Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana nieprzekraczalnej linii zabudowy

Pawisco

Recommended Posts

Witam, posiadam wąską działkę położoną przy drodze gminnej. Nieprzekraczalna linia zabudowa od osi jezdni wynosi 14 m, biorąc pod uwagę odległość 4 m od kolejnej działki maksymalna szerokość budynku wynosi ok. 7 m. Czy mam szansę zmienić linię zabudowy, argumentując to tym, że działka ma granice historyczne ustalone lata temu, a na sąsiednich działkach stoją stare domy: na działce z prawej strony dom stoi 5 m od osi jezdni, na działce z lewej strony dom stoi ok. 8-10 m od osi jezdni. Szanse na zmianę linii zabudowy może sugerować poniższy punkt 3:

"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego

§ 4. 1. Obowiązującą linię nowej zabudowy na działce objętej wnioskiem wyznacza się jako przedłużenie linii istniejącej zabudowy na działkach sąsiednich.

2. W przypadku niezgodności linii istniejącej zabudowy na działce sąsiedniej z przepisami odrębnymi, obowiązującą linię nowej zabudowy należy ustalić zgodnie z tymi przepisami.

3. Jeżeli linia istniejącej zabudowy na działkach sąsiednich przebiega tworząc uskok, wówczas obowiązującą linię nowej zabudowy ustala się jako kontynuację linii zabudowy tego budynku, który znajduje się w większej odległości od pasa drogowego.

4. Dopuszcza się inne wyznaczenie obowiązującej linii nowej zabudowy, jeżeli wynika to z analizy, o której mowa w § 3 ust. 1. "

Moje pytanie czy mam szanse coś z tym zrobić? Czy może się okazać że będę walczył o to dłuższy czas, po czym okaże się, że nic z tego nie będzie. Nie ukrywam, że dla mnie przesunięcie tej linii o 1-2 m zrobi ogromną różnicę.

• 3 weeks później...
taaaaa, tylko to cytowane Rozporządzenie ( obowiązujące na podstawie Ustawy o Planowaniu i Zagospodarowaniu Przestrzennym ) jest dedykowane dla Urzędu wydającego Warunki Zabudowy, w tym wskazującego linię zabudowy po dokonaniu analizy istniejącej zabudowy na działkach sąsiednich. Oczywiście każdy może wnieść odwołanie od wydanych WZ.