Ela_i_Maciek 05.03.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Tatua my właśnie wybraliśmy projekt Korona i jesteśmy na etapie ustalania zmian, które nasza pani architekt będzie do projektu wprowadzała. Wiemy, że Korona II ma zupełnie inny układ wnętrz na dole (wjazd od południa zamiast od północy wymaga przesunięcia salonu do przodu), ale może nasze pomysły do czegoś cię zainspirują. 1. zastanawiamy się nad zamianą wolego oczka na lukarnę (taką samą, jaką od frontu ma projekt Atrium pracowni APA); 2. obniżymy strop garażu o 45-50 cm (podłoga bez zmian). Garaż będzie miał jakieś 2.40-2.45 m, natomiast dzięki temu powstanie ścianka kolankowa w pomieszczeniu nad garażem, co zdecydowanie zwiększy jego powierzchnię użytkową (wg projektu, skosy idą tam od samiuśkiej podłogi....) 3. w pomieszczeniu nad garażem (już po jego powiększeniu) postanowiliśmy dodać jedno okno połaciowe, oraz wygospodarować pomieszczenie na pralnię / suszarnię, a reszę przeznaczyć na "gabinet" (miejsce do pracy po powrocie z biura... ). 4. reszta zmian dotyczy układu dołu, ale w Koronie II pomieszczenia zaplanowane są inaczej, więc nie piszemy, co zmieniamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kwirynow 05.03.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Witamy nowych Forumowiczów - Koronowiczów.My też będziemy budować Koronę dlatego bardzo chętnie będziemy dzielić się z wami swoimi doświadczeniami. Jesteśmy już po adaptaccji ,mamy pozwolenie na budowę tylko zaczynać... Nasza adaptacja przedstawiona jest w naszym dzienniku budowy "Iza, Dorota ,Pawel w Kwirynowie".Nie pomyśleliśmy tylko o zastąpieniu pionowych belek podtrzymujących dach w pomieszczeniu nad garażem na jętki.Wnaszym przypadku pomieszczenie to zyskałoby bardzo na funkcjonalności (po wydłużeniu garażu o 2.20m mamy 47m pow i też obniżyliśmy strop). Z tymi jętkami będziemy jeszcze kombinować- może się uda. Małe WC na poddaszu włanczamy do łazienki- w przyszłości będzie tam sauna. Na poddaszu nie ma więcej zmian a parter jak już wspominałam w dzienniku. Kiedy zaczynacie , z czego budujecie ,jaka dachówka? Liczymy na "miłą współpracę" Pozdrawiamy Dorota i Paweł ' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 05.03.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Witam, cieszę się na wymianę doświadczeń! Zaraz zabieram się do czytania dziennika. Plany na teraz: 1. ściany: silikaty albo pustak max U220 (pustak jest w projekcie) - niezależnie od wyboru grubość 24 cm + 15 cm wełny + tynk (czyli 2W) 2. okna: plastikowe, wzmacniane szyby P4 i okucia wk2, najpewniej białe 3. dach: ocieplany wełną (min. 20 cm), najpewniej deskowanie pełne (sztywniejsza konstrukcja), dachówka BRAAS Cisar (czyli cementowa), chyba że uda nam się znaleźć angobowaną ceramiczną w porównalnej cenie. Działkę w Rembertowie (koniecznie tam chciałem, bo tam wyrosłem) kupowaliśmy od wiosny 2004 (pomysł powstał na moje i żony 25 urodziny) i zamknęliśmy ten etap na początku 2005. Udało się znaleźć placyk 24.5 x 32.5 m (799 m2 dokładnie), krótszym bokiem przylegający do drogi. Rok szukaliśmy projektu. Teraz jest papierologia i zbrojenie działki (nie żadnych mediów, ani nawet drogi dojazdowej...). Czeka nas pewnie ciężka przeprawa, ale mamy rzutkich sąsiadów (równie młodych i zapalonych, jak my), którzy też właśnie kupili działkę (przez płot z nami) i zamierzają w te Święta Bożego Narodzenia być już u siebie w domu... (crazy!!!). Zaczynamy po wakacjach - jeżeli uda nam się zamknąć wszystkie papierologiczne etapy. Stoen już załatwiony (podpisana umowa na grupę V). Gazownia w drodze, wniosek o decyzję o warunkach zabudowy złożony. Sąsiedzi już mają pozwolenie na budowę, więc nie przewidujemy większych opóźnień. Ten rok chcielibyśmy zakończyć mając gotowe fundamenty, wstępne ogrodzenie działki i być może ściany i strop parteru i garażu. Na razie tyle możemy zrobić bez kredytów. Na wiosnę 2007 ruszamy dalej. Cel: wprowadzić się w wakacje 2008. Czyli bez pośpiechu. Dom sobie wyschnie, osadzi się, będzie czas na wykończenie i wysprzątanie. Pożyjemy, zobaczymy. Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 05.03.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Jeszcze jedno pytanie: jak zakłada się dziennik budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 11.03.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Hop hop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kwirynow 11.03.2006 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 a no hop hop:))) a tak wogole to chyba pora spac?)) Pozdrawiam Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 14.03.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Paweł, jak wasze sprawy? My póki co czekamy na umowy z gazownią i STOENem... Prawdę mówiąc, nie wiemy co potem - co powinno być następnym krokiem, jak już będziemy mieli te papierki? Pozdrawiam,Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 26.03.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Czy ktoś z szanownych Czytających Ten Wątek miał taką zagwostkę, z jaką ostatnio borykamy się my? chodzi o: pomysł zainstalowania kotła C.O. w pomieszczeniu na poddaszu użytkowym... Czy to zupełna paranoja, czy da się to zrobić? Dodam, że chodzi o pomieszczenie dosyć mocno dotknięte przekleństwem skosów (ale z kawałkiem płaskiego sufitu wysokiego na ponad 2.20). Jakieś uwagi / opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 03.04.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 dlaczego Saga jest popularniejsza? dobrze to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 05.04.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 witam.ja z zona myslimy o trzech koronach,tylko porzebujemy domu z piwnica.ciekawe czy do tego projektu mozna dodac piwnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kwirynow 05.04.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 wydaje mi sie ze nie powinno byc problemunajwyzej piwnice zaprojektuje wam architekt dokonujacy adaptacji ( w projektach jest napisane standardowo ze mozna wykonywac podpiwniczenia czesciowe i calkowite bez dodatkowej zgody pracowni)PozdrawiamPawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 06.04.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 dzieki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 06.04.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Nas przestraszyły koszty podpiwniczania domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 07.04.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 ale w dzisiejszych czasach gdy moze okazac sie ze koszty gazu i ropy moga z dnia na dzien wzrosnac kilkukrotnie warto miec miejsce na piec na kostke lub mial oraz miejsce na pare ton wegla lub mialu, a piwnica na to w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 09.04.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 rozpatrywaliśmy też wiele innych powodów dla posiadania piwnicy... ale niestety. koszty - wykonawca powiedział, że wykonanie porządnej piwnicy będzie kosztowało dodatkowe kilkadziesiąt tys. zł... sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 17.04.2006 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Paweł, nie wiemy, czy jeszcze tu zaglądacie, ale chcieliśmy spytać o wasz garaż. O ile wyciągnęliście go do przodu względem oryginalnego projektu i jaki miało to wpływ na konstrukcję dachu / ścian? Czy obyło się bez przeróbek głównej części dachu i zmiany dotyczyły tylko tej części nad garażem? Dzisiaj dokonaliśmy kolejnej analizy i wyszło nam, że garaż jest tak o 50 cm zbyt krótki w środku (tylko 5,75m, co oznacza, że przy aucie o długości ok. 4,5-4,8m zostanie bardzo mało miejsca w środku przed dziobem auta i za autem...). Dlatego myślimy o małej modyfikacji. Jak zareagowała na taki pomysł p. architekt? Pozdrawiamy, EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orzel 26.04.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Witam,Mam goraca prosbe, wlasnie kupilismy projekt Korony I (lustrzane odbicie), no i po przeczytaniu paru informacji na forum, i biorac pod uwage kosztownosci bawolego oka, chcemy przerobic na trapezowe, myslimy tez o modyfikacji pomieszczenia nad garazem (dach jest od frontu nachylony - rownolegle do glownego dachu - chcemy dach postawic do pionu - czyli cos w stylu tradycyjnej "stodoly" - podniesc do gory sciane przednia garazu - z jakims fajnym oknem - mam pare wizji, zdjec jesli ktos zainterosowany moge przeslac mailem) coby bylo troche wieksze i bardziej oswietlone.Na razie zalatwiamy formalnosci zwiazane z zezwoleniem na budowe, no i musimy opracowac zakres zmian. Mozna sobie teoretyzowac z tymi zmianami, ale na pewno nie ma to jak zerkniecie na budynek w rzeczywistosci.Dlatego mam goraco prosbe, czy ktos z Was postawil Koronke w Warszawie (czy okolicy)? jesli tak, to czy mozna byloby podjechac i sie przyjrzec - bede wdzieczny za odpowiedz (moj mail: [email protected]).PzdrRoman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 26.04.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Paweł, ostatnio nasza Pani Architekt o mało nie przyprawiła mnie o zawał serca!!! Na pierwszym spotkaniu prosiliśmy ją o ocenę, jak należy ustawić na naszej działce dom względem stron świata. Po kilku chwilach namysłu odpowiedziała, że powinniśmy wybrać wersję podstawową projektu (tj. z garażem z lewej strony patrząc na front domu z zewnątrz). Uzasadniła to tym, że mamy wjazd na działkę z północnego wschodu (wyglądając przez okna na froncie domu "patrzymy" w stronę Białegostoku.. ). Przy takim ustawieniu, powiedziała Pani Architekt, będziemy mieli ładne zachodzące słońce na tarasie i w jadalni.... Kilka dni temu byłem u niej z kolejną wizytą w sprawie zmian w projekcie (np. wydłużenie garażu o 80 cm). Pani Architekt obwieściła mi - Z WYRZUTEM - że dokonałem tragicznego wyboru wersji projektu i że powinienem niezwłocznie zmienić na wersję lustrzaną. W przeciwnym wypadku, tj. jeżeli zostanę z wersją podstawową, będzie strasznie ciemno w salonie i jadalni, których okna wychodzić będą tylko na zachód / północny zachód... !!!! Mało tego, Pani Architekt każe dopłacić sobie za przerysowywanie zmian z wersj "prawej" na "lewą"!!! Czy wasze doświadczenia z tą Panią są równie "emocjonujące"??? Ja powoli zaczynam tracić wiarę, że zmogę trudy związane z tym całym budowaniem... Wykonawcy / dostawcy materiałów są jeszcze gorsi!!! Tak się chciałem pożalić... Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 30.04.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Drodzy, mam do was pytanie: czy widzieliście Koronę w środku... Ja miałem dzisiaj pierwszy raz taką okazję i oczywiście skorzystałem. Moje wnioski: 1. domek z zewnątrz robi piękne wrażenie. Ale to wiedzą wszyscy. 2. Środek: * wiatrołap - mały, ciemny i koniecznie wymaga wentylacji!!! * hall za wiatrołapem - za bardzo otwarty na salon * schody - strasznie strome i wąskie, a także CIEMNE pioruńsko * kuchnia i jadalnia - ogromne, za bardzo otwarte na salon. szczególnie rażące jest to, że kuchnię widać "w pełnej krasie" z salonu, co może być nieco kłopotliwe przy okazji wizyty gości na obiad, etc. * salon - JEST STRASZNIE MAŁY (ok. 30 mwk). niestety zderzenie rzeczywistości z wizją zbudowaną na podstawie projektu okazało się niezwykle bolesne... spodziewałem się, że dół Korony będzie bardzo przestronny przez swoje "otwarcie" - ale niestety taki nie jest... może to tylko wrażenie * góra - hall jest bardzo duży (aż za) i ciemny... dom, który oglądaliśmy był wyposażony w "świetlik" poprowadzony bezpośrednio z połaci dachu specjalną rurą oraz doświetlony szybami w drzwiach pomieszczeń i luksferami w ścianie pomieszczenia nad garażem, a mimo wszystko było tam ciemno * pomieszczenie nad garażem - małe i ciasne.... wyobrażenie o jego wielkości na podstawie powierzchni podłogi okazało się strasznie mylne... skosy są zabójcze. * sypialnie - skosy mocno ingerują we wnętrze... garderoby są maleńkie i lepiej wcale ich nie robić, tylko zastąpić je większymi szafami * łazienki i sypialnia państwa domu są w miarę udane... nie chcę siać defetyzmu, ale szukaliśmy projektu ponad rok i wydawało nam się, że "Korona to jest to"... a tu taka niespodzianka. może ktoś nas pocieszy? Dom, który odwiedziliśmy był już zamieszkany i wyposażony, co pozwoliło nam zobaczyć, jak się sprawuje w warunkach "bojowych"... co począć..? szukać innego domu (np. z dwuspadowym dachem)? przeprosić się z własnymi wyobrażeniami, zacisnąć zęby i iść dalej z projektem, który już kupiliśmy? mamy rozterkę... Pozdrawiamy, EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orzel 25.05.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Witam wszystkich zwolennikow Korony I Tez przymierzamy sie z zona do budowy, projekt juz zakupiony (lustrzane odbicie), teraz papierologia i jak sie uda to pod koniec lipca startujemy (Łomianki). Co zmieniamy:- wyrzucamy balkon i zamiast tego podnosimy na 1sze pietro wykusz- zmieniamy wykusz wstawiajac murek pomiedzy okna- wykusz w projekcie jest troche mizerny, malo sie wyroznia w bryle budynku wiec trzeba bedzie pomyslec nad zwiekszeniem wymiarow- nie podoba nam sie, ze schody zaczynaja sie w czesci holl'u (1sze 3 stopnie), no ale tego chyba sie nie da wepchnac do gory- zamiana oka wolego na lukarne trapezowa z 3ma oknami (prawe bedzie w hollu na gorze, zeby doswietlic)- w sypialni rodzicow - likfidacja lazienki (wlaczenie do powierzchni sypialni - z 2 oknami po zmianie oka wolego) - powinien wyjsc fajny, doswietlony kacik - garaz: obnizka stropu o 50 cm oraz zmiana frontu poprzez wstawienie pionowej sciany kolankowej, od frontu zmieni sie zatem dach, natomiast scianka kolankowa bedzie uksztaltowana w trapez - u dolu, pod oknami, bedzie wychodzil dach (przedluzenie tego co w oryginale), natomiast rog gory takiego dwuspadowego dachu bedzie sciety tworzac trojkatna powierzchnie o kaci nachylenia glownego dachu i tej koncowki dachu pod oknami. Taki ksztalt - widoczna sciana w formie trapezu, bedzie nawiazywala do lukarny trapezowej nad glownym wejsciem - zmianie ulega tez wiezba dachowa (likfidacja slupkow - wprowadzenie jetek) - po takiej aranzacji mamy nadzieje ze pomieszczenie bedzie przyjemne do zamieszkania.- w lazience za garazem zmieniamy polozenie kibelka z prysznicem, co pozwala przesunac okno (oddalajac je od garazu), a tym samym dobudowac kaniape w prawym rogu garazu (taka wneke)- niepotrzebnie scieli glowny dach w prawym (naszego lustrzanego odbicia - czyli tam gdzie garaz) boku budynku, przedluzajac to otrzymujemy fajne miejsce na skladowanie drewna do kominka (zadaszone)- tworzenie wneki na tylach garazu oraz zmiana konstrukcji dachu w tej czesci (nie potrzebny skosny - przedluzajac sciety dach jak opisalem powyzej, koncowka garazu moze byc zadaszona przedluzonym dachem glownym budynku, wiec odpada jeden skos i dochodzi powtorzona u gory wneka z wneki garazowej - jedynie ze skosem z prawej strony) ..hm to na razie tyle, troche sie tego uzbieralo - no i ingeruje mocno w charakter budynku, dlatego zrobilem wizualizacje - calosc wydaje sie ze chyba lepiej wyglada niz w oryginale (a ile korzysci), ..zainteresowanym moge przeslac zdjecia (jpg). ..nie ma to jednak jak zobaczyc Korone w rzeczywistosci (jesli macie info gdzie w Wwie albo okolicach mozna ja zobaczyc - bede wdzieczny za info, jak na razie wiem o: przy Trasie Torunskiej (widoczna z trasy /przy osiedlu Viking), dalej wgłąb Bialoleki - przy Berensona, no i - nie moglem odnalezc budynku przy Wale Miedzeszynskim, znajomy zrobil tam pare zdjec cir. 3 lata temu - ale teraz ciezko bylo trafic:) PzdrRoman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts