prez991 17.10.2019 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Witam, był w mojej okolicy przedstawiciel firmy montującej instalacje PV i skusiłem się na wycenę.Jako, że nie ufam przedstawicielom handlowym, chciałbym się Was zapytać, czy ta oferta w ogóle jest coś warta. Wyliczone (przez handlowca) zapotrzebowanie roczne na energię elektryczną: 3300KWh Zaproponował 11 sztuk paneli Longi 305W, nie podał konkretnego modelu, chwalił się tylko, że są całkowicie czarne, zgaduję więc, ze chodzi o LR6-60PB ALL BLACK 305M, do tego falownik Froniusa. Całkowity koszt instalacji z montażem na dachu 19800,00zł brutto. Moje dwa pytania: czy cena jest korzystna i czy te panele są jakościowo dobre czy jednak są lepsze rozwiązania w tej cenie - sprawniejsze panele np.? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.10.2019 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Wyliczone (przez handlowca) zapotrzebowanie roczne na energię elektryczną: 3300KWh Jak to wyliczył? To jest na rachunku podane za energie elektryczną. Wycena 19800 za 3,3kW to drogo wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 17.10.2019 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Żeby nie ciągnąć nowego wątku, to i się podłączę pod temat. Średnioroczne zapotrzebowanie to ok. 4300 kWh. Dostałem 3 oferty (z dwóch firm) 1. 4,7 kW za 32 tys - 6,8 tys/kW 2. 3,35 kW za 19,8 (panele monokrystaliczne Risen + inwerter Sofor Solar) - 5,9 tys/kW 3. 3,36 kW za 18,6 (panele polikrystaliczne Risen + inwerter Sofor Solar) - 5,53 tys/kW Oferta 2 i 3 trochę niedoszacowane, ale wynika to z tego, że w kierunku południowym mam miejsce tylko na 12 paneli, więc wyznacznikiem była bardziej ich ilość a nie moc. Pierwsza firma duża, godna zaufania, ale cena wysoka. Oferta 2 i 3 - tańsze ale firma mała. Generalnie szukam firmy, która byłaby solidna i nie zniknęła z rynku za kilka lat. Jestem w stanie zapłacić rozsądnie więcej by podnieść tą pewność. I to chyba największa zagwozdka. Jeśli ktoś byłby w stanie polecić kogoś solidnego na Śląsku, to przyjmę namiar z ochotą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.10.2019 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Wyliczone (przez handlowca) zapotrzebowanie roczne na energię elektryczną: 3300KWh Zaproponował 11 sztuk paneli Longi 305W, nie podał konkretnego modelu, chwalił się tylko, że są całkowicie czarne, zgaduję więc, ze chodzi o LR6-60PB ALL BLACK 305M, do tego falownik Froniusa. Całkowity koszt instalacji z montażem na dachu 19800,00zł brutto. Moje dwa pytania: czy cena jest korzystna i czy te panele są jakościowo dobre czy jednak są lepsze rozwiązania w tej cenie - sprawniejsze panele np.? Odpowiem Ci tak - wychodzi 6 tyś /kWp ,a więc dość drogo, tym bardziej , że fronius zapewne będzie 3kW Panele są fajne - dobrze wyglądają na dachu i są chyba dobrej jakości (mam tej firmy 24 sztuki w tym ten konkretny model 12 szt.) Moc jaką wyliczył zapewne z rocznego zużycia zapewni Ci minimalne opłaty za energię elektryczną. Wrócę jeszcze do ceny - mało wiemy bo nie podałeś na jakim "podłożu" przyjdzie im zamontować instalację(pokrycie dachu) i czy powierzchnia nie jest jakoś specjalnie skomplikowana jak daleko z dachu jest do rozdzielni i czy istnieją jakieś inne utrudnienia które mogły by podnosić cenę wykonania instalacji u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.10.2019 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 1. 4,7 kW za 32 tys - 6,8 tys/kW 2. 3,35 kW za 19,8 (panele monokrystaliczne Risen + inwerter Sofor Solar) - 5,9 tys/kW 3. 3,36 kW za 18,6 (panele polikrystaliczne Risen + inwerter Sofor Solar) - 5,53 tys/kW Oferta 2 i 3 trochę niedoszacowane, ale wynika to z tego, że w kierunku południowym mam miejsce tylko na 12 paneli, więc wyznacznikiem była bardziej ich ilość a nie moc. Pierwsza firma duża, godna zaufania, ale cena wysoka. Oferta 2 i 3 - tańsze ale firma mała. Generalnie szukam firmy, która byłaby solidna i nie zniknęła z rynku za kilka lat. Jestem w stanie zapłacić rozsądnie więcej by podnieść tą pewność. I to chyba największa zagwozdka. Jeśli ktoś byłby w stanie polecić kogoś solidnego na Śląsku, to przyjmę namiar z ochotą Sofar Solar A ta pierwsza oferta jaki falownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 17.10.2019 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Sofar Solar A ta pierwsza oferta jaki falownik? Faktycznie, przekręciłem nazwę Pierwsza to Solax lub Goodwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.10.2019 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Pierwsza to Solax lub Goodwe. Faktycznie oferty dość drogie szczególnie , że w Twoim rejonie jest zapewne dużo więcej firm niż u mnie. Warto jest jeszcze rozejrzeć się za ofertą bardziej atrakcyjniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.10.2019 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Kurcze ja myślałem że drogie oferty to 4200PLN/kWp a tu 5,5kPLN/kWp "dość drogo". Jakieś podwójne standardy mamy? Widzieliśmy oferty na Froniusie i Longi na poziomie 3800PLN/kWp i były dobre więc 5,5kPLN/kWp to jakiś kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.10.2019 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Najlepiej jest porównać - sprawdzić wśród firm https://ekofachowcy.pl/fotowoltaika/fotowoltaika-cenaDuży wybór i firm i cen dla własnej orientacji w czym się poruszać, a przede wszystkim wśród jakich podzespołów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 17.10.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 No właśnie największy problem z wyborem firmy. Technicznie można zasięgnąć języka, rozpoznać temat paneli i inwerterów. Lecz jeśli chodzi o firmę, to chciałbym skorzystać z kogoś z doświadczeniem. A ostatnio firmy wyrastają jak grzyby po deszczu i trzeba jakoś odsiać plewy od ziarna. Jeśli ktoś mógłby polecić więc sensowną firmę ze Śląska, to ozłocę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 19.10.2019 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 No właśnie największy problem z wyborem firmy. Technicznie można zasięgnąć języka, rozpoznać temat paneli i inwerterów. Lecz jeśli chodzi o firmę, to chciałbym skorzystać z kogoś z doświadczeniem. A ostatnio firmy wyrastają jak grzyby po deszczu i trzeba jakoś odsiać plewy od ziarna. Jeśli ktoś mógłby polecić więc sensowną firmę ze Śląska, to ozłocę Jak będziesz miał informację o tych firmach prześlij mi na priv , z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Konrad 19.10.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 No właśnie największy problem z wyborem firmy. Technicznie można zasięgnąć języka, rozpoznać temat paneli i inwerterów. Lecz jeśli chodzi o firmę, to chciałbym skorzystać z kogoś z doświadczeniem. A ostatnio firmy wyrastają jak grzyby po deszczu i trzeba jakoś odsiać plewy od ziarna. Jeśli ktoś mógłby polecić więc sensowną firmę ze Śląska, to ozłocę Wichary Technic z Zabrza. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.01.2020 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Najlepiej jest porównać - sprawdzić wśród firm https://ekofachowcy.pl/fotowoltaika/fotowoltaika-cena Duży wybór i firm i cen dla własnej orientacji w czym się poruszać, a przede wszystkim wśród jakich podzespołów. Ciekawy link, podstawiłem dane i przy 4 kWp na panelach 315 W wychodzi około 5 zł / Wp i to z tymi tańszymi inwerterami https://ekofachowcy.pl/fotowoltaika/oferty/ja-solar-315-huawei-sun-2000-4ktl-m0-4-095kwp-dachowka-betonowa#type=private&power=4&roofType=dach-skosny&roofCoverage=dach%C3%B3wka_betonowa https://ekofachowcy.pl/fotowoltaika/oferty/ja-solar-315-fronius-symo-3-7-3-m-4-095kwp-dachowka-betonowa#type=private&power=4&roofType=dach-skosny&roofCoverage=dach%C3%B3wka_betonowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.02.2020 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Kurcze ja myślałem że drogie oferty to 4200PLN/kWp a tu 5,5kPLN/kWp "dość drogo". Jakieś podwójne standardy mamy? Widzieliśmy oferty na Froniusie i Longi na poziomie 3800PLN/kWp i były dobre więc 5,5kPLN/kWp to jakiś kosmos. Witam. Jestem z dolnoslaskiego za nic nie moge znalezc oferty na 4kw ponizej 19,5tys a dostalem juz z 15szt. Przy takiej cenie czekam dalej bo poprostu mi sie nie zwróci przez 15lat Chyba ze ktos ma namiary na fajna oferte z dolnoslaskiego albo z takiej fiemy co montuje po calej polsce(bo i tak firmy oglaszaja sie ze z dolnoslaskiego a jak przychodza oferty to sie okazuje ze firma z nad morza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.02.2020 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Ja też jestem z dolnośląskiego i najlepsze mam obecnie takie oferty: 15 szt. PANEL FOTOWOLTAICZNY Q-cells 350 MONO Inwenter GROWATT 5000TL3-S plus Wi-Fi Zabezpieczenie AC/DC. pełen komplet mocowań na dachówkępełna dokumentacja. certyfikaty. CAŁOŚĆ 20500Zł brutto 8%VAT 10 szt. PANEL FOTOWOLTAICZNY Q-cells 350 MONO Inwenter GROWATT 3000TL3-S plus Wi-Fi. Zabezpieczenie AC/DC. Pełen komplet mocowań na dach pokryty dachówką cementową Montaż instalacji. Pełna dokumentacja. Certyfikaty. Transport. CAŁOŚĆ 15500Zł brutto 8%VAT. Wstępnie mam montaż umówiony na 18.03 - jak wszystko będzie ok polecę tą ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba1234 11.05.2020 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 Witam,Co myślicie o takiej ofercie ?9,9KwpPanele Ja Solar JAM6-72-320/SIFalownik SE9Kdach dwuspadowy dachówka ceramiczna Cena 5tyś Kwp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 11.05.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 Witam, Co myślicie o takiej ofercie ? 9,9Kwp Panele Ja Solar JAM6-72-320/SI Falownik SE9K dach dwuspadowy dachówka ceramiczna Cena 5tyś Kwp Drogo jak za tak dużą instalacje, czemu SE? Są problemy z cieniem, jeśli nie to zrezygnuj z takiego zestawu, standardowy falownik będzie wydajniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba1234 11.05.2020 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 W sumie to nie mam drzew które by zasłaniały słońce instalacja ustawiona między dwoma kominami więc tylko komin może zacieniać.Druga oferta bez optymalizatorów: Panele JAM60S10-340Falownik Sofar 8,8 KTL-X cena 4,3Kwp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 11.05.2020 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 I ta jest już korzystniejsza. Nie ma cienia (za dużego) nie warto przepłacać za SE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.05.2020 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Przy tak dużej instalacji to i tak drogo - u mnie 3,9 tys zł / kWp wychodziła wycena przy 5,25 kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts