Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów

Jest to mój pierwszy post mam nadzieję, że nie popełnię żadnego błędu tworząc go - za wszystkie sugestie dziękuje z góry.

W lutym 2020r. rozpoczynam budowę domu ( małego 80 m2 - parterówka ) - strop mam drewniany w projekcie legary mają 18x24, jak wspominałem dom parterowy - 2 wieńce.

Rozmawiałem z firmą, która będzie budować nam dom ( chcemy z żoną aby w pomieszczeniach od dołu było widać legary - między nimi będzie deska wykończeniowa lub deska ozdobna ), że obawiam się montażu legarów w marcu z uwagi na warunki atmosferyczne ( deszcze / mrozy ) ( luty zrobienie płyty fundamentowej marzec wymurowanie ścian zewnętrznych - nie wiem tu czy buduje się także przed ułożeniem legarów ściany wewnętrzne - i położenie stropu drewnianego ).

Teraz powstaje pytanie co zrobić, w jakiej kolejności budować i ewentualnie jak zabezpieczyć legary zanim powstanie dach ( może legary mocuje się dopiero po tym jak dach powstanie ? ) - kierownik budowy mówi aby się nie przejmować on wszystkim się zajmie ale doświadczenia z przeszłości skłaniają mnie do tego aby jednak posiadać wiedzę odnośnie budowy.

Za wszystkie sugestie i pomoc z góry Państwu dziękuje.

moj-przekroj-domu.jpg

Clipboard01.jpg