Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

Witam,

mam pytanie czy ktoś teraz buduje Koronę w Warszawie (ew. okolicach) lub wie gdzie się taki wybudowany już domek znajduje, aby można go było obejrzeć?

Bardzo podoba mi się ten projekt, jednak chcialabym zzobaczyć go w rzeczywistości, aby ocenić i zobaczyć co możnaby zmienić.

Maria

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Witam

ja będę budować na podstawie projektu Diadem, tylko tyle, że taras będzie taki jak w Koronie. Ja dodatkowo zrezygnowałam z balkonów.

Jak rozmawiałam z APA to mi powiedzieli, że Diadem jest identyczny jak Korona (poza tarasem, ale to jest najłatwiejsza rzecz do zmiany) tyle tylko, że ma pare zmian, które czynią projekt Korona lepszym za darmo tj, bez dodatkowych opłat dla architekta adaptującego projekt.

I tak jest obniżony juz strop w garażu w Diademie przez co pokój nad garażem jest większy, wejście do gabinetu jest osobne a nie przez salon. A to były dla mnie jedne z ważniejszych rzeczy.

Pozdrawiam,

Ewa

• 2 months później...

Witam,

Ja jestem na etapie kończenia stanu surowego KORONY, też myślałam nad Diademem jednak wybór padł na koronę po długich dyskusjach i naradach z mężem, Korona ma lepiej zaprojektowane wnętrze które na etapie budowy można podpasować pod siebie.

My zmniejszyliśmy spiżarnie o 30cm, dzięki temu powiękrzył się wiatrołap i będzie można wstawić tam szafę, zmniejszyliśm okienka w łazience i kotłowni na parterze i zmniejszyliśmy okno w kuchni o jedną cegłe, a poddasze podnieśliśmy o jeden pustak, zwiększyła nam się powierzchnia użytkowa a pokój nad garażem ma ściankę kolankową na 50cm, łazienka na górze nie ma okna zrezygnowaliśmy z lukarny na rzecz 2 okien połaciowych dach będzie tańszy a łazienlka ustawniejsza dom nie stracił swego uroku.

pozdrawiam Aneta

• 2 weeks później...
  • 9 months później...
  • 3 years później...

Wybór projektu jest kwestią gustu. Ja wybrałem taki, który dla mnie był naj,naj,naj. Kiedyś był obecny na forach, teraz nie ma , nie ma wśród projektów Muratora. Projekt kupiony kilka lat temu, ale budowa się odwlekła, teraz mam zamiar wystąpić o pozwolenie na budowę. Próbuję skontaktować się z autorem projektu, ponieważ nie jest dostępna wersja elektroniczna. Pracownia autora nie raczy odpowiedzieć na maile. W tym miejscu powiem, że chodzi o projekt Korona Autorskiej Pracowni Architektonicznej Jarosław Charkiewicz z Białegostoku.

Moje pytanie do weteranów, czy można wymusić na autorze wersję elktroniczną? Chcę prowadzić bezpośredni nadzór inwestorski i zdałem sobie sprawę z tego, że w ArchiCadzie mogę rozmieścić w trójwymiarze wszystkie instalacje, z uwzględnieniem kolejności wykonywania i bardzo dokładnego umiejscowienia. Chcę uniknąć niepotrzebnych wierceń, wyburzeń i adaptacji, jeśli odpowiednie kanały i otwory można wykonać na wczesnym etapie budowy. Dzięki temu oprogramowaniu, mogę zweryfikować wymiary i ilości materiałów, bo adaptacja projektu jednak wprowadziła istotne zmiany. Zabierałem się kilka razy do samodzielnego skopiowania projektu na ArchiCada, ale ogrom tej pracy mnie przerasta - nie jestem architektem, co najwyżej amatorem oprogramowania komputerowego. Ciekaw jestem, czy ktoś miał podobne problemy?