LAMP 20.10.2019 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Chciałbym zapytać posiadaczy instalacji PV, jak to wygląda w trakcie użytkowania - czy uzysk jest zbliżony do tego wcześniej obliczanego? Znalazłem taki kalkulator: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html Opiera się on o modele baz danych energii promieniowania słonecznego w zależności od położenia. Jakbym nie liczył za każdym razem wychodzi mi trochę większa ilość potrzebnej mocy niż podają firmy, od których dostałem oferty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.10.2019 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 A wliczasz 20% straty dla energii, którą oddasz do sieci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 20.10.2019 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Jeśli ktoś mi przygotowuje ofertę, to powinien to brać pod uwagę, nieprawdaż? Tylko jedna firma pokazała to wprost w kalkulacji. Zresztą nie jest to 20% straty na oddaniu, bo część energii produkowanej zużywa się na bieżąco - szacuję jakieś 30%. Ponadto widzę, że mało kto bierze pod uwagę optymalizację kierunków. W większości przypadków jest mniej więcej dokładane 20% do tego co zużywam i tyle. Jakoś tak po łebkach to wszystko, dlatego ciekaw jestem jak to wygląda u osób które już od jakiegoś czasu korzystają - jak wygląda aktualna produkcja energii w stosunku do wcześniejszych szacunków czy obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 21.10.2019 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 (edytowane) u mnie wychodzi jak na razie sporo więcej niż przewidywał ten kalkulator, ale ten rok jest nietypowy jeśli chodzi o pogodę: Month |Generated |Efficiency | Estimate |Target |CommentsOct 2019 |313.473kWh |3.332kWh/kW |201.194kWh |155.81% |Partial Month (21 days)Sep 2019 |553.502kWh |4.118kWh/kW |411.000kWh |134.67% Aug 2019 |627.530kWh |4.519kWh/kW |540.000kWh |116.21% Jul 2019 |616.282kWh |4.437kWh/kW |565.000kWh |109.08% Jun 2019 |566.225kWh |5.266kWh/kW |424.000kWh |133.54% |Partial Month (24 days) generated - ile wyprodukowałoefficiency - ilość kWh w miesiący/liczba dni miesiącaestimate - ile było przewidywane w danym miesiącu (proporcjonalnie do ilości dni produkcji)target - ile % przewidzianej produkcji zostało wykonane Edytowane 21 Października 2019 przez mibas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 21.10.2019 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 @LAMP Jeżeli w najbliższej ( i dalszej) okolicy są obiekty, które mogą rzucać cień to trudno jest je uwzględnić w obliczeniach. U mnie:- Cień słupa energetycznego w odległości 3 - 4 metry od paneli oddziałujący najbardziej w południe w okresie jesienno - zimowym- Topole oddalone około 200 metrów od zachodniej strony oddziałują na część paneli głównie w październiku do czsu opadnięcia liści- Cień z dachu padający w lecie na część paneli umocowanych na ścianie pionowo od maja do sierpnia od rana do 10,30 i po południu. Tego nie sposób przewidzieć i precyzyjnie wstawić do wzorów - to się da zauważyć, gdy panele już są umocowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 21.10.2019 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 @LAMP Tego nie sposób przewidzieć i precyzyjnie wstawić do wzorów - to się da zauważyć, gdy panele już są umocowane. Jasne, zdaję sobie z tego sprawę... chociaż takie "grube" rzeczy widać zwykle wcześniej, przed instalacją i jeśli jest to możliwe, można optymalizować sposób i miejsce montażu. Interesuje mnie jednak, czy instalacja jest porównywalna z obliczeniami. Wiem, że ten rok był dość słoneczny, ale jest to jakiś punkt odniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 21.10.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Jasne, zdaję sobie z tego sprawę... chociaż takie "grube" rzeczy widać zwykle wcześniej, przed instalacją i jeśli jest to możliwe, można optymalizować sposób i miejsce montażu. Interesuje mnie jednak, czy instalacja jest porównywalna z obliczeniami. Wiem, że ten rok był dość słoneczny, ale jest to jakiś punkt odniesienia. Miałem do dyspozycji dach dwuspadowy i ścianę południową (jak w stopce). To, że pojawia się cień tu i ówdzie wyszło później. Nie są to znaczne straty. Mimo nich jestem zadowolony z uzysków z PV. PV jak na razie w pełni pokrywa moje zapotrzebowanie na prąd. Nie ma zacienień na wschodniej połaci dachu i uzyski są zbliżone do obliczeniowych. Piszę zbliżone, bo mam panele używane i tak na prawdę trudno powiedzieć ile straciły od wyprodukowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 22.10.2019 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 U mnie przy wycenach przewidywano produkcję z 7,2 kWp ok 6500 kWh, we wrześniu minął rok i na liczniku lekko ponad 7300 kWh więc lepiej niż przewidywałem.W sumie to ostatnio słońce łaskawe i cały czas produkcja idzie ładnie, dziś zbliża się do 30 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 23.10.2019 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 U mnie przy wycenach przewidywano produkcję z 7,2 kWp ok 6500 kWh, we wrześniu minął rok i na liczniku lekko ponad 7300 kWh więc lepiej niż przewidywałem. W sumie to ostatnio słońce łaskawe i cały czas produkcja idzie ładnie, dziś zbliża się do 30 kWh. Tak na prawdę to nigdy nie wiadomo ile słońca będzie w danym roku, ale na pewno cieszy jeśli produkcja w tym który minął była wyższa od oczekiwanej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herrylauu 07.11.2024 02:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada Przy wyliczeniach często używa się średnich wartości nasłonecznienia dla danej lokalizacji, ale w rzeczywistości nasłonecznienie jest zmienne. Dane używane do symulacji mogą bazować na wieloletnich średnich, które nie oddają rzeczywistych warunków w danym roku czy miesiącu. Sprunked Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 08.11.2024 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada W dniu 7.11.2024 o 03:19, herrylauu napisał: Przy wyliczeniach często używa się średnich wartości nasłonecznienia dla danej lokalizacji, ale w rzeczywistości nasłonecznienie jest zmienne. Dane używane do symulacji mogą bazować na wieloletnich średnich, które nie oddają rzeczywistych warunków w danym roku czy miesiącu. Sprunked Brawo! Otrzymujesz złotą łopatę za odkopanie pięcioletniego wątku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sprunkco 11.11.2024 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Join the fun on Sprunk and create your own beats! With quirky characters and an easy-to-use interface, Sprunk is perfect for all ages. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts