Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras nad garażem

toomas

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym poznać opinie odnośnie tarasu nad garazem. Garaż dobudowany do domku i na piętrze dzieki temu mamy taras. Czy są jakiez za i przeciw - problemu z uszczelnieniem, mostraki cieplnymi..

Mozecie coś pomóc bo jest pare projektów ktore mi się podobaja tylko maja takie tarasy..

Dzieki Tomek

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja się zdecydowałam na taki dom z tarasem nad garażem, nie miałam innego wyjścia, bo projekt był kupiony wcześniej bez garażu, więc doprojektowałam. Nie mam jeszcze żadnych doświadczeń, bo skończyłam teraz stan surowy otwarty, przed zimą muszę ten taras zabezpieczyć przed deszczami i śniegiem.

Również chętnie posłucham opinii użytkujących taki taras, każda porada na wagę złota. Zwłaszcza jak go wykończyć aby nie było mostków termicznych i przeciekania - jakie warstwy - jedna po drugiej, jakimi materiałami ?

• 7 months później...

Jesteśmy na etapie wyboru projektu i spodobały się nam projekty z tarasem na dachu garazu. Na naszej działce widok z tarasu na parterze jest średni (betonowy płot sąsiada) :( ale za to z poziomu pierwszego piętra widać góry i okoliczne pola :) . Pomysleliśmy, że najlepszym wyjściem byłoby zbudowanie tarasu na garażu (z widokiem na góry), na ktory wychodziłoby się z 2 pokoi. Niestety nasz architekt stanowczo odradza nam ten pomysł :( Mówi, że po kilku latach z tarasu odpadna płytki a na ścianach w garażu pojawi sie grzyb.

Czy ktoś z Was uzytkuje taki taras?? Będę wdzięczna za wszelkie spostrzeżenia. :lol:

:wink: sprawa ma sie nieco podobnie:

- warstwa spadkowa 1%-2%

- paroziolacja, ukladasz ja na stropie, aby para wdona z pomieszczen ogrzewanych ponizej, nie przechodzila przez strop i potem nie skraplala sie w gornej warstwie ocieplenia, co by moglo powodowac zawilgocenie stropu i izolacji

- styropian FS-20, jako izolacja termniczna min. 8 cm / lub welna hydrofobizowana twarda

- folia, pelniaca role warstwy oddzielajacej pomiedzy styropianem a papa. Istnieje mozliwosc zastosowania papy modyfikowanej SBS, i w tedy pominiecia tej warstwy.

- papa termozgrzewalna podkladowa

- wylewka zbrojona wloknami

- plytki na kleju elastycznym (jak w naziemnym) i fugi rowniez elastyczne. Wazne aby plytki bylo mozliwie ani zbyt male (duza liczba spoin) ani zbyt duze (moga powstawac duze naprezenia)

pape nalezy wywinac na sciane ok 10 cm, nie przklejajac jej. Natomiat drugi pas papy, przyklejamy do sciany, powyzej tej wychodzacej z tarasu, tak zeby luzno zwisala. i calosc zabezpieczamy obrobka blacharska. Polaczenie plytki-obrobka, masa trwale elastyczna.

i prawidlowo to wykonane nie ma prawa pekac, nie ma prawa nic odpadac, tak ze jak tylko chcesz miec taras, to nic nie stoi na przeszkodzie :)

mozna tez tarsa wykonac jak dach odwrocony w tedy:

- warstwa spadkowa j.w

- papa termo j.w

- folia j.w

- izolacja ze styroduru

- geowkluknina

- warstwa wierzchnia, np. ze zwiru czy keramzytu

:wink:

P.S.

sory za styl :)

Witam,

nie wiem skad architekt ma takie doswiadczenia i opinie,wg mnie to chyba cos kreci wybacz.

Ja mam taras nad garazem i wiem jakie byly bledy ale to byly bledy tylko wykonawstwa.

Teraz mam na tarasie polozona geomebrane (na zle polozonym klinkierze) wycieta na wymiar na tym folie i na to podesty drewniane a wiem ze mozna to zrobic jeszcze inaczej,mam na mysli kwestie montowania balustrady,

gdyz ona stwarza potencjalne przecieki...

Pozdrawiam

Witam ponownie,

Jak juz ktos tu mowil jezeli sie to wykona zgodnie z technologia to nie ma prawa nic sie psuc ani pekac ani przeciekac.(Dobry taras to dobre wykonanie dylatacji,spadu i uszczelnienia mocowan slupkow balustrady).

Jak bedzie cos zle. tzn, ze ktos zle polozyl warstwy, tak bylo u mnie,

ja musialem potem przeplacic zeby naprawic bledy tzw. fachowcow.

Teraz mam gwarancje na min.10 lat.

I tak trzeba bylo zrobic od razu...

• 1 month później...

Witam!

Ekipa robi mi taras nad garażem.

Taras ma następujący kształt:

http://olekstar.webpark.pl/taras.gif

Po przeczytaniu artykułu w muratorze, atykułu zamieszczonego na stronie firmy Izohan http://www.izohan.pl/cgi-bin/index1.php3?p=systemy&id=2 i kilku innych w Internecie stwierdziłem, że jest coś nie tak:

1. Wylewka nad stropem nie jest pochylona do zewnątrz

http://olekstar.webpark.pl/posadzka.gif a powinna być pochylona tak jak zaznaczyłem czerwoną linią.

Z związku z czym mam pytanie czy istnieje jakiś sposób na zdarcie tej zewnętrznej części żeby uzyskać spad?

2. Jak ocieplić ten garaż jeżeli strop tarasu nie został obniżony w stosunku do stropu domu, a otwory na drzwi balkonowe już są i nadproży nie da rady specjalnie podnieść?

3. Domyślam się że przy powierzchni mojego tarasu powinna być dylatacja pomiędzy ścianą domu a jastrychem oraz w 2 miejscach prostopadle do ściany zentrzej domu. Na jaką głębokość powinni mi naciąć jastrych?

Pozdrawiam

Olekstar