dap0 19.10.2019 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Dzień Dobry,Wynajęta Firma wykonała mi w mieszkaniu nową instalację kanalizacyjną ciśnieniową (0,5 bara) z rur miedzianych łączonych poprzez lutowanie. W dziesiątym miesiącu eksploatacji w jednej z rur powstały dwie dziury szczelinowe ( ok 15 mm x 2 mm,) wzdłuż rury przy kolanku. Wykonawca twierdzi, że to jest korozja rury miedzianej spowodowana agresywnymi ściekami lub złym materiałem (ścieki pochodzą ze zlewozmywaka, pralki i kabiny prysznicowej). Ja podejrzewam, że wykonawca przegrzał miejscowo rurę wlutowując kolanko. Zgodnie z projektem budowlanym instalacja powinna być wykonana z rur PEHD. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/250270-instalacja-kanalizacyjna-z-rur-miedzianych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 22.11.2019 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 Dzień Dobry, Wynajęta Firma wykonała mi w mieszkaniu nową instalację kanalizacyjną ciśnieniową (0,5 bara) z rur miedzianych łączonych poprzez lutowanie. W dziesiątym miesiącu eksploatacji w jednej z rur powstały dwie dziury szczelinowe ( ok 15 mm x 2 mm,) wzdłuż rury przy kolanku. Wykonawca twierdzi, że to jest korozja rury miedzianej spowodowana agresywnymi ściekami lub złym materiałem (ścieki pochodzą ze zlewozmywaka, pralki i kabiny prysznicowej). Ja podejrzewam, że wykonawca przegrzał miejscowo rurę wlutowując kolanko. Zgodnie z projektem budowlanym instalacja powinna być wykonana z rur PEHD. Miedź nie nadaje się na takie instalacje. dlaczego nie wykonali instalacji jak w projekcie?. Teraz trzeba całą instalację wymienić na czyj koszt? Miedź jest miękkim materiałem, będą się tworzyć dziury na kolanku lub zaraz za kolankiem. I teraz problem umowa była? i kto zlecił zmianę materiału na instalację ten powinien ponieść koszty wymiany na instalację w/g projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/250270-instalacja-kanalizacyjna-z-rur-miedzianych/#findComment-7741843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 24.11.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Dokładnie, z miedzi się takich instalacji nie robi tylko z PE-HD.Miedź jest narażona na korozję mechaniczną, drobne cząstki uderzając o ścianki rury powodują odrywanie cząsteczek miedzi aż do przebicia ścianki na wylot, szczególnie przy zmianie kierunku za kolankami na ich zewnętrznej stronie. To działa jak piaskowanie, tyle że wolniej.Dlatego nawet w instalacjach C.O., gdzie woda zawiera znacznie mniej zawiesin niż ścieki i jest filtrowana na filtrze siatkowym, prędkość przepływu wody w rurach ogranicza się do 0,5 m/s (ze względu na korozję mechaniczną).Z kolei w kanalizacji ciśnieniowej należy zachować warunek minimalnej prędkości przepływu ścieków zapewniającej samooczyszczanie rurociągów (brak przywierania nieczystości do ścianek i zarastania rur). Ta minimalna prędkość dla kanalizacji to 0,7 m/s (w praktyce często powyżej 1m/s), a więc jest wyższa niż maksymalna prędkość dla rur miedzianych. Instalacja do wymiany, zawinił ten kto zastosował miedź, a kto zapłaci to życie pokaże. Edytowane 24 Listopada 2019 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/250270-instalacja-kanalizacyjna-z-rur-miedzianych/#findComment-7742524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts