danhill 17.10.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Witam 2 tygodnie temu skończono robić mi nowy dach (wieniec wiezba deskowanie membrana blachodachówka) I mam kilka pytań może ktoś z was mi podpowie 1. Pod gąsiorami mam taśmę rozprężną illbruck zamiast taśmy kalenicowej 2. Murłata z zew jest ocielona styropianem 15cm i dodatkowo zapianowana aż po deski 3. Za ociepleniem w stronę murłaty majster wstawił jeszcze cegły (foto nr 1) 4. Na zdjęciu nr 2 i 3 widać jakby blachodachówka z prawej strony była krzywo położona i wchodzi dziwnie aż pod gąsior 5. Jak zapewnić dopływ powietrza pod deski skoro jest styropian i cegły (będę ocieplał dach) 6. Czy obróbka wokół okien jest zrobiona poprawnie - wydaje mi się że nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.10.2019 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Te cegły trzeba usunąć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 19.10.2019 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Panie Adrzeju wykonawca zaproponował zrobić w cegłach otwory po 2 miedzy belkami dobry pomysł ? A co z resztą pyatań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 19.10.2019 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Jako laik, z tego co czytałem, pełne deskowanie należy wentylować z obu stron:1. Wlot nad deskowaniem (a pod wierzchnim kryciem, tu z blachy) nad pasem nadrynnowym.2. Wlot pod deskowaniem (a nad przyszłym ociepleniem) w okapie.A gdzie wylot? Najwygodniej wylot z obu stref byłoby zrobić w kalenicy. Wykonanie przerwy membrany i deskowania w kalenicy i taśma kalenicowa pewnie zrobiłaby robotę, więc tasma rozprężna to raczej błąd. A co do otworów w cegłach... czy wystarczy to jest to do policzenia przez odpowiedniego specjalistę, bez tego to zgadywanie.A jak jest w projekcie? Projektant powienien przewidzieć odpwiedną wentylację dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.10.2019 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Napisałem, że cegły trzeba usunąć. Jak przez zaprawę będą się stykały z deskami to będzie przemarzanie do wieńca. Pod gąsiorami żadne gąbki. Musi być taśma tak jaką stosuje się pod gąsiory ceramiczne. Tak jak napisał "maaszak" deski w kalenicy muszą być rozcięte i folia też. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts