Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV kalkulowany a rzeczywisty

LAMP

Recommended Posts

Chciałbym zapytać posiadaczy instalacji PV, jak to wygląda w trakcie użytkowania - czy uzysk jest zbliżony do tego wcześniej obliczanego? Znalazłem taki kalkulator: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html Opiera się on o modele baz danych energii promieniowania słonecznego w zależności od położenia. Jakbym nie liczył za każdym razem wychodzi mi trochę większa ilość potrzebnej mocy niż podają firmy, od których dostałem oferty.

Pozdrawiam

Jeśli ktoś mi przygotowuje ofertę, to powinien to brać pod uwagę, nieprawdaż? Tylko jedna firma pokazała to wprost w kalkulacji. Zresztą nie jest to 20% straty na oddaniu, bo część energii produkowanej zużywa się na bieżąco - szacuję jakieś 30%. Ponadto widzę, że mało kto bierze pod uwagę optymalizację kierunków. W większości przypadków jest mniej więcej dokładane 20% do tego co zużywam i tyle. Jakoś tak po łebkach to wszystko, dlatego ciekaw jestem jak to wygląda u osób które już od jakiegoś czasu korzystają - jak wygląda aktualna produkcja energii w stosunku do wcześniejszych szacunków czy obliczeń.

u mnie wychodzi jak na razie sporo więcej niż przewidywał ten kalkulator, ale ten rok jest nietypowy jeśli chodzi o pogodę:

Month |Generated |Efficiency | Estimate |Target |Comments

Oct 2019 |313.473kWh |3.332kWh/kW |201.194kWh |155.81% |Partial Month (21 days)

Sep 2019 |553.502kWh |4.118kWh/kW |411.000kWh |134.67%

Aug 2019 |627.530kWh |4.519kWh/kW |540.000kWh |116.21%

Jul 2019 |616.282kWh |4.437kWh/kW |565.000kWh |109.08%

Jun 2019 |566.225kWh |5.266kWh/kW |424.000kWh |133.54% |Partial Month (24 days)

generated - ile wyprodukowało

efficiency - ilość kWh w miesiący/liczba dni miesiąca

estimate - ile było przewidywane w danym miesiącu (proporcjonalnie do ilości dni produkcji)

target - ile % przewidzianej produkcji zostało wykonane

Edytowane przez mibas

@LAMP

Jeżeli w najbliższej ( i dalszej) okolicy są obiekty, które mogą rzucać cień to trudno jest je uwzględnić w obliczeniach.

U mnie:

- Cień słupa energetycznego w odległości 3 - 4 metry od paneli oddziałujący najbardziej w południe w okresie jesienno - zimowym

- Topole oddalone około 200 metrów od zachodniej strony oddziałują na część paneli głównie w październiku do czsu opadnięcia liści

- Cień z dachu padający w lecie na część paneli umocowanych na ścianie pionowo od maja do sierpnia od rana do 10,30 i po południu.

Tego nie sposób przewidzieć i precyzyjnie wstawić do wzorów - to się da zauważyć, gdy panele już są umocowane.

@LAMP

Tego nie sposób przewidzieć i precyzyjnie wstawić do wzorów - to się da zauważyć, gdy panele już są umocowane.

Jasne, zdaję sobie z tego sprawę... chociaż takie "grube" rzeczy widać zwykle wcześniej, przed instalacją i jeśli jest to możliwe, można optymalizować sposób i miejsce montażu. Interesuje mnie jednak, czy instalacja jest porównywalna z obliczeniami. Wiem, że ten rok był dość słoneczny, ale jest to jakiś punkt odniesienia.

Jasne, zdaję sobie z tego sprawę... chociaż takie "grube" rzeczy widać zwykle wcześniej, przed instalacją i jeśli jest to możliwe, można optymalizować sposób i miejsce montażu. Interesuje mnie jednak, czy instalacja jest porównywalna z obliczeniami. Wiem, że ten rok był dość słoneczny, ale jest to jakiś punkt odniesienia.

Miałem do dyspozycji dach dwuspadowy i ścianę południową (jak w stopce). To, że pojawia się cień tu i ówdzie wyszło później. Nie są to znaczne straty. Mimo nich jestem zadowolony z uzysków z PV.

PV jak na razie w pełni pokrywa moje zapotrzebowanie na prąd.

Nie ma zacienień na wschodniej połaci dachu i uzyski są zbliżone do obliczeniowych. Piszę zbliżone, bo mam panele używane i tak na prawdę trudno powiedzieć ile straciły od wyprodukowania.

U mnie przy wycenach przewidywano produkcję z 7,2 kWp ok 6500 kWh, we wrześniu minął rok i na liczniku lekko ponad 7300 kWh więc lepiej niż przewidywałem.

W sumie to ostatnio słońce łaskawe i cały czas produkcja idzie ładnie, dziś zbliża się do 30 kWh.

Tak na prawdę to nigdy nie wiadomo ile słońca będzie w danym roku, ale na pewno cieszy jeśli produkcja w tym który minął była wyższa od oczekiwanej...

• 5 years później...

Przy wyliczeniach często używa się średnich wartości nasłonecznienia dla danej lokalizacji, ale w rzeczywistości nasłonecznienie jest zmienne. Dane używane do symulacji mogą bazować na wieloletnich średnich, które nie oddają rzeczywistych warunków w danym roku czy miesiącu.

Sprunked

W dniu 7.11.2024 o 03:19, herrylauu napisał:

Przy wyliczeniach często używa się średnich wartości nasłonecznienia dla danej lokalizacji, ale w rzeczywistości nasłonecznienie jest zmienne. Dane używane do symulacji mogą bazować na wieloletnich średnich, które nie oddają rzeczywistych warunków w danym roku czy miesiącu.

Sprunked

Brawo! Otrzymujesz złotą łopatę za odkopanie pięcioletniego wątku!