Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu betonowego

pupek1981

Recommended Posts

Podepnę się pod temat ;) Chciałbym wykonać sufit podwieszany i zastanawiam się nad dociepleniem stropodachu wełną od wewnątrz. Pytanie czy nie będzie skraplać się woda na styku stropodachu i wełny. Czy położenie w kolejności wełny, foli paroszczelnej i płyt GK jest prawidłowe? Dom z lat 70, typowa kostka, obecna konstrukcja dachu to papa, szlichta, szlaka, strop i tynk.

Szukam pomysłu na ocieplenie stropu betonowego na nieużytkowym poddaszu i znalazłem taką ofertę https://platformaizolacji.pl/content/15-kiermasz-welny-mineralnej

Cena bardzo obiecująca, tylko nie wiem jak wygląda taka wełna po demontażu i czy warto się w to pchać. Taka wełna nadaje się by położyć na niej bezpośrednio płyty OSB? Kupiłbym zwykłą wełnę w rolce, ale nie chce mi się bawić w robienie podłogi, a styropian wychodzi o wiele drożej.

EDIT: dzwoniłem i sam sprzedawca nie poleca więc muszę coś innego szukać

Edytowane przez Pablikos

• 2 weeks później...
Podepnę się pod temat ;) Chciałbym wykonać sufit podwieszany i zastanawiam się nad dociepleniem stropodachu wełną od wewnątrz. Pytanie czy nie będzie skraplać się woda na styku stropodachu i wełny. Czy położenie w kolejności wełny, foli paroszczelnej i płyt GK jest prawidłowe? Dom z lat 70, typowa kostka, obecna konstrukcja dachu to papa, szlichta, szlaka, strop i tynk.

Nie jest to dobry pomysł. Strop będzie znajdował się w zimnej strefie temperatur. 100% szczelności nie uzyskasz przy zastosowaniu paroizolacji więc zawsze jakaś część pary wodnej przeniknie, i tu zaczyna się problem nbo jak para wodna dotrze do zimnego stropu to nastapi wykroplenie w przyszłosci zagrzybienie.

Kostki izoluje się od strony zimnej czyli od zewnątrz. Od wewnątrz jest to bardzo problematyczne i szczerze mówiąc odradzałbym