kbab 19.02.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 kłopotliwe wykonanie i problemy z przeciekaniem -dostają dużo zleceń na zabudowy tarasów Co wy na to?Wieżyć im? TAK Witam Przyznaję - mój też przeciekał, jestem przekonany że problemy z przeciekami to efekt źle i niedbale wykonanej izolacji. Dla doświadczonego i solidnego wykonawcy to żaden problem. Po spartaczonej robocie mojej ekipy sam wykonałem solidną izolację na poprzednich kaflach (szczególnie dokładnie uszczelniłem przy ścianie i przy rynnie, zgodnie z radami muratora), położyłem nowe kafle i teraz nie cieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.02.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 jak masz ochotę na taras to rób, a budowlańcy potrafią robić dobe izolacje, gorzej z "budowlańcami" z własnego "doświadczenia" wiem, że dobry tarasik na wysokości przydaję się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 19.02.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 u mnie cieknie. położyłem na beton warstwę papy, łączenia posmarowałem lepikiem, na to nowa wylewka i płytki. zrobiłem wielki błąd kładąc płytki w ponad 30stopniowym upale. teraz większość płytek dzwoni i na dodatek przecieka w garażu jak pada deszcz muszę podstawiać wiaderka na kapiącą wodę. ech... a co do użytkowania to sporadycznie robimy tam grilla. jedyny plus to możliwość opalania bo na około postawiłem murki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 19.02.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Mam taki nad całym garażem, dość duży - 30 m2. Nie da się ukryć, że nie jest to tania zabawa. Trzeba także dobrze zrobić hydroizolację. Póki co nic nie przecieka. Jestem z niego bardzo zadowolony. W przyszłości być może taras zostanie zadaszony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 19.02.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Popieram projektantów chyba, że walory widokowe są znacznie ładniejsze z góry. Co do widoków, to narazie nic ciekawego, pusta (narazie działka, i nie wiem co sąsiad wybuduje). No właśnie czy bedzie się chciało rodzince dymać na górę i to przez pokój na tarasik posiedzieć? Sam nie wiem. A co do fachowców to będe sam robił z ojcem i bratem. Więc trzeba będzie sie przyłożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 19.02.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Mam taras od lat bardzo go lubię, nie zawsze chce mi sie wychodzić do ogrodu, świetny do wietrzenia pościeli, suszenia prania, chwilę sie poopalać, zieleń w donicach itd. nad tarasem markiza. Jest oczywiście i minus to oczywiście izolacja, nawierzchnia i ogólnie biorac technologia, w tej chwili jest już wiele systemow ale i tak bardzo łatwo o błędy, wymaga to niezwykłej staranności! Na moim w ciągu 20 lat 4 razy była zmieniana nawierzchnia, żadne papy nie sprawdzają się jeżeli nie zastosuje się całego komplementarnego i przemyślanego systemu izolacji termicznej i wodnej. Mimo wszystko generalnie jestem na tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 19.02.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Ja miałam taki taras w poprzednim domu i wykorzystywaliśmy go niezwykle rzedko. W sumie, to tylko z piwem w ręku na imprezach popatrzeć na gwiazdy i to było fajne, ale nie warte tych kosztów. Dodatkowo była to jeszcze jedna powierzchnia do sprzątania. Parę razy opalałam się tam wczesną wiosną, ale w lecie robiła się patelnia. Uważam, że nie warto, jest to kosztowna inwestycja, jeśli ma nie przeciekać. Nie korzystałam też z balkonu przy sypialni. Wolałam wychodzić z kawą do ogrodu, a pościel wolałam wietrzyć w mniej eksponowanym miejscu. Ale jak iwdać jest iwleu, którzy lubią balkony i tarasy. Taki taras jeśli ma być wykorzystany w lecie powinien być z pewnością zadaszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.02.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 a tak w ogóle, gdy zdecydujesz się na taras nie martw się, to nie decyzja nie do odwrócenia zawsze można nad nim zrobić jakiś ładny daszek i będzie OK... http://www.abbex.com.pl/taras.jpg coś w tym stylu, zwróć uwagę że daszek raczej zbudowano dopiero na używanym domku /podejrzewam po problemach z tarasem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 20.02.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Ja też mam nad garażem, kotłownią i spiżarnią w sumie 60m. Dla nas super sprawa, latem stoi tam basen, parasol przeciwsłoneczny, stolik i krzesła no i oczywiście grill. Na dole także mamy spory taras ale ten na górze daje większą intymność. Każdy kto do nas przyjedzie chce koniecznie posiedzieć na tym tarasie na górze. W lato korzystamy z niego naprawdę często. Tyle plusów, natomiast w tę zimę zaczął nam przeciekać, fakt że nie jest jeszcze w pełni wykończony ( brak ostatniej hydroizolacji ) ale tym się nie martwię, poprostu trzeba go dokończyć i po sprawie. Także jedynym mankamentem jest dobre wykonanie hydroizolacji ale to jest do przeskoczenia i tym bym się nie martwił na Twoim miejscu, jak chcecie mieć taras to róbcie on naprawdę daje dużo frajdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 20.02.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 a tak w ogóle, gdy zdecydujesz się na taras nie martw się, to nie decyzja nie do odwrócenia zawsze można nad nim zrobić jakiś ładny daszek i będzie OK... [...] coś w tym stylu, zwróć uwagę że daszek raczej zbudowano dopiero na używanym domku /podejrzewam po problemach z tarasem... No cóż. Wyjątkowo udany daszek. Każdy chciałby mieć takie cudo. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 20.02.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Sunao, fuckt- daszek fajny ...ale i tarasik niczego sobie .... stukpuk, nie rob zadnego tarasu i nie sluchaj "zadowolonych" posiadaczy takowych -"to nic ze cieknie i co 4 lata musze go latac ale i tak go kocham a w ogole to idealne miejsce do wietrzenia pierzynki czy suszenia bielizny ...." A tak na marginesie - lepszy do suszenia i wietrzenia bedzie zadaszony taras. I z drugiej strony - milo wyjsc na taras zaprzecza "powieszeniu prania" - bo co ..za przeproszeniem bedziesz wsrod suszacych sie gaci i skarpet "pieknych okolicznosci przyrody" doswiadczal ??? Jak zacznie cieknac - A ZACZNIE !bedziecie przeklinac ten tarasik i tych co Was do niego namowili. (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 20.02.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Święte słowa, Yoricu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.02.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Boże broń, nie namawiam. Ale mam, 18 lat i nie cieknie. Kiedy zacznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinste 20.02.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 a tak w ogóle, gdy zdecydujesz się na taras nie martw się, to nie decyzja nie do odwrócenia zawsze można nad nim zrobić jakiś ładny daszek i będzie OK... http://www.abbex.com.pl/taras.jpg coś w tym stylu, zwróć uwagę że daszek raczej zbudowano dopiero na używanym domku /podejrzewam po problemach z tarasem... Ten balkon nazywasz tarasem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 20.02.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Bzdura. Dobrze zrobiony taras nie będzie ciekł. Mam na to dowody. Ba, jeden z moich znajomych ma taras na piętrze gdzie ma także posadzoną trawę, którą w upalne dni podlewa i nic mu nie cieknie. Mój zaczął cieknąć to może za duże słowo, nic na głowę mi nie kapie, poprostu zauważyłem wilgoć na jednej ze ścian garażu ale wykonawca mojego tarasu uprzedzał mnie że jak nie zrobię ostatniej warstwy hydroizolacji i nie położę płytek tak się może stać i ... nie mylił się.Stwierdzić także można że źle zrobiony dach prędzej czy później będzie przeciekał a mimo to ludzie dachy jednak budują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 20.02.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Wyjątki (miłośnicy tarasu ) potwierdzają regułę. A reguła jest taka, że jak jedziesz przez Polskę, to jak kraj długi i szeroki, z tarasów na piętrze nikt nie korzysta. Połowa nawet nie ma dokończonych barierek. Czasem wala się stara donica, blokując drzwi balkonowe. Nie ma śladu po leżakach czy stoliczkach. Nawet suszarek do bielizny nie uświadczysz. Najwyżej pajęczynę na oknie. I nic dziwnego. Komu chce się po schodach z kawą latać? Gości w butach przez sypialnię (lub obok niej) ciągnąć? Zapomnisz cukier i znów pięterko w te i nazad. Wyjątkiem może być sytuacja, gdy taras na piętrze pozwala na większąć intymność niż ten na parterze. To zależy jak stoją domy sąsiadów. Co do przeciekania - no niby są już dobre technologie, ale z pewnością, to jeden z trudniejszych elementów. Zawsze jakieś tam podwyższone ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.02.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 wyjątki KOMPROMITUJĄ regułę, nie potwierdzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 20.02.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witam Na dzień dzisiejszy chyba zrezygnuje, (nie myślałem że to tyle kosztuje) u mnie by było około 25 metrów, robocizna we własnym zakresie. Wkońcu taras na dole i ogród. Do spotkania z architektami mam jeszcze dużo czasu ,trzeba sie przespać z tym. I z resztą inwestorów pogadać. Nimniej czekam na kolejne za i przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 20.02.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 bratki i Yoric Przy tego rodzaju tematach zawsze najlepiej zorientowane są osoby, które nie miały do czynienia z tym o czym mówią i to śmiem twierdzić jest właśnie reguła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 20.02.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Jest to kosztowne do wykonania, ale też bardzo efektowne. Co do wykorzystania to bardziej zależy od Ciebie i innych domowników i waszych przyzwyczajeń. Jeżeli czujesz potrzebę posiedzenia na balkonie w pewnej wysokości nad działką - to rób. Pamiętaj iż to Ty i Twoja rodzina tam będzie mieszkać i to Wam ma odpowiadać a nie architektom, doradcom czy znajomym lub innym forumowiczom. Postawiłem wiele domków i wiem iż wszystko w tym wypadku zależy od inwestora. jeżeli ma koncepcje jak użytkować taką powierzchnię to nie widzę problemu. W kilku wypadkach taki taras był przez nas przerabiany na taras zielony z aluminiową zabudową składaną na lato - zimą oranżeria - latem zielony taras z trawą u stóp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts