Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kopciuchy w spraiwe być eko

roszewski

Recommended Posts

Nie wiem, czy wiele wniosę do dyskusji, ale przekażę Wam moje spostrzeżenia odnośnie pomp PW i PP:

Różnica między pompą ciepła PW, a klimatyzacją tkwi w cenie. Ta pierwsza jest dużo droższa, a w produkcji nie wykluczone, że nawet tańsza.

Jednostki zewnętrzne praktycznie są takie same.

Jednostki wewnętrzne, to kwestia wymiennika - w PC PW mamy wymiennik płytowy, a w klimatyzacji mniej, lub bardziej rozbudowany system rozprowadzania powietrza (ciepłego, lub chłodnego). Poza tym różnią się oprogramowaniem, bo elektroniką już mniej.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale to żadna nowina że na PC nas dymaja jak za zboże , sprzęt stary jak świat i techniki w tym też nie za dużo ale kosztuje to wszystko za dużo , popatrz na idiotyczny moduł do pralki np samsung kilka kondensatorów jakies triaki i koszt 650zł a w tej cenie masz sto razy bardziej zaawansowany tablet i jaki wniosek ? dymają nas gdzie się da a da się na PC bo smog bo to jakas smarkata Greta itp.:D

Ogólnie, to trzeba zrobić pompę gruntową tymi ręcami i najlepiej się na tym wyjdzie :)

Choć mam pomysł, jak poprawić pracę PC PW czy.

No nie kuś bo powoli dojrzewam aby tą jesienią rozkopać totalnie ogródek i zarzucić dziury rurami a do wiosny to spokojnie trawą już zarośnie ,koszt koparki ok100/godz plus rury PE też nie za dużo :D

Ale to żadna nowina że na PC nas dymaja jak za zboże , sprzęt stary jak świat i techniki w tym też nie za dużo ale kosztuje to wszystko za dużo , popatrz na idiotyczny moduł do pralki np samsung kilka kondensatorów jakies triaki i koszt 650zł a w tej cenie masz sto razy bardziej zaawansowany tablet i jaki wniosek ? dymają nas gdzie się da a da się na PC bo smog bo to jakas smarkata Greta itp.:D

Jeśli ma się trochę wiedzy i umiejętności to stosunkowo łatwo zrobić PC PW.Syn zrobił już chyba w 2012 r. za "psie pieniądze" on-off 10 kW na R407C, a obecnie zmontował inwerterową (podobnie jak Kolega @kudlaty69). Taka samoróbka o mocy 12 kW kosztowała go nieco powyżej 3 tys. zł.

Też przed kilku laty miałem zamiar sobie zrobić podobną i mimo, że wszystkie podzespoły już kupiłem , ze względów zdrowotnych sprawę "zawiesiłem".

Potem sprawy potoczyły się szybko i mam to co w "stopce". Kompletna klima on-off o mocy 7 kW na R407C i wymiennik płytowy leży w kącie garażu już 5-ty rok zupełnie niepotrzebna.

Tylko jak już to ogarniesz i będzie na 90 procent gotowe i czegoś nie będziesz-ę wiedział to nikt ci nie pomorze tego rozkminić bo sam widzisz że u nas więcej filozofów internetyowych niz prawdziwych fachowców którym w dodatku chciało się pomagać , ja sam się miotam czy aby nie kupić monobloka bo chodzą takie nowe po ok 8 tys całkiem nowe z tym że już leciwe 2010-2012 rok , czy lepiej od razu walić gruntówkę ale bez odwiertów za wartość nowego auta tylko kopareczka .

Tylko jak już to ogarniesz i będzie na 90 procent gotowe i czegoś nie będziesz-ę wiedział to nikt ci nie pomorze tego rozkminić bo sam widzisz że u nas więcej filozofów internetyowych niz prawdziwych fachowców którym w dodatku chciało się pomagać , ja sam się miotam czy aby nie kupić monobloka bo chodzą takie nowe po ok 8 tys całkiem nowe z tym że już leciwe 2010-2012 rok , czy lepiej od razu walić gruntówkę ale bez odwiertów za wartość nowego auta tylko kopareczka .

Swego czasu, nawet adam_mk deklarował, że zrobi pompę do grzania powietrza pod WM ze sprężarki lodówki.

Do dziś nic z tego nie wyszło.

A było to kilka lat temu :p

Jeśli ma się trochę wiedzy i umiejętności to stosunkowo łatwo zrobić PC PW..

Potwierdzam. Ja zrobiłem z Kaisai ECO 3,5. Koszt całkowity zamknął się w 2,5 tys zł. Klima 1500, wymiennik 700, pompa obiegowa 100, dodatkowy sterownik i parę rurek. Hula jak złoto, w tanim prądzie 0,25zł/kWh. Nie opłaca się palić w piecu.

Potwierdzam. Ja zrobiłem z Kaisai ECO 3,5. Koszt całkowity zamknął się w 2,5 tys zł. Klima 1500, wymiennik 700, pompa obiegowa 100, dodatkowy sterownik i parę rurek. Hula jak złoto, w tanim prądzie 0,25zł/kWh. Nie opłaca się palić w piecu.

Skoro już masz wiedzę, wyceń swoją roboczogodzinę, a sam stanę w kolejce :)

Takie rzeczy robi się z reguły dla zaspokojenia swoich potrzeb. Wprawdzie wątek jest wybitnie o likwidacji smogu, ale nie o sposobie wytwarzania "maszynek" do robienia czystego powietrza.

Myślę, że Moderator nie będzie miał nic przeciwko temu bym chętnym likwidacji kopciucha i przejścia na ekologiczne grzanie nie wskazać drogi, jak to Ktoś zrobił przed kilku laty.

Odsyłam do ciekawego wątku na Elektrodzie:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2532726.html

Oczywiście potrzebna jest pewna wiedza i najlepiej znajomość z f-gazowcem, który wie jak się obchodzić z urządzeniami do produkcji ciepła i zimna.

Jak wspomniałem - ceny pomp ciepła są chyba za wysokie.

Jakiś czas temu czytałem artykuł, gdzie podano ile mamy pomp ciepła. Nie wygląda to imponująco.

Przypomniał mi się stary dowcip:

Wodzu, nasza milionowa armia jest gotowa do bitwy. Od środka będą atakować czołgi...

A Wódz na to: Oba?

Tak oba..."

Odsyłam do ciekawego wątku na Elektrodzie:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2532726.html

Oczywiście potrzebna jest pewna wiedza i najlepiej znajomość z f-gazowcem, który wie jak się obchodzić z urządzeniami do produkcji ciepła i zimna.

."[/i]

Znam ten temat.

Nawet tu na forum muratora, wpadł raz i to przedstawił.

Wcześniej miałem więcej czasu na śledzenie forum :)

Dzięki.

Przekopałem wszystkie internety celem nabycia tej jednostki ale kiepsko mi szło .Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw

Ze smogiem to naprawdę jest walka, a nie bitwa...

Do zmontowania PC PW, czyli małej "armatki" do pojedynku z kopciuchem można użyć dowolnej klimy. Warto rozejrzeć się za inwerterową, taką z elektronicznym zaworem rozprężnym, a nie kapilarą.

Jak kiedyś przeglądałem serwisówki LG, to oni mają już przy 3,5 kW agregatach wszystko co trzeba do zmontowania PC (bez kapilary). Ale mała PC PW to "obskoczy" na kapilarze.

@Tom1000k z czystej ciekawości zapytam - a jak jest w Twoim Kaisai`u? Z kapilarą?

Ja nie grzebałem w swoich klimach. 3 z nich mam jeszcze na gwarancji. Pierwsza z nich to ulubiona mojej żony, więc lepiej nie tykać.

Ze smogiem to naprawdę jest walka, a nie bitwa...

Do zmontowania PC PW, czyli małej "armatki" do pojedynku z kopciuchem można użyć dowolnej klimy. Warto rozejrzeć się za inwerterową, taką z elektronicznym zaworem rozprężnym, a nie kapilarą.

Jak kiedyś przeglądałem serwisówki LG, to oni mają już przy 3,5 kW agregatach wszystko co trzeba do zmontowania PC (bez kapilary). Ale mała PC PW to "obskoczy" na kapilarze.

@Tom1000k z czystej ciekawości zapytam - a jak jest w Twoim Kaisai`u? Z kapilarą?

Ja nie grzebałem w swoich klimach. 3 z nich mam jeszcze na gwarancji. Pierwsza z nich to ulubiona mojej żony, więc lepiej nie tykać.

No widzisz tylko strasznie idiotyczna to wojna z tym smogiem. Zresztą jak każda inna.

Aha no i smog to oczywiście nic dobre, żeby nie było. Poważnie.

Żeby to było takie proste w naszym pięknym kraju, to już dawno bym świadczył takie usługi.

Uruchomienie takiej działalności drogo kosztuje, a ja nie mam zamiaru wchodzić w ten biznes.

Takie rzeczy robi się z reguły dla zaspokojenia swoich potrzeb.

Dokładnie. Dla siebie robi się na własną odpowiedzialność. W razie jak coś pójdzie nie tak to moja strata ale też i doświadczenie. Można kable zostawić "na pająka" i spokojnie testować sobie sprzęt przez cały sezon. A jak przestanie działać to do nikogo nie pójdę z reklamacją.

Mogę podzielić się doświadczeniem, doradzić, pokazać, ale bawić się tak powinien każdy na swój rachunek.

Jak będzie zainteresowanie to może założę wątek.

Nawet nie wiem, przypuszczam, że kapilara, ale mi to nie przeszkadza, chodzi w inwerterze bardzo dobrze.