Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powiększenie otworu okonowego

Recommended Posts

Wykańczam mały domek na działce, który 10 lat temu postawił dziadek.

Są tam bardzo małe okna, co równa się że jest bardzo ciemno.

Chcę powiększyć okna, w dół to wiadomo, że można - ale chciałbym i w górę, a nawet na boki.

Jak myślicie można tak zrobić jak na załączonym rysunku?

Inked20191016_131523_LI.jpg

Tylko pytanie czy w tym miejscu gdzie jest okno nie projektuje się jakiego wzmocnienia w wieńcu (np, dodatkowe dwa pręty zbrojeniowe na długości okna + 20 cm z każdej strony).

Powiedz jak masz?

Czy w miejscu okna masz standardowe (tak jak w innych miejscach ) zbrojenie wieńca? (Standard to pewnie 4 x fi 12)

U mnie, oprócz drutu 4x fi 12 jest jeszcze stalowy profil zatopiony częściowo w wieńcu, ale to dla mocowania dachu.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?243282-Dach-z-p%C5%82yty-warstwowej&highlight=dach+p%C5%82yty+warstwowej

Jeśli masz wątpliwości, to zawsze możesz usunąć istniejące nadproże okna i wstawić dłuższe z belek typu "L"

• 7 months później...

Panowie, podpowiedzcie... chcę zmniejszyć nadproże nad oknem (zdjęcie na samej górze).

Czym mogę go zastąpić aby spełniało swoją funkcję a też zabierało jak najmniej miejsca?

Moje przemyślenia:

1. Zrobić formę z desek wymiaru nadproża o wymiarach w tym przypadku długość - 220 cm, szerokość - 24 cm, wysokość - 8 cm (okno będzie szerokości 190 cm) do tego zbrojenie: 3 razy drut fi 12 żebrowany połączony fi 6 (taka drabinka), beton b30

2. dwuteownik, lub też inny profil stalowy

Co byście doradzili?

jak opcja 1 - to czy wszystko ok, czy coś zmienić? grubość zbrojenia? więcej drutów...itp

jak opcja 2 - jaki profil stalowy wybrać aby nie był do wysokości 8 cm (ale też co zrobić z wielkim mostkiem?)

a może jeszcze jakiś inny pomysł?