść dla nas).

U góry wstawiam po dwa dachowe okna w dziecinnych pokojach (niestety ich pokoje wypadły od pólnocnej strony, a tak będą miały okna od wschodu i zachodu), ale garderoby musimy wtedy zrobić w innych miejscach. Nie robimy WC na górze, a pomieszczenie to troszkę powiększamy kosztem holu i łączymy z dziecięcą łazienką. W przyszłości zrobimy tam małą saunę. Podłogę nad garażem obniżyliśmy, tak że mamy fajny pokój. Minusem jest to że stoją tam prawie na środku dwie bale konstrukcyjne, ale my zrobimy tam pokój do zabawy itp.

Na razie tyle zmian. Jesteśmy na etapie robienia dachu.

Dom jest duży, hol na dole ogromny i ktoś mi kiedyś napisał że trzeba się napracować żeby to jakoś urządzić, aby nie sprawiało wrażenia wielkiego hangaru.

Na razie to tyle, jak macie jakieś pytania to piszcie, zdjęć też mam trochę ale z wcześniejszego etapu i na dole nie ma jeszcze ścianek działowych, ale jak ktoś chce to chętnie pokaże.

I co z ogrzewaniem jakie i gdzie ?:)

Ja w sumie jeszcze podobno mam czas na dom mlody jestem ale juz mysle o przyszlosci bo Dom to jest to czego chce. Ja chce ja chce ja pragne !!

Aha odrazu prosze jakiej wielkosci macie dzialki pod budowe.

Bo ja chce taka w sam raz ale zdaniem ludzi wielka ;)

kasiamarcin IBF bo taniej niż karpiówka, bardziej nam się podoba i podobno z wolim okiem nie ma żadnego kłopotu. Robi się go z połówek. Za kilkanaście dni dach będziemy mieli położony to pochwalę się (mam nadzieję) efektami.

A zdjęcia najpierw wsadzę do jakiegoś albumu, póżniej wkleje na forum, obiecuję.

kopia nad ogrzewaniem myślimy, na pewno gazowe, podłogówka tu i ówdzie i trzeba jakoś kominek wykorzystać.

Nie wiem ile masz lat, ale my kupiliśmy działkę na studiach bo trzeba było jakoś odzyskać kasę z książeczek PKO.

Za 11,6 ara w 2001r. zapłaciliśmy 30.000zł, dwa dni temu była babka na wycenie (przygotowujemy się do wzięcia kredytu) i powiedziała że ta działka (oczywiście bez budynku) warta jest 70.000zł. Niezła przebitka. Fakt okolica zrobiła się trochę ekskluzywna, ale kto myslał że tak będzie. Teraz żałujemy że nie kupiliśmy więcej działek. Domek zbudowałoby się za darmochę. Dzięki jakimś wpływowym ludziom mamy gaz, prąd, kanalizację i jeszcze parę dni temu wylali asfalt.

Domek jest na prawdę śliczny, ale drogi. Zwłaszcza dach. Konstrukcja wielka.

kopia nad ogrzewaniem myślimy, na pewno gazowe, podłogówka tu i ówdzie i trzeba jakoś kominek wykorzystać.

Nie wiem ile masz lat, ale my kupiliśmy działkę na studiach bo trzeba było jakoś odzyskać kasę z książeczek PKO.

Za 11,6 ara w 2001r. zapłaciliśmy 30.000zł, dwa dni temu była babka na wycenie (przygotowujemy się do wzięcia kredytu) i powiedziała że ta działka (oczywiście bez budynku) warta jest 70.000zł. Niezła przebitka. Fakt okolica zrobiła się trochę ekskluzywna, ale kto myslał że tak będzie. Teraz żałujemy że nie kupiliśmy więcej działek. Domek zbudowałoby się za darmochę. Dzięki jakimś wpływowym ludziom mamy gaz, prąd, kanalizację i jeszcze parę dni temu wylali asfalt.

Domek jest na prawdę śliczny, ale drogi. Zwłaszcza dach. Konstrukcja wielka.

Mam 21 lat, z ksiazeczki pko dostalem zwrot gotuwki kupujac mieszkanie, cale 714zl!!

Moglem cos kupic za to w monopolowym jedynie..

Ja planuje dom ok 180-260m2 i gleby tak ok 40arow.

Wieksza zeby sie odciac troche od sasiaduw "wychowalem sie w domu i nie pasuje mi osiedle-zagladanie przez okno sasiadow" + rozwuj dzialalnosci gospodarczej !!

Ale na to trzeba finansow a mam nadzieje ze wszytsko bedzie dalej na dobrej drodze to sie z wami podziele .

Aha gleba ma byc gdzies w malopolsce przed krakowem jadac od strony katowic.

kasiamarcin IBF bo taniej niż karpiówka, bardziej nam się podoba i podobno z wolim okiem nie ma żadnego kłopotu. Robi się go z połówek. Za kilkanaście dni dach będziemy mieli położony to pochwalę się (mam nadzieję) efektami.

A zdjęcia najpierw wsadzę do jakiegoś albumu, póżniej wkleje na forum, obiecuję.

molus IBF-rzymska czy eska i jeszcze jedno pytanie, czy szacunkowo chociażby nie możesz podać ile wyniesie Cię cały dach, my jesteśmy wciąż na etapie projektu (Libra 2 - więc właściwie prawie to samo co Korona) i liczymy, liczymy, liczymy oraz myślimy, myślimy, myslimy i oglądamy i znowu kombinujemy i kolejne koncepcje wymyślamy - jak to przy projekcie i z czego ściany z maxa? siliki? a ocieplenie styrpian? czy jednak może wełna? ale jak zdjecia się ukażą (bedziemy wdzięczni za pokazanie) to na wiele pytań sami znajdziemy odpowiedź. pozdrawiamy

kasiamarcin IBF eska,

dachówka+gąsiory 12.000zł;

tasmy+uchwyty+kosze+kliny 2.800zł;

drzewo + impregnacja 13.000zł; (ale mamy swój tartak);

robocizna 13.000zł (dach+kominy+okna) podobno baaaardzo tanio. Facet bieże 4zł od m2, ale nam policzył mniej

okna fakro + rynny 6.500 zł

jeszcze pewnie jakieś pierdoły gwoździe itd, ale sama nie wiem. Głównie to budową zajmuje się mąż, ja z bliźniakami jestem uwiązana.

Razem to wychodzi około 47.000zł.

Ściany z maxa, ocieplenie styropian.

My jak na razie to tak powolutku, powolutku. Ale jak dostaniemy kredyt to dopiero zaczniemy mysleć co dalej i z czego.

• 5 weeks później...
kasiamarcin jeśli to pytanie do nas, to jak na razie jesteśmy bardzo zadowoleni z dachu. To wole oko to podobno nie prosta sprawa. Gość który nam to robi nie jest z naszego miasta, mamy go z polecenia. Jest dobrym fachowcem. Będę polecać po skończeniu dachu.

Witajcie

Czy mozecie przeslac jakas kalkulacje materialow pierwszych etpow budowy (ile stali, betonu i bloczkow pustakow, na lawy fundamenty, sciany i strop - bo z moich obserwacji wynika ze kalkulacja w projekcie jest do bani

Pozdrawiam

Pawel N

Rozważaliśmy wybór Korony bardzo poważnie. Saga odpadła ze względu na kuchnię - zbyt mało ustawna w stosunku do naszych potrzeb. Wybraliśmy podobny projekt, zapewne również znany Ci - LIBRA II. bardzo podobny rozkład do Korony. O wyborze tak naprawdę zadecydował kształt naszej działki - prostokąt 60 na 30 m, stąd LIBRA II jako węższa o ok 2 m od KORONY zwyciężyła. Wjazd na naszą działkę jest od strony zachodniej - nie tylko że nam to nie przeszkadza, ale uważamy że jest to idealne (taras latem zacieniony). A propos pyrtania o realizacje KORONY - jedna znajduje się pod Wrocławiem w Żernikach, aktualnie na etapie wykańczania. Z kosztyorysu projektantów wynika że domek ten kosztuje 352.000, ale szczegółów wykończenia nie znam.

pozdrawiamy

BiK

witam,

a gdzie doklladnie budujecie libre???

tez jestem z wroclawia i od dluzszego czsu zastanawiam sie nad libra II wlasnie

chetnie bym ja ogladnela

pozdrawiam

• 1 month później...

Witam,

jestem na etapie wyboru projektu i bardzo mi się podoba Korona II

czy moglibyście podzieliś się swoimi uwagami co zmiany rozplanowania

pomieszczeń w tym projekcie ?

Wg mnie brakuje pomieszczenia na dole na rowery, opony zimowe i sprzęt

ogrodowy - myślę o przedłużeniu garażu o 1-2 m.

Powiększę również gabinet tak aby miał około 13 m2

No i zmiana całego układu na poddaszu:

dzwie sypialnie dla dzieci nad salonem i duża sypialnia dla rodziców

po przeciwnej stronie

byłbym wdzięczny za wszelkie informacje

pozdrawiam