Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tydzień temu wprowadziliśmy się do naszej KORONY II, jestem bardzo zadowolona z wnętrz domu. Oczywiście wprowadziliśmy trochę przeróbek i rozbudówek, i chyba uzyskalismy to chcieliśmy. Załujemy tylko że stro nad garazem nie jest obniżony, tak jak np. u szanownego Pana MOLUSA.

Co do często poruszanego tematu kosztów budowy, to naprawdę trzeba brać spore poprawki na wstepne kalnulacje. Stan gotowy do zamieszkania za mniej niż 400 000,00 jest nie możliwy. Załączam linki do naszym małych albumów, nie ma tam jeszcze zdjęć dołu skończonego, ponieważ jesteśmy jescze w trakcie malowania, a zdjęcia są trochę przeterminowane.

jeden:http://monikkkaa.fotosik.pl/albumy/26372.html

drugi:http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=51081&q=BUDOWA%20DOMU%20KORONA&k=2

Gość Kasia18

Witam wszystkich

Gratuluje mieszkajacym i budujacym Koronę! :D

Ja wybrałam "Trzy Korony", ale niestety nie mogę nikogo złapać kto ma ten domek :( może chociaż Wy podzielicie sie swoimi uwagami na temat tego projektu, przeciez Trzy korony sa bardzo bodobnę.

pozdrawiam. oto projekt:

http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=789

Kasiu,

Trzy Korony są powiększoną wersją Korony II, czyli tej, którą budowała Monika (wersja przeznaczona na działki z wjazdem od południa i salonem od frontu).

Mało kto buduje na forum tak duże domy i pewnie stąd wynika fakt, że nikt nie podejmuje dyskusji o Trzech Koronach.

Nam dom Korona bardzo się podoba, ale ma sporo minusów, które wychodzą dopiero w bezpośrednim kontakcie z gotowym domem, a których nie widać na papierze. Głównym problemem są skosy - przestraszyły nas do tego stopnia, że oddaliśmy KUPIONY już projekt Korony i wybraliśmy zamiast tego Gemini - nie ma ani kawałka skosów (link w podpisie).

Pozdrawiamy,

EiM

• 1 month później...

Witam,

Ja z mężem zaczynamy dopiero budowę Korony I odbicie lustrzane. Właśnie wylaliśmy fundamenty i w tym roku tyle zrobimy (oprócz podciągnięcia wody). Cały czas zastanawiamy się na wolim okiem czy go robić czy nie (głównie chodzi o koszt ale również o doświetlenie pomieszczenia- wydaje mi się że takie okno jest mało praktyczne). Czy macie może zdjęcia waszego domku po przeróbkach? Mamy zimę na przemyślenia ale dobrze byłoby poradzić się kogoś kto już wybudował. I kładziecie dachówkę czy blachodachówkę?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
Witam wszystkich

Gratuluje mieszkajacym i budujacym Koronę! :D

Ja wybrałam "Trzy Korony", ale niestety nie mogę nikogo złapać kto ma ten domek :( może chociaż Wy podzielicie sie swoimi uwagami na temat tego projektu, przeciez Trzy korony sa bardzo bodobnę.

pozdrawiam. oto projekt:

http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=789

Witam,

Mnie i mojej żonce projekt Korony bardzo się podobał. Generalnie wiele projektów z pracowni Charkiewicza, a praktycznie wszystkie z wolim okiem zwróciły na siebie naszą uwagę. Jednakże z powodów czysto prozaicznych ( koszty budowy) jak i ilość domowników ( 3 osoby) skłoniły nas do wyboru Sagi, najmniejszej bryły z wolim okiem. Poczyniliśmy niewielkie zmiany, ale o tym to już w innych postach dot. budowy domu Saga.

pozdrawiam :D

Darek

• 2 weeks później...

Ja jak na razie jestema na etapie wyboru projektu. No i wybrałem oczywiście Koronę. Wprowadzam jednak kilka zmian, generalnie zmniejszam i zmieniam technologię na szkieletową. Powinno być sporo taniej.

Powierzchnia zabudowy zmniejszona ze 186 m2 do 141,72 m2 zmniejszona została ze 142,2 m2 do 124,6 m2.

Zrobienie nowego projektu ok. 3000 pln. Nie będzie zawierał projektów tzw instalacji branżowych - czyli wodono-kanalizacyjnej i elektrycznej (tą akurat mogę zorbić sam). Jak uda mi się pozałatwać wszelkie papierki to startujemy na wiosnę.

Pozdrawiam.

Zastanawiałem się i nad tym. Ale sokoro nam sie tak spodobała ta Korona, to trzeba było przy niej zostać. Zmieniać i być potem nie do końca zadowolonym to troszkę nie w moim stylu. Powiem szczerze wolę wydać 1000 złotych więcej za projekt indywidualny i troszkę pozmieniać. Sądzę, że w trakcie budowy wyjdą inne mniej lub bardziej potrzebne zmiany i wtedy trzeba będzie na nie się zgodzić. Jest kupa czynników wpływających na zmiany, uważam że jeżeli już coś robić to robić tak, ażeby potem można się było z tego cieszyć.

• 4 weeks później...