Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bidetta - bateria, baterie do podmywania

ewa

Recommended Posts

Zrezygnowaliśmy z bidetu w łazience. Jednak chciałabym zamontować przy kibelki specjalną słuchawkę - bidetówkę.

Są takowe w sprzedaży ale muszą być zamontowane w pobliżu umywalki. U nas to nie wchodzi w rachubę bo umywalka jest na drugim końcu łazienki. W sklepie odradzono nam kupno słuchawki podłączonej do zwykłej baterii prysznicowej bo podobno wąż nie wytrzyma ciśnienia wody. Stąd moje pytanie - czy ktoś z Was zamontował u siebie podobną słuchawkę? Albo może jest jakiś inny sposób? Do tej pory nigdzie nie znaleźliśmy baterii o podobnej funkcji ale niezależnej od umywalki. Acha - wiem, że są w sprzedaży specjalne deski do wc i tym podobne wynalazki ale to mnie raczej nie interesuje. Pozdrawiam.

Ewa

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie to co wymyśleliśmy wyglądałoby nieźle - obok kibelka zamontowana byłaby bateria z malutką słuchaweczką (bidetówka jest o wiele mniejsza niż "normalna" słuchawka prysznicowa). Dokładnie tak jak wyglądają gotowe bidetówki, tylko, że one mocowane są w połączeniu z umywalką aby zmniejszyć ciśnienie. A u nas to nie wchodi w rachubę.

• 1 month później...
Ewa, też o takim rozwiązaniu myślę. Rozmawiałam w jednej firmie i facet powiedział, że mało tego idzie, bo kosztuje ~2000 zł. Nie miał nawet takiej słuchawki, ale pokazał mi w folderze. Producenta nie pamiętam - na pewno nie polski. I można mocować wcale nie przy umywalce. Podjadę tam w przyszłym tygodniu i spróbuję dowiedzieć się czegoś więcej.

• 2 weeks później...

Wszystko w łazience mam bardzo śliczne

takie bieluśki i zagraniczne,

lecz gdy łazienka jest bez bidetu

brakuje wody koło klozetu!

Do umywalki mam kawał drogi

nie będę gaciami zamiatał podłogi

Dlatego zrobiłem zamiast bidetu

prysznic z "Bidettą" koło klozetu

"Oszczędnik wody" w wężyk włożyłem

i parę razy już tym się myłem

problemy z ciśnieniem - owszem - bywają

kiedy jelita nam marsza grają

Nic nie rozwala mojego wężyka

woda poprawnie z "Bidetty" sika

Tym to sposobem mam bardzo wygodnie

czysta łazienka i czyste spodnie!

• 2 weeks później...
  • 11 months później...
  • 1 month później...
Bidetta firmy Oras to rewelacja. Tak się przyzwyczaiłem, że zamiast na górnej łazience kożystać z normalnego bidetu domontowałem malutką umywalkę z baterią i właśnie bidettą (tak jest taniej) a z bidetu nie korzystam. Zalety same. Nie trzeba się z brudnym tyłkiem przesiadać za zimny bidet (tak apropo dlaczego nigdy bidety nie mają deski na której się siada ????), a i celnąć w dupala jest łatwiej i ciśnienie mycia jest dużo większe ( z żartem ale mówię na poważnie). Polecam.

Problem z ciśnieniem rozwalającym wężyki polega na tym, że w przypadku oryginalnych baterii ze "słuchawką" bidetową zanim przyciśniemy przycisk na słuchawce woda leci sobie przez wylewkę baterii, a po wciśnięciu przycisku - przez słuchawkę. Podobnie jest przy bateriach wannowych - woda leci przez wylewkę lub przez słuchawkę. W przypadku zamontowania słuchawki bidetowej na baterii prysznicowej (bo chyba o takim rozwiązaniu pisze ewa) po otwarciu wady (a przed przyciśnięciem przycisku w słuchawce) pełne ciśnienie z sieci wodociagowej działa na wężyk.

Drogi Anonimusie,

przyznam, że może przesadziłem twierdząc, jakoby do dużej ilości bidetów można dokupić deski. Nieprawdą jest jednak, że takowe nie istnieją lub że są to klapy do zamykania bidetów (takich nigdy w życiu nie widziałem) z tego co wiem stosuje się klapy do zamykania muszli klozetowej i ewentualnie pisuaru.

Oto kilka (niestety słabo widocznych) przykładów potwierdzających moją teorię:

Keramag

http://www.keramag.de/pix/prd/cleo/p101.gif

Ideal Standard

http://www.idealstandard.de/products/data/1/pe_43_6_k5034.jpg

czy wreszcie nasze poczciwe Koło

http://www.kolo.com.pl/rysunki/ceramika/aplauz/045110/045110.jpg

Czasem warto się trochę dalej rozejrzeć, anieżeli wyłącznie w ubogiej ofercie miejcowego supermarketu budowlanego :p

Pozdrowienia

Problem z ciśnieniem rozwalającym wężyki polega na tym, że w przypadku oryginalnych baterii ze "słuchawką" bidetową zanim przyciśniemy przycisk na słuchawce woda leci sobie przez wylewkę baterii, a po wciśnięciu przycisku - przez słuchawkę. Podobnie jest przy bateriach wannowych - woda leci przez wylewkę lub przez słuchawkę. W przypadku zamontowania słuchawki bidetowej na baterii prysznicowej (bo chyba o takim rozwiązaniu pisze ewa) po otwarciu wady (a przed przyciśnięciem przycisku w słuchawce) pełne ciśnienie z sieci wodociagowej działa na wężyk.

... a może te specjalne wężyki zakończone "słuchawką" z zaworkiem mają jekiś reduktor ciśnienia?

Kupiłem wczoraj baterię ze słuchawką bidetową - wężyk do niej wygląda na zwykły wężyk bez żadnego reduktora. Zobaczę dzisiaj dokładniej, bo może coś przeoczyłem ale reduktor ciśnienia wody jest urządzeniem trochę większym od naparstka i w wężyku by się nie zmieścił.

...ale zamontowany na ścianie pod umywalką to chyba już mógłby się zmieścić, a potem od niego wężyk.... itd.