krzysiekm11 16.10.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2019 (edytowane) Szukam oczyszczalni taniej (niestety ale $$$) dla 3 osób, która by działa bez skomplikowanych podzespołów elektroniczno-mechanicznych oraz w miarę bezobsługowej. Na działce występuje wysoki poziom wód gruntowych, wiosną woda jest już na 1.6 m głębokości. Działka ma wymieniony grunt (na piasek - drobna pospółka) na powierzchni 1000 m2 i na głębokości 1.6m do warstwy gliny, natomiast wielkość działki to 3000 m2 (z tyłu działka jest obniżona o 80cm w stosunku do "przedniej" jej części. Zainteresowała mnie ta oto POŚ: https://www.ekodren.pl/oczyszczalnie-tunelowe/graf-tg/graf-tg-4-dla-4-osob Ktoś z Was używa może takiej lub podobnej z rozsączeniem tunelowym ? Jestem skłonny zainstalować nawet kopiec filtracyjny wraz z małą przepompownią wody ze studzienki przepompowni do owego kopca. Im więcej czytam o oczyszczalniach tym coraz mniej wiem, jeden wielki mętlik w głowie. Jeśli drenaże rozsączajace to czy jest możliwość zamontowania rozsączenia w odległości około 18 - 20 m od osadnika ? Chodzi o to, że dom będzie stał 20 m od ulicy i między ulicą a domem chciałbym umieścić osadnik (beczkowóz nie musi wjeżdżać na posesję, wybrać zawartość mógłby z drogi, przez ogrodzenie), następnie od osadnika do poletka rozsączajacego "na drodze" drenażu stoi dom, za domem bym położył 19 - 20 m rury "pełnej" i dopiero za domem zrobiłbym poletko, więc tak licząc z grubsza odległość od osadnika do początku poletka to jakieś 20m - czy to nie jest za daleko ? Za domem (około 40m od drogi działka nagle obniża się o około 80 cm..... Wiem, że kombinuję jak koń pod górę ale wolę zapytać się na Forum niż obudzić się po fakcie dokonanym z ręką w nocniku :/ Na załączonym obrazku proszę nie sugerować się brakiem skali, jest to tylko rysunek poglądowy aby było można zobaczyć naocznie o co mi chodzi Edytowane 16 Października 2019 przez krzysiekm11 wcięło część tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 17.10.2019 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Szukam oczyszczalni taniej (niestety ale $$$) dla 3 osób, która by działa bez skomplikowanych podzespołów elektroniczno-mechanicznych oraz w miarę bezobsługowej. Na działce występuje wysoki poziom wód gruntowych, wiosną woda jest już na 1.6 m głębokości. Działka ma wymieniony grunt (na piasek - drobna pospółka) na powierzchni 1000 m2 i na głębokości 1.6m do warstwy gliny, natomiast wielkość działki to 3000 m2 (z tyłu działka jest obniżona o 80cm w stosunku do "przedniej" jej części. Zainteresowała mnie ta oto POŚ: https://www.ekodren.pl/oczyszczalnie-tunelowe/graf-tg/graf-tg-4-dla-4-osob Ktoś z Was używa może takiej lub podobnej z rozsączeniem tunelowym ? Jestem skłonny zainstalować nawet kopiec filtracyjny wraz z małą przepompownią wody ze studzienki przepompowni do owego kopca. Im więcej czytam o oczyszczalniach tym coraz mniej wiem, jeden wielki mętlik w głowie. Jeśli drenaże rozsączajace to czy jest możliwość zamontowania rozsączenia w odległości około 18 - 20 m od osadnika ? Chodzi o to, że dom będzie stał 20 m od ulicy i między ulicą a domem chciałbym umieścić osadnik (beczkowóz nie musi wjeżdżać na posesję, wybrać zawartość mógłby z drogi, przez ogrodzenie), następnie od osadnika do poletka rozsączajacego "na drodze" drenażu stoi dom, za domem bym położył 19 - 20 m rury "pełnej" i dopiero za domem zrobiłbym poletko, więc tak licząc z grubsza odległość od osadnika do początku poletka to jakieś 20m - czy to nie jest za daleko ? Za domem (około 40m od drogi działka nagle obniża się o około 80 cm..... Wiem, że kombinuję jak koń pod górę ale wolę zapytać się na Forum niż obudzić się po fakcie dokonanym z ręką w nocniku :/ [ATTACH=CONFIG]435971[/ATTACH] Na załączonym obrazku proszę nie sugerować się brakiem skali, jest to tylko rysunek poglądowy aby było można zobaczyć naocznie o co mi chodzi Od zestawu z linka gorszy jest tylko osadnik gnilny ze studnią chłonną. Co z tego, że oferowane produkty są wykonane w dobrej jakości (bo są) jednak z technologicznego punktu widzenia to ciągle podczyszczalnia. Opisana zasada działania jest czysto marketingowa i zawiera wiele przerysowań skuteczności działania. Jeżeli kupisz najtańszy osadnik i najtańsze tunele rozsączajace to będziesz miał identycznie niski efekt skuteczności działania takiego zestawu, ale wydasz mniej kasy. Jeżeli wodę masz, nawet okresowo, na 1,6 m to i tak musisz robić przepompownię ścieku oczyszczonego i kopiec. Dren od osadnika może być 20 m (z założenia tłuszcze zostaną w osadniku wiec tłuszcz nie będzie się odkładał w tym odcinku zimą) ale nie idz z minimalnym spadkiem oraz możliwie głęboko. Jednak skoro będziesz robił nasyp, to przynajmniej część tego odcinka powinna być tłoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alekko 18.10.2019 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Tak jak pisał czystesrodowisko, to tylko drenaż w nasypie. Te tunele to jakiś kit i daj se z tym spokój. Dużo żwiru płukanego na podsypkę i wtedy to działa i masz oczyszczalnię. Żwir nie jest tani, ale warto. Ja tak zrobiłem i nie dałem się naciągnąć montażyście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekm11 18.10.2019 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 A czy może ktoś podrzucić link czym warto się zainteresować, co się sprawdza i co nie wydrenuje kieszeni ? Na moje oko aby był dobrze, trzeba kupić 5 oczyszczalni, potestować przez rok i wybrać tę właściwą... ale koszta !!! Fajnie jakby ktoś potrafił wypunktować PLUSY i MINUSY danego typu oczyszczalni. Czytając w necie o oczyszczalniach jest tak, że każdy producent swoje chwali, nie ma nic o MINUSACH, tylko same PLUSY Tak jak pisałem, oczyszczalnia chyba raczej tylko z rozsączeniem (kopiec?) tylko pytanie - jaki model ?? Dodam jeszcze, że w odległości około 70m od domu płynie rów, który to latem wysycha, ale ciągnąć rury do rowu to zbyt duży koszt i zbyt mały mam spadek na takiej długości..... Przedstawicielom handlowym z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 19.10.2019 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 (edytowane) A czy może ktoś podrzucić link czym warto się zainteresować, co się sprawdza i co nie wydrenuje kieszeni ? Fajnie jakby ktoś potrafił wypunktować PLUSY i MINUSY danego typu oczyszczalni. Możesz pójść dwiema drogami, ale niestety żadna z nich nie jest tania, zaś na końcu każdej jest drenaż w nasypie. Pierwsza z nich to osadnik gnilny, dwukomorowy, a za nim przepompownia z dobrym dostępem ( czyli minimum 60cm średnicy ). Dwie ważne kwestie w tym wariancie, to dobra pompa ( wraz z jakąś skrzynką zabezpieczającą i może pływakiem alarmowym ) oraz wytrzymały osadnik, gdyż będzie miał on styczność z wodami gruntowymi. Jest wielu producentów, ale ja w takich warunkach montowałem oczyszczalnie dwupłaszczowe, które są po prostu wytrzymalsze. Drugi wariant to normalna oczyszczalnia biologiczna ( jestem zwolennikiem takiej ). Od razu zaznaczę, że jest to droższe rozwiązanie niż pierwsze, ale za to otrzymuje się wyższe oczyszczenie i tym samym dłużej działający drenaż. Oczyszczalnia najlepiej dwupłaszczowa, a za nią dobra przepompownia. Możesz znaleźć też wersję, która nie potrzebuje przepompowni, bo pompę ma już wewnątrz, ale wówczas musi działać w technologii SBR ( jest nieco taniej bo nie ma osobnego zbiornika przepompowni ). Oprócz tego w biologicznej musisz mieć sprawne sterowanie automatyczne ( w uproszczeniu, takie z elektrozaworem/ami ) oraz dobrą dmuchawę z wyłącznikiem awaryjnym uszkodzenia membran. Na końcu jest drenaż w nasypie. Pomimo, że " portfel na ww. otworzyłeś już szeroko ", to tu nie można żałować środków na wielkość i podsypkę . Najlepiej to zrobić w wersji tradycyjnej, czyli rura drenażowa, a pod nią żwir płukany. Minimum dwa ciągi rur drenażowych w nasypie. PLUSY - dobrze działająca oczyszczalnia to wygoda ( wielu to woli niż tradycyjne wybieranie z szamba co 2-tygodnie - tak na przykład ) MINUS - więcej funduszy na starcie niż szambo i trzeba o nią dbać To tak w bardzo dużym uproszczeniu Edytowane 19 Października 2019 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekm11 22.10.2019 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Dzięki za odpowiedzi. Przepompowanie do kopca filtracyjnego jest realizowane przy pomocy zwyklej pompy zanurzeniowej (np cos na wzor z marketow budowlanych) czy jest to specjalna pompa skonstruowana tylko do oczyszczalni ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts