Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bidetta - bateria, baterie do podmywania

ewa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawdziłem wczoraj moją baterię. Reduktora brak. Jest normalny, najzwyklejszy wężyk.

Jurg, jeśli jest umywalka to nie ma sensu montowanie reduktora, bateria z umywalką załatwia sprawę.

Dobra, niewazne. Zapytam kumpla który w kiblu ma takie ustrojstwo, więc mi wytłumaczy jak to działa u niego. Ciekawe, ze wcześniej mnie ten problem nie zainteresował. Moze dlatego żem jest chłop?

• 3 months później...
  • 4 years później...
Ponieważ w mojej nowej łazience nie mam miejsca na bidet chciałabym zainstalować bidettę ( np. firmy Oras), ale tu pojawia się problem. Umywalkę mam daleko od kibelka więc bidetta nie może być tak podłączona. Widziałam rozwiązanie z baterią podtynkową natryskową ( termostatyczna nie wchodzi w grę ze względu na cenę) ale gdzieś przeczytałam że wężyk podłączeniowy od bidetty może nie wytrzymać ciśnienia. Proszę poradźcie.

trochę nie orientuję się o czym mówisz - bidetta to taka słuchawka prysznicowa do używania przy WC czy specjalna deska nakładaną na normalną muszlę??? Ja nie chciałam specjalnych ustrojstw i zrobiliśmy dodatkowe podłączenie na prysznic przy kompakcie. Baterię, żeby nie była za bardzo wystająca wybraliśmy podtynkową, taka z mieszaczem, a do wyjścia podłączymy normalny wąż ze słuchawką, ktora "puszcza" wode po naciśnięciu - ona jest chyba przeznaczona do czegoś takiego. JAk się to sprawdzi zobaczmy, jak poczekasz ze dwa tygodnie to napiszę... Wydaje mi się że zwykły wąż prysznicowy powinien to wytrzymać, zresztą strasznie dużego ciśnienia wody też nie przewidujemy w tym urządzeniu - delikatnie ;)

Już raz o tym pisałam:

Mój pomysł autorski, czyli skrzyżowanie bidetu, prysznica i bidetty.

http://foto.onet.pl/upload/40/12/_624911_n.jpg

Rączka od bidetty, mieszacz w ścianie i normalny sedes podwieszany. Do umywalki kawałek (naprzeciwko sedesu), więc normalna bidetta odpadała. Wszyscy znajomi, którzy widzieli to "cóś" są zachwyceni.

Aha, wąż zwykły prysznicowy, już 4 lata się wszystko sprawuje i wytrzymuje każde ciśnienie. Nie wiem, skąd ta wątpliwość, że nie wytrzyma.

Wielkie dzięki za odpowiedź. Wlaśnie czegoś takiego szukalam. Cieszę się, że te pękające węże :evil: to jednak nieprawda, ktoś tu straszyl czymś takim na forum. Łazienka jest planowana na początek lipca. Kafelki już kupione (fashion coral Paradyża) jeszcze tylko nękaŁa mnie kwestia bidetty, gdyż bardzo mi się te rozwiązanie podoba. Oprócz miejsca jakoś nie mam przekonania do drugiego "kibelka" w Łazience. Jeszcze raz dziękuję za poradę.

Już raz o tym pisałam:

Rączka od bidetty, mieszacz w ścianie i normalny sedes podwieszany. Do umywalki kawałek (naprzeciwko sedesu), więc normalna bidetta odpadała. Wszyscy znajomi, którzy widzieli to "cóś" są zachwyceni.

Aha, wąż zwykły prysznicowy, już 4 lata się wszystko sprawuje i wytrzymuje każde ciśnienie. Nie wiem, skąd ta wątpliwość, że nie wytrzyma.

anna99 - bardzo prosze, czy moglabys pokazac gdzie pisalas juz o tym swoim rozwiazaniu z bidetta? Jestem tym bardzo zainteresowana, a masz tyle postow na koncie ze ciezko mi przekopac.

Albo jesli nie ma tego na forum, to jakos przyblizyc realizacje tego przedsiewziecia?

Zamierzam niedlugo w nowym mieszkaniu zrobic podwieszany kibelek na Gebericie i BARDZO chcialabym miec bidette (jedyne jak dla mnie rozwiazanie w lazience 4m2 z wanna). Jakbys pamietala orientacyjnie koszt calej zabawy - to jeszcze lepiej. Wiem ze sama sluchawka kosztuje ok 120zl.

Z gory bardzo dziekuje jesli znajdziesz na to chwile.

Wielkie dzięki za odpowiedź. Wlaśnie czegoś takiego szukalam. Cieszę się, że te pękające węże :evil: to jednak nieprawda, ktoś tu straszyl czymś takim na forum. Łazienka jest planowana na początek lipca. Kafelki już kupione (fashion coral Paradyża) jeszcze tylko nękaŁa mnie kwestia bidetty, gdyż bardzo mi się te rozwiązanie podoba. Oprócz miejsca jakoś nie mam przekonania do drugiego "kibelka" w Łazience. Jeszcze raz dziękuję za poradę.

Moment, moment...też mamy takie rozwiązanie, zbudowane na bateriach LaTorre. Potrzeba do tego: zaworu podtynkowego (mieszacza), przyłącza kątowego oraz węża i rączki Oras Bidetta (do kupienia osobno, bez towarzyszącej jej zwykle baterii).

Tylko takie rozwiązanie (zawór podtynkowy) gwarantuje, że wąż nie będzie się rozszczelniał. Przy czym trzeba pamiętać, aby zawsze zamykać zawór (mieszacz) - bo takie węże nie wytrzymują po prostu działającego stale ciśnienia instalacji. Okresowe użytkowanie pod ciśnieniem im nie szkodzi. Ot co.

• 2 weeks później...
Już raz o tym pisałam:

anna99 - bardzo prosze, czy moglabys pokazac gdzie pisalas juz o tym swoim rozwiazaniu z bidetta? Jestem tym bardzo zainteresowana, a masz tyle postow na koncie ze ciezko mi przekopac.

Albo jesli nie ma tego na forum, to jakos przyblizyc realizacje tego przedsiewziecia?

Z gory bardzo dziekuje jesli znajdziesz na to chwile.

Ja też podpinam się pod tą prośbe!

• 3 weeks później...
Gość It****

ja kupiłam na allegro taką rączkę bidetową, firmy Delvac (są 3 rodzaje)

http://www.delvac.de/neu/produktbilder/p1_23272_05_017/1_23272_05_017_thumb_72dpi.jpg

koszt około 60 zł; podłączę ją w okolicy wc do zwykłej baterii prysznicowej (wg sprzedawcy można);

próba wypadła pomyślnie, zobaczymy jak będzie się sprawowała na co dzień :)