bladyy78 14.09.2005 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Do mojego domku przylega garaz, na dece garazu robie taras i teraz prosze o rade jak dac izolacje pod wylewke zeby pózniej nie miec problemów z woda. Tzn zeby woda przez deke nie dostawala sie do garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 14.09.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Trwale elastyczna izolacja ciągła, tzw. ciekłą folia lub papa termozgrzewalna. Zamiennie modyfikowana żywica uretanowa jako warstwa nawierzchniowa i izolacja w jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 14.09.2005 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 A my mamy tak:- zwykła papa nawierzchniowa przyklejona lepikiem na zimno- papa termozgrzewalna- sami zgrzalim- folia czarna 0,3 mm- styropian 5cm- folia czarna- wylewka betonowa. Papa i folia wywinięte na ścianę i dokładnie przyklejone. Na brzeg przyjdzie jeszcze specjalna taśma z tworzywa, górna zagięta część wsunięta w mur a dolna osłoni wywiniętą papę i folię. Podobnie jak obróbki blacharskie na kominach. Na krawędziach tarasu opierzenia blacharskie i z przodu rynna. Do tego na długości 6,5m spadek ok. 2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 15.09.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Do "pyrka"Możesz krótko jak tą papę się zgrzewa, czym i czy to bardzo trudne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 15.09.2005 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Bardzo łatwo się kładzie, o niebo lepiej niż zwykłą na lepiku. Jak lepiliśmy to wszystko było upaćkane, buty, szczota, odzież, ściany i strasznie człowiek się namęczył. A teraz w Castoramie kupiliśmy jakiś palnik za 80,-zł i cała robota poszła szybko i sprawnie. Najpierw rolkę odwinęliśmy kawałek z końca ,ok. 1m. Płomieniem jeździ się po papie tak długo aż zrobi się zupełnie miękka ,ale jeszcze nie spływa, wtedy łatwo przykleja się do podłoża sama, nawet deptać nie potrzeba. Po kilku minutach nie daje się oderwać. Po przyklejeniu tego końca rozgrzewaliśmy po 0k. 20cm paski papy i rozwijaliśmy rolkę. Praktycznie może to robić jedna osoba, szybko nabiera się wprawy. Jak nigdy tego nie robiłeś, możesz wziąć kawałek papy i wypróbować na boczku. Szybko zorientujesz się kiedy papa staje się lepka i jak trzymać płomień , żeby jej nie spalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 15.09.2005 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 poczytaj najczesciej zadawane pytania, jest tam naprawde wiele o tarasach. Znajdziesz tam odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 16.09.2005 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolcia 02.06.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Witam, Chciałabym zrobić nad garażem taras i w związku z tym mam pytanie.Czy ktoś z szanownych forumowiczów budował "coś" takiego?Jakiej użyliście izolacji??Czy to w ogóle jest dobry pomysł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 02.06.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Pomysł dobry, ale wykonanie - drogie.Najtrudniejsze to właśnie izolacje - np. ciekłe folie, albo kompletne systemy zalecane np. przez producentów styropianu XPS. To nabija cenę.Zrobić się bez wątpienia da.Można nawet posadzić drzewa. Też tak dają. żal przychodzi przy rachunkach. Polecam strony fnp. firmy Dow - producenta Styrofoam, styropianu XPS. Mają dokładne rysunki, rozwiązania systemowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 02.06.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Ja mam cos takiego ale taras jeszcze nie jest wykonczony. Pomysl jest dobry ale izolacja wykonana musi byc bardzo dokladnie i taras musi byc ocieplony zeby nie powodowac gigantycznego mostka. Najpierw mam termoizolacje z polistyrenu ekstrudowanego 7cm, na to papa podkladowa mocowana mechanicznie, pozniej papa termozgrzewalna i wylewka 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolcia 03.06.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Dziękuję Tak właśnie myślałam, że izolacja będzie najdroższa bladyy78 Chyba mam bardzo podobny domek... Ja będę budowała "Pod bukami 4" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 04.06.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Witam,Ja mam taras ok 33 m2 nad garazem i jak juz tu powiedziano podstawa to dobra izolacja,za pierwszym razem zrobiono mi ja zle, wiec wycialem cala balustrade i zrobilem izolacje z geomebramy EPDM cietej na wymiar i klejonej na taras.Na to polozylem wstepnie podesty drewniane (aktualnie przerabiam na deski sosnowe ryflowane).Taras nie przecieka jak do chwili obecnej nic a nic.Na geomebrame daja gwarancje min.10 lat.Wazne jest tez zamocowanie slupkow na tarasie wg.najlepiej zamocowac je od zewnatrz...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolcia 06.06.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Mój taras bedzie z jednej strony cały z cegły jak ściana. Barierki boczne i podesty bedą drewniane. Więc woda nie będzie sie wdzierała do domku. Przynajmniej taką mam nadzieję Juz nie moge się doczekać na pozwolenie na budowe. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 18.02.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Witam wszystkich Jesteśmy na etapie projektowania projektu indywidualnego (nie udało się nam niestety podpasować nic gotowego). Ostatnio zaproponowaliśmy taras nad całym garażem, ale projektanci odradzali nam ten taras. Ich argumenty: -ludzie z regóły nie lubia wysokości i nie chcą na nich siedzieć -przecież na dole będzie ogród, tarasik, czy cos podobnego -kłopotliwe wykonanie i problemy z przeciekaniem -dostają dużo zleceń na zabudowy tarasów Co wy na to?Wieżyć im? Nam ten pomysł bardzo pasuje (ale w sumie to nie wiadomo bo przeciesz nie mieliśmy czegoś takiego w bloku). Miło chyba w słoneczny dzień wyjść na taras, czy pranie powiesić. Jakie są plusy i minusy tarasu nad garażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 18.02.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Posłuchaj projektantów, nie znam nikogo kto mając taras na dole i dostęp do ogródka, siedziałby na tarasie górnym. Miej na względzie koszty... rozumiem, że miałby to być taras nie zadaszony, a zatem musisz to to zaizolować, obłożyć płytkami, fuga po kilku latch Ci peknie, musisz dopilnować ekipy która to zrobi a i tak pewnie coś sopartolom... I po co Ci to wszystko jeżeli w praktyce użyteczność będzie znikoma... daj sobie spokój Co do prania: czy masz pralnię na piętrze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 18.02.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Popieram projektantów chyba, że walory widokowe są znacznie ładniejsze z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 18.02.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Ja też bym nie robiła. Budowlańcy z balkonami sobie często nie radzą, a co dopiero z takim tarasem. Gdzie miałby być ten taras? przed sypialnią? To rano może byś sobie posiedział, ale później to i kawki by się człowiek napił, potem piwka - i co będziesz dymał na dół i znów na górę, żeby tam sobie posiedzieć? Wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.02.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 WitamMam taki taras i to ok 30 m2, w projekcie był mniejszy, ale powiększyłem garaż. Na taras wchodzi się z sypialni i z łazienki, jest od strony południowej gdzie w ciągu dnia najdłużej świeci słońce. Nieprawda że jest mało wykorzystywany - w takie dni jak wczoraj i dzisiaj można nieźle się opalić. W projekcie pralnia była w kotłowni na dole, jednak postanowiliśmy pralkę wstawić do łazienki na górze z której jest wyjście na taras. Wybierając projekt nie mieliśmy pojęcia jaka to wygoda z praniem suszeniem i ... wietrzeniem. Mam łazienkę na dole jednak wolę tą na górze z uwagi na jasność i możliwość otworzenia drzwi na taras. Oprócz suszenia prania, opalania i możliwości wyłożenia pościeli bardzo lubię wypić tam wczesną kawę w porannych promieniach słonecznych. Dodatkowo jest częściowo zarośnięty winogronem co dodatkowo uatrakcyjnia to miejsce. Mam również taras na dole, ale z górnego bym nie zrezygnował.http://foto2.m.onet.pl/_m/6a0f407c150983779cba1ff0911fee46,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.02.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 kłopotliwe wykonanie i problemy z przeciekaniem -dostają dużo zleceń na zabudowy tarasów Co wy na to?Wieżyć im? TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 18.02.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Masz świetnych projektantów. Naprawdę. Moi mi nie powiedzieli, w co nas pakują. Mamy taki taras, tyle że nie nad garażem, a nad kotłownią. Ok. 18 m kw. Pokoje dzieci wychodzą na niego. Jeszcze nie mieszkamy, a na ten tarasik od początku budowy wydaliśmy już ok. 25 tysięcy (ocieplenie, izolacja, płytki, balustrada) - i wcale się nie zanosi, żeby miało się na tym skończyć, bo odkryliśmy, że znowu przecieka pod jednymi drzwiami balkonowymi. Tym razem to ewidentna niedoróba wykonawcza (złe zafugowanie). Gdybym dziś miała decydować, to byłby tam nie żaden taras, tylko normalny dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts