Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plusy i minusy oddania do użytku częściowego

Leszko

Recommended Posts

Ale będziesz płacił podatek od nieruchomości zdecydowanie wyższy....

A co do zmiany taryfy elektrycznej w stosunku do całego budynku to nie jestem tak tego pewien.

Ponadto czeka Cię obligatoryjna kontrola PINB

Jeśli nie zamierzasz tam jeszcze mieszkać to nie ma się co śpieszyć.

Plusem jest to, że możesz na częśc (odebraną) budynku wykorzystywać limit ulgi remontowej.

odbiór częściowy w twoim przypadku jest nie możliwy. odbiory dotyczą tylko całych założeń inwestycyjnych, czyli dokładnie tego co zostało określone w decyzji o pozwoleniu na budowę, chyba że ta przewiduje budowę etapami....

a co do kontroli PINB... gdybyśmy mieli jeździć na odbiór każdego oddawanego do użytku domku to musiałoby nas w każdym powiatowym inspektoracie pracować po 100 (słownie: sto) sztuk :D

odbiór częściowy w twoim przypadku jest nie możliwy. odbiory dotyczą tylko całych założeń inwestycyjnych, czyli dokładnie tego co zostało określone w decyzji o pozwoleniu na budowę, chyba że ta przewiduje budowę etapami....

a co do kontroli PINB... gdybyśmy mieli jeździć na odbiór każdego oddawanego do użytku domku to musiałoby nas w każdym powiatowym inspektoracie pracować po 100 (słownie: sto) sztuk :D

Aneska, autorom wyżej chodziło chyba odbiór przed wykonaniem wszystkich robót budowlanych (art. 55 pkt 3 Prawa budowlanego). Chyba to jest możliwe? Czy PINB interpretuje to w ten sposób, że przepis nie dotyczy np. wykończenia tylko jednej kondygnacji w domu jednorodzinnym? Jeśli tak, to trzeba by pewnie wystąpić o zmianę pozwolenia na budowę, żeby odebrany został sam parter?

A skoro prawo mówi, że w przypadku niewykonania wszystkich prac jest obowiązkowe pozwolenie na użytkowanie (więc także kontrola PINB), to chyba jednak inspektor musiałby się pojawić na budowie?

jeśli w pozwoleniu na budowę założenie inwestycyjne (art. 33 ust. 1) nie zostało podzielone na etapy, to faktycznie: po odpowiednim umotywowaniu przez inwestora i złozeniu odpowiednich dokumentów, PINB może wyraxić zgode na częściowe użytkowanie, co w przypadku domu jednorodzinnego naprawdę rzadko ma miejsce (od czasu przejęcia przez PINBy pozwoleń na użytkowanie, w naszym, częściowe na dom zdarzyło się tylko raz, a jesteśmy największym powiatem w Polsce). wtedy wizyta inspektora na budowie jest wymagana, protokół i decyzja o pozwoleniu na budowę.

oczywiście zakładam, że każdy PINB może mieć swoją, ale zgodną z prawem, drogę wydawania pozwoleń na użytkowanie.

pozdrawiam. agnieszka

Nie musisz mieć pozwolenia na zamieszkanie aby płacić taniej za prąd. Po prostu informujesz Zakąłd Energetyczny, że zakończyłeś budowę i chcesz podpisać umowę na prąd do domu jednorodzinnego a nie na plac budowy. Zakład podpisuje z tobą umowę i to wszystko, przynajmniej tak jest moim zakładzie energetycznym. Na umowie muszisz mieć jedynie pieczątkę elektryka z uprawnieniami, który wykonał Ci przyłącze od skrzynki zakładu energetycznego do budynku.

Troszkę sie zgubiłem.

Mam w planach na jednym pozwoleniu mieć zgodę na dom z poddaszem, garaż z budynkiem gospodarczym, oczyszczalnię, butlę z gazem i drogi dojazdowe.

Czy oznacza to żeby zgłosić dom do odbioru będę musiał mieć wszystko skończone razem?

Chcieliśmy wykonczyć tylko parter a poddasze już mieszkajac w domu.

Pózniej dostawić garaże i pozostałe elementy.

Co napisać na wniosku aby móc tak robić?

no proszę co kraj to obyczaj

u nas przed oddaniem budynku, nie podpiszesz umowy o taryfę G12 (dla gosp. domowych). do jej podpisania potrzeba:

1. protokół zerowania

2. projekt jednokreskowy (jest w projekcie przyłącza)

3. protokół odbioru końcowego

4. potwierdzenie oddania do użytkowania lokalu mieszkalnego

5. akt notarialny

6. aktuale warunki przyłączenia

7. uprawnienia elektryka

8. inwentaryzajca geodezyjna

Zaraz, zaraz, uporządkujmy, bo Aneska-inspektorka :) zasiala moj niepokój wielki.

1. Mam wykonczony parter, poddasze w stanie surowym (i opłakanym) odciete od parteru tymczasowymi drzwiami przed wejsciem na schody. Chce uzyskać decyzje pozwalającą na użytkowanie (parteru). Mogę czy nie mogę? Przeciez pół Polski tak mieszka! Jak oni to robią?

2. Skoro wniosek o pozwolenie na uzytkowanie automatycznie staje sie wezwaniem do kontroli (cf. Prawo budowlane) to moze lepiej przyrżnąć głupa i zglosić zakonczenie budowy (wtedy kontrola oczywiscie moze byc, ale nie musi, a nóż się uda). I spokój na wsze czasy.

-infiniti

• 2 months później...
Odświeżę pytanie infiniti, gdyż również mnie to interesuje

Mnie też! Proszę o odpowiedź! Zwłaszcza aneskę, bo jest zorientowana w temacie! Pliiiiiz!

:-? I tu jest właśnie niejednolitość interpretacji tego samego prawa budowlanego :evil:

:o Przez całe lata można było, zgodnie z prawem, (które w tym względzie nie uległo zmianie), oddawać do użytku w części obiekt budowlany. :-? Obecnie wiele PINB-ów interpretuje ten zapis w ten sposób, że jeżeli w projekcie nie było zapisu o etapowaniu budowy, to nie może być odbioru częściowego. :evil: Jeżeli Leszko chcesz nie mieć większych kłopotów, zgłoś się do swojego PINB-u i zapytaj, co oni uznają za wystarczające do odbioru częściowego. :-? :o :evil:

Odebralismy częściowo dom ponad 2 lata temu, zostalo wpisane do zrobienia :otynkowanie z zewnątrz, wykończenie 1 pomieszczenia wewnątrz. I co teraz? Mamy zgłaszać koniec robót / nie mamy już dziennika budowy itp/. Czeka nas kontrola? Może ktoś wie..... :roll:

Mój przykład. Z zakładem energetycznym podpisałam umowę bez zgody na użytkowanie budynku. Chcieliśmy zamieszkać a nie mieliśmy zrobionego ocieplenia budynku, wykończonego wiatrołapu i parę drobnych rzeczy w środku. Wypełniłam wniosek o tymczasowe pozwolenie na użytkowanie, dołączyłam umowy: z energetyką, na wywóż śmieci i szamba itp., mapkę powykonawczą i dziennik budowy z zapisem, że budynek nadaje się do zamieszkania. Przyjechał inspektor sprawdził czy wszystko jest zabezpieczone "antywypadkowo". Dostałam zgodę i dziennik budowy do dalszego uzupełniania. Na podstawie tego dostałam numer domu i się zameldowałam. Po zakończeniu wszystkich robót oddanie budynku wraz z dziennikiem, inspektor się już nie pokazał.