Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja poddasza nieuzytkowego

foratus

Recommended Posts

Witam. Buduję dom parterowy bez użytkowego poddasza (nieocieplone, będzie strych na lekkie rzeczy). W tym tygodniu wchodzą z dachówką. Dekarz namawia, by zamiast kominków wentylujacych to poddadze dać ze 2 okna poddaszowe- przy okazji będzie doświetlone. I tu pytanie -czy mógłby ktoś doradzić konkretny model okna? Zależy mi na sensownej cenie, ale nie chciałbym na tym zbytnio oszczędzać. Zastanawiam się nad modelem Optilight VB 78x140. Producent dał tako opis: "Dzięki zastosowaniu nawiewnika zapewniony został dopływ dodatkowej ilości powietrza do pomieszczenia przy szczelnie zamkniętym oknie. Wydajność nawiewnika w oknach typu OptiLight V wynosi do 20 m³/h (dla okien o szerokości 78 lub 114 cm i różnicy ciśnień 10 Pa). Okna o szerokości 78 cm i większej posiadają dwa otwory w listwie nawiewnika. Okna o szerokości 55 i 66 cm posiadają jeden otwór w listwie nawiewnika, a jego wydajność będzie odpowiednio mniejsza i wynosi 15 m³/h."

Czy nie jest to za mało? Wiadomo, że okno można zawsze uchylić, ale niechcialbym mieć na głowie obowiązku zamykania w razie np. deszczu. Czy jest ktoś w stanie doradzić ew. inny model? Może zamiast drewnianych lepsze PCV? Przypomnę- poddasze nieuzytkowe, nieocieplone, nieogrzewane, pow. dachu ok. 330m2, pow. domu ok. 170m2. Wiązary, pełne deskowanie dachu. Widziałem już niejedno takie poddasze, gdzie deski pokryte były pleśnią...

Okna na takim poddaszu to zbytek ale oczywiście mogą być. Wywietrznik w oknie to nawiew a nie wywiew. Do wentylowania tego poddasza niezbędne będą minimum 2 kominki wentylacyjne lub lub otwarta kalenica i wylot pod gąsiorami. Trzeba też zapewnić wlot powietrza na poddasze. Pozdrawiam.

Witam

dołączę się do tematu...

buduje budynek gospodarczy ogrzewany, dach kopertowy o pow. 60m2 około 7,5x7,4m ,mam kalenice ale ma ona około 40cm.

dach odeskowany , papa, i będzie dachowka

ocieplę strop.

chcę pozostawić otwory na szczycie ścian pod okapem, nad styropianem jako wloty powietrza na poddasze, zabezpieczyć je siatką aluminiową, ile tych otworów wykonać ? na wszystkich ścianach ? centralnie czy po bokach?

czy przy takiej krótkiej kalenicy wylot będzie odpowiedni czy dorabiać kominki?

czym przymocować siatkę , ma być na lata

z góry dziękuje za odpowiedz