Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena zestawu - czy warto skorzystać?

prez991

Recommended Posts

Witam, był w mojej okolicy przedstawiciel firmy montującej instalacje PV i skusiłem się na wycenę.

Jako, że nie ufam przedstawicielom handlowym, chciałbym się Was zapytać, czy ta oferta w ogóle jest coś warta.

Wyliczone (przez handlowca) zapotrzebowanie roczne na energię elektryczną: 3300KWh

Zaproponował 11 sztuk paneli Longi 305W, nie podał konkretnego modelu, chwalił się tylko, że są całkowicie czarne, zgaduję więc, ze chodzi o LR6-60PB ALL BLACK 305M, do tego falownik Froniusa.

Całkowity koszt instalacji z montażem na dachu 19800,00zł brutto.

Moje dwa pytania: czy cena jest korzystna i czy te panele są jakościowo dobre czy jednak są lepsze rozwiązania w tej cenie - sprawniejsze panele np.?

Pozdrawiam

Żeby nie ciągnąć nowego wątku, to i się podłączę pod temat. Średnioroczne zapotrzebowanie to ok. 4300 kWh. Dostałem 3 oferty (z dwóch firm)

1. 4,7 kW za 32 tys - 6,8 tys/kW

2. 3,35 kW za 19,8 (panele monokrystaliczne Risen + inwerter Sofor Solar) - 5,9 tys/kW

3. 3,36 kW za 18,6 (panele polikrystaliczne Risen + inwerter Sofor Solar) - 5,53 tys/kW

Oferta 2 i 3 trochę niedoszacowane, ale wynika to z tego, że w kierunku południowym mam miejsce tylko na 12 paneli, więc wyznacznikiem była bardziej ich ilość a nie moc. Pierwsza firma duża, godna zaufania, ale cena wysoka. Oferta 2 i 3 - tańsze ale firma mała. Generalnie szukam firmy, która byłaby solidna i nie zniknęła z rynku za kilka lat. Jestem w stanie zapłacić rozsądnie więcej by podnieść tą pewność. I to chyba największa zagwozdka. Jeśli ktoś byłby w stanie polecić kogoś solidnego na Śląsku, to przyjmę namiar z ochotą :-)

Wyliczone (przez handlowca) zapotrzebowanie roczne na energię elektryczną: 3300KWh

Zaproponował 11 sztuk paneli Longi 305W, nie podał konkretnego modelu, chwalił się tylko, że są całkowicie czarne, zgaduję więc, ze chodzi o LR6-60PB ALL BLACK 305M, do tego falownik Froniusa.

Całkowity koszt instalacji z montażem na dachu 19800,00zł brutto.

Moje dwa pytania: czy cena jest korzystna i czy te panele są jakościowo dobre czy jednak są lepsze rozwiązania w tej cenie - sprawniejsze panele np.?

Odpowiem Ci tak - wychodzi 6 tyś /kWp ,a więc dość drogo, tym bardziej , że fronius zapewne będzie 3kW

Panele są fajne - dobrze wyglądają na dachu i są chyba dobrej jakości (mam tej firmy 24 sztuki w tym ten konkretny model 12 szt.)

Moc jaką wyliczył zapewne z rocznego zużycia zapewni Ci minimalne opłaty za energię elektryczną.

Wrócę jeszcze do ceny - mało wiemy bo nie podałeś na jakim "podłożu" przyjdzie im zamontować instalację(pokrycie dachu) i czy powierzchnia nie jest jakoś specjalnie skomplikowana jak daleko z dachu jest do rozdzielni i czy istnieją jakieś inne utrudnienia które mogły by podnosić cenę wykonania instalacji u Ciebie.

1. 4,7 kW za 32 tys - 6,8 tys/kW

2. 3,35 kW za 19,8 (panele monokrystaliczne Risen + inwerter Sofor Solar) - 5,9 tys/kW

3. 3,36 kW za 18,6 (panele polikrystaliczne Risen + inwerter Sofor Solar) - 5,53 tys/kW

Oferta 2 i 3 trochę niedoszacowane, ale wynika to z tego, że w kierunku południowym mam miejsce tylko na 12 paneli, więc wyznacznikiem była bardziej ich ilość a nie moc. Pierwsza firma duża, godna zaufania, ale cena wysoka. Oferta 2 i 3 - tańsze ale firma mała. Generalnie szukam firmy, która byłaby solidna i nie zniknęła z rynku za kilka lat. Jestem w stanie zapłacić rozsądnie więcej by podnieść tą pewność. I to chyba największa zagwozdka. Jeśli ktoś byłby w stanie polecić kogoś solidnego na Śląsku, to przyjmę namiar z ochotą :-)

Sofar Solar

A ta pierwsza oferta jaki falownik?

No właśnie największy problem z wyborem firmy. Technicznie można zasięgnąć języka, rozpoznać temat paneli i inwerterów. Lecz jeśli chodzi o firmę, to chciałbym skorzystać z kogoś z doświadczeniem. A ostatnio firmy wyrastają jak grzyby po deszczu i trzeba jakoś odsiać plewy od ziarna. Jeśli ktoś mógłby polecić więc sensowną firmę ze Śląska, to ozłocę :-)

No właśnie największy problem z wyborem firmy. Technicznie można zasięgnąć języka, rozpoznać temat paneli i inwerterów. Lecz jeśli chodzi o firmę, to chciałbym skorzystać z kogoś z doświadczeniem. A ostatnio firmy wyrastają jak grzyby po deszczu i trzeba jakoś odsiać plewy od ziarna. Jeśli ktoś mógłby polecić więc sensowną firmę ze Śląska, to ozłocę :-)

Jak będziesz miał informację o tych firmach prześlij mi na priv , z góry dziękuję.

Wichary Technic z Zabrza. Polecam.

• 3 months później...
Najlepiej jest porównać - sprawdzić wśród firm

https://ekofachowcy.pl/fotowoltaika/fotowoltaika-cena

Duży wybór i firm i cen dla własnej orientacji w czym się poruszać, a przede wszystkim wśród jakich podzespołów.

Ciekawy link, podstawiłem dane i przy 4 kWp na panelach 315 W wychodzi około 5 zł / Wp i to z tymi tańszymi inwerterami

https://ekofachowcy.pl/fotowoltaika/oferty/ja-solar-315-huawei-sun-2000-4ktl-m0-4-095kwp-dachowka-betonowa#type=private&power=4&roofType=dach-skosny&roofCoverage=dach%C3%B3wka_betonowa

https://ekofachowcy.pl/fotowoltaika/oferty/ja-solar-315-fronius-symo-3-7-3-m-4-095kwp-dachowka-betonowa#type=private&power=4&roofType=dach-skosny&roofCoverage=dach%C3%B3wka_betonowa

• 2 weeks później...
Kurcze ja myślałem że drogie oferty to 4200PLN/kWp a tu 5,5kPLN/kWp "dość drogo". Jakieś podwójne standardy mamy? Widzieliśmy oferty na Froniusie i Longi na poziomie 3800PLN/kWp i były dobre więc 5,5kPLN/kWp to jakiś kosmos.

Witam.

Jestem z dolnoslaskiego za nic nie moge znalezc oferty na 4kw ponizej 19,5tys a dostalem juz z 15szt.

Przy takiej cenie czekam dalej bo poprostu mi sie nie zwróci przez 15lat

Chyba ze ktos ma namiary na fajna oferte z dolnoslaskiego albo z takiej fiemy co montuje po calej polsce(bo i tak firmy oglaszaja sie ze z dolnoslaskiego a jak przychodza oferty to sie okazuje ze firma z nad morza ;)

Ja też jestem z dolnośląskiego i najlepsze mam obecnie takie oferty:

15 szt. PANEL FOTOWOLTAICZNY Q-cells 350 MONO

Inwenter GROWATT 5000TL3-S plus Wi-Fi

Zabezpieczenie AC/DC.

pełen komplet mocowań na dachówkę

pełna dokumentacja.

certyfikaty.

CAŁOŚĆ 20500Zł brutto 8%VAT

10 szt. PANEL FOTOWOLTAICZNY Q-cells 350 MONO Inwenter GROWATT 3000TL3-S plus Wi-Fi.

Zabezpieczenie AC/DC.

Pełen komplet mocowań na dach pokryty dachówką cementową

Montaż instalacji.

Pełna dokumentacja.

Certyfikaty.

Transport.

CAŁOŚĆ 15500Zł brutto 8%VAT.

Wstępnie mam montaż umówiony na 18.03 - jak wszystko będzie ok polecę tą ekipę.

• 3 months później...