acardo 20.10.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Dzień dobry. Niedawno Ojcu kupiliśmy dom z 2 ręki. Główny (dolny) zamek drzwi wejściowych nie działa. Z moją skromną wiedzą stwierdzam że ktoś już grzebał w samej zasuwnicy i zamku. Myślę że tu jedynym wyjściem będzie wymiana ale dobrosic się w mojej okolicy o wizytę Ślusarza to jakiś dramat a sam mam problem dobrać okucie. O ile już doczytałem jak wymiarowywuje się same wkładki zamków to nie umiem dobrać okucia. W drzwiach są 2 wpusty na zamki (dolny i górny). Czy ktoś mógłby mnie chociaż pokierować jak to ugryźć? Wrzucam zdjęcia, one może powiedzą wiecej: https://imgur.com/a/roMSvfT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.10.2019 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Zwymiarowanie takiego zamka to parę istotnych kwestii. Najlepiej byłoby się udać do hurtowni okuć. Albo szukać w internecie. Istotne jest nie tylko rozstaw zamka (72, 92, 90) i głębokość 50, 55 lub czasme i 60mm) ale także odległość osi klamki od dołu, rozstaw zaczepów itd. A nie da się odszukać producenta drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acardo 22.10.2019 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Dzięki za pomoc. Tak zrobiłem, zabrałem całość do hurtowni, tam pomogli i dali nowy cały zestaw. Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acardo 22.10.2019 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Dobrze Panowie. Mam nowe okucie i nowe wyzwanie. Kiedy rygle na okuciu są w pozycji dolnej to mogę zamknąć i otworzyć główny (dolny) zamek drzwi. Jednak kiedy tylko nacisne na klamkę rygle na okuciu idą do góry blokując zamek oraz sama klamkę. Jedynym sposobem aby znów używać zamka i klamki to ręczne ściągnięcie rygli na okuciu w dół. Zastanawiam się czy 'zaczepy' tych rygli na framudze nie powinny działać tak że przy zamknięciu ściągają te rygle w dół. Kompletnie nie rozumiem tego systemu. Może ktoś wie jak do tego podejść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acardo 22.10.2019 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Problem rozwiązany. Jak się okazało klamka chodzi też w górę..... dla mnie nowość ale tak to widocznie dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts