Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wejściowe - wymiana wkładki zamka

Recommended Posts

Dzień dobry.

Mam pewnie prozaiczny problem ale już 5 osób fizycznie do niego pochodziło i nic.

Górny zamek w drzwiach, chciałbym wymienić wkładkę ale za nic nie mogę jej wyjąć z drzwi (śruba mocujaca zdjęta ale nie potrafimy zdjąć osłony wkładki). Na dole osłony jest niby jakaś klapka ale nie da się jej ruszyć.

Wrzucam zdjęcia, może ktoś ma jakąś radę.

https://imgur.com/a/Q428zui

Nie da się wyciągnąć wkładki? Klucz wkładasz, przekręcasz tak by ustawić "obracak" we wkładce tak by był zlicowany z wkładką. I ciągniesz.

Czasem warto przesmarować wkładkę by lżej wychodziła, np. wd40.

Zdjęcie rozetki nie jest niezbędne, ale ułatwia wysunięcie samej wkładki. Wydaje mi się że ta rozetka wysuwana jest do góry.

Wymieniłem już w życiu parę wkładek.

Ta za Chiny nie chce wyjść. Mam włożony klucz, oczywiście zdjęta śrubę kontrujaca klucz w pozycji wyjecia wkładki i nic.

Prubowalem nawet lekko mloteczkiem postukac bo myślałem że wkładka się zastała ale nic z tego.

Zrobię jeszcze jedno podejście z wd40.

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia w czym może być problem i podpowiadam pomysły dla metody prób i błędów.

Jeszcze co mi przychodzi do głowy to moze tam jest wkładka z zębatką? np. taką:

https://delmet.pl/wkladki-atestowane-dwustronne/9602829-wkladka-bebenkowa-patentowa-antywlamaniowa-z-zebatka-md-wa-wymiar-30-45-kolor-nikiel-5906554399155.html?gclid=Cj0KCQjw0brtBRDOARIsANMDykagZHHIo3LGelPUfeD3tBFOAjQN5F5aI7oQO23QMeW7kcsTxLWkqaAaAntIEALw_wcB

A co do rozetki: to wygląda na taką:

https://okucia.sklep.pl/produkt/rozeta-ks-owalna-33pz-33-9-f1-szt/

Zdejmuje się ją wysuwając do góry.

Kiedyś wymieniałem w stalowych wkładka była jak zaspawana w zamku . Młot poradził i cola. Może jak przy włamie z wiertarką przewiercić, tylko wtedy musi wyjść, bo już wymiana musi być. ZDROWA WIĄZKA też niekiedy pomaga. Inwektyw znaczy się i to siarczystych. Takich co i dorośli poczują się edukowani Edytowane przez gnago

Udało się.

Jak się okazało wkładka powinna wyjść sama, po prostu była tak zastana że potrzebowała naprawdę mocnej terapii mlotkowej.

Ta wkładka też się zdejmuje jak się okazuje. Wysowa się w górę ale też była tak zastana że musiałem ją potraktować młotkiem jakbym chciał ubić dzika.

Wszystkim dziękuję za rady!