rafik_b 12.10.2019 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2019 Mam małą zagwozdkęAdaptuje poddasze (stryszek) docieplam połać wełną mineralną. Jest to budynek zamieszkania zbiorowego poddasze na 4 piętrze.Budowa odbywała się przeszło 20l temuDach ma następującą budowęBlachaŁaty korelatyPapaPełne deskowanieWełna 2x 5cmPustkaBoazeria Zgodnie ze sztuką pod pełnym deskowaniem ponoć powinna być pustka u mnie jej nie ma.Część połaci użytkowej ma budowę jak powyzejStryszek który jest adaptowany będzie miał nowe warstwy wewnętrzne Pytanie Czy skoro połowa dolnej części połaci nie zostanie przebudowana ( brak pustki) jest sens w górnej jej części te pustkę zostawiać i tak nie będzie wentylowana brak jakiekolwiek wentylacji nie ma i jej nie będzie dach jest wspólnoty nie mogę nic z nim robić Powietrze też izoluje ale ....Czyli tak Pełne deskowanirpustka 6 cmWełna 15cmParoizolacjaBoazeria Czy Pełne deskowanirWełna 21cmParoizolacjaBoazeria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafik_b 14.10.2019 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 wiem że powietrze tez jest dobrym izolatorem więc może na wszelki wypadek warto tę pustkę zostawić i się nie zastanawiać jak będzie wentylowana, to dobrzejak nie będzie, to mniej dobrze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 16.10.2019 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2019 (edytowane) wiem że powietrze tez jest dobrym izolatorem więc może na wszelki wypadek warto tę pustkę zostawić i się nie zastanawiać jak będzie wentylowana, to dobrze jak nie będzie, to mniej dobrze pozdrawiam Żeby powietrze spełniało skutecznie funkcję izolacji musi być spełnione kilka warunków. Temat obszerny ale w tym przypadku w skrócie: powietrze nie będzie izolacją. Po raz kolejny: jeżeli nie możemy, z różnych powodów, zbudować prawidłowo działającej przegrody to trzeba zmienić warunki początkowe. W tym przypadku chodzi o redukcję głównego problemu jakim jest migracja pary wodnej. W skrócie: szczelina wentylacyjna bez cyrkulacji to jak świni kokarda. Nie robić. Zastosować WM sterowane higrometrycznie i modlitwa. To połączenie powinno zadziałać. Pozdrav, SM Edytowane 16 Października 2019 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.10.2019 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Prawda jest taka że nie pozostawienie szczeliny wentylowanej spowoduje wykroplenie się kondensatu na powierzchni deskowania. Mozna spróbować ograniczyć przenikanie pary w głąb przegrody np. stosując folie butylowe lub te z ekranem aluminiowym ale całkowicie wyeliminować ten problem będzie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts